Békéscsaba

Miniszteri engedély nélkül nevezték ki az igazgatót

Kis-Magyarország

A törvényi előírás ellenében, a kultúráért felelős miniszter engedélye nélkül nevezték ki Békéscsabán a Munkácsy Múzeum igazgatóját. A minisztérium szerint ez komoly probléma, a helyi kormányhivatal szerint meg nem az.

Érdekes ellentmondásra lettek figyelmesek többen a Viharsarokban: noha a helyi hírportál cikke szerint a Békés Megyei Intézményfenntartó Központ április elsejétől kinevezte Szatmári Imrét öt évre a Békés Megyei Munkácsy Múzeum élére, a közigazgatási állások portálján május 15-én ismét megjelent a pályázati felhívás az igazgatói posztra.

A minisztérium odaszólt
Az ügy tisztázása érdekében levelet írtunk az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) kultúráért felelős államtitkárságának, amire azt a választ kaptuk, hogy a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény idevonatkozó paragrafusa alapján a megyei múzeumigazgató megbízásához a kultúráért felelős miniszter engedélye szükséges. A kultúráért felelős miniszter a Békés Megyei Intézményfenntartó Központ döntésével (azaz, hogy Szatmárit nevezzék ki vezetőnek – a szerk.) nem értett egyet, ezért a munkáltatói jogkör gyakorlójának – az intézményfenntartó központnak – a jogszabályok értelmében új pályázatot kellett kiírnia.
Megtudtuk azt is, hogy a kultúráért felelős miniszternek a szaktörvény indoklási kötelezettséget nem ír elő ilyen döntés esetén. (Így mi sem tudtuk meg, hogy mi a probléma Szatmárival.) Az EMMI kultúráért felelős államtitkársága ezért azt javasolta, hogy amíg nem lesz érvényesen kinevezett igazgató, addig a korábbi megbízott igazgató, Kovács István vezesse a békéscsabai központú múzeumot. A miniszteri elutasításról szóló levél május elején érkezett meg Békéscsabára.

Szerintük nincs baj
A dolgok jelen állása szerint tehát az illetékes Békés Megyei Kormányhivatal és a Békés Megyei Intézményfenntartó Központ (BMIK) törvénysértő pályázatot bonyolított le.

Az érintettek persze nem így látják. Szerintük a BMIK szabályosan írta ki és bonyolította le a pályázatot, bár azt elismerték, hogy a kinevezés nem bírta a miniszter egyetértését. Hozzáfűzték: a Békés Megyei Munkácsy Múzeum igazgatói mandátuma 2012. március 31-ével járt le, ezért, nehogy vezető nélkül maradjon az intézmény, április elsejével kinevezték Szatmárit. A válasz szerint a BMIK nem hirdetett győztest, mindössze az új pályázat sikeres elbírálásáig – azaz határozott időre – megbízta Szatmári Imrét az intézmény vezetésével.

Ez a közlés viszont tényszerűen nem igaz, mert a beol.hu április 2-án azt írta: a „békéscsabai Békés Megyei Múzeumok Igazgatóságának élére, öt évre dr. Szatmári Imre került – közölte a megyei intézményfenntartó központ.” (Csak mikor májusban megérkezett a miniszteri elutasítás, arra föl módosították 5 évről ideiglenesre az igazgatói megbízást – B. T.)

A kinevezés miatt – tudtuk meg – a két szervezetnél senkit nem terhel semmilyen jogi vagy személyes felelősség. Megkerestük Szatmári Imrét is, de ő nem kívánt nyilatkozni.

(Ha Ön is vidéken él és jogsértést tapasztalt a helyi hivatalok részéről, kérjük, írja meg nekünk a kismagyarorszag [at] narancs [dot] hu címre.)

Figyelmébe ajánljuk