Mirkóczki: Emberi mulasztás miatt omlott le az egri vár fala

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. február 23.

Kis-Magyarország

A polgármester jogi útra tereli az ügyet és felelősöket keres. 

Mirkóczki Ádám, Eger volt jobbikos polgármestere jogi úton akarja megkeresni a felelőseit a múlt heti várfalomlásnak - jelentette be kedden. 

Mint arról beszámoltunk, múlt héten egy körülbelül 20 méteres szakaszon leomlott az Egri Várban a Szép-bástya támfala. Mirkóczki akkor még azt mondta, az omlást valószínűleg a sok csapadék és a fagyás okozta, a Fidesz helyi frakcióvezetője, Oroján Sándor azonban Berecz Mátyás volt alpolgármester, a Dobó István Vármúzeum volt igazgatójának felelősségét firtatta és vizsgálatot követelt. 

A polgármester most kijelentette, az eddigi vizsgálatok alapján annyi már biztosan kijelenthető, hogy

nem természeti csapás, hanem emberi mulasztás idézte elő az omlást, ezért határoztak így.

Mirkóczki most azt is mondta, az ügyet jogi útra terelve megkeresi a felelősöket és az adófizetők helyett velük térítteti meg a költségeket, ezért nem is igényel állami vis maior támogatást Eger önkormányzata.

A további károk megelőzéséhez szükséges munkák költségét rendkívül szűkös pénzügyi mozgástere ellenére is megelőlegezi a város, ám azt és a helyreállítás költségeit végül a felelősöknek kell kifizetniük. "Ezzel a politikai döntéssel a nehezebb utat választjuk ugyan, ám szeretnénk precedenst teremteni és példát mutatni a közpénzek felelős felhasználására" - jelentette ki.

Figyelmébe ajánljuk