Munkahelyi ivászatból lett tragédia Tiszaalpáron: csak kiütötte magát – mondták a feleségének

Kis-Magyarország

Két üveg borral ment be dolgozni, megkínálta egyik kollégáját, aztán összevesztek, állon vágta. A mozdulatlan sérültet másokkal együtt hazavitte, mondván, csak kiütötte magát, aludnia kell. A kolléga meghalt. A vádlott szabadlábon ment a tárgyalásra – 3 év 6 hónapra ítélték. Munkatársai felfüggesztett büntetést kaptak.

„Nagyon sajnáljuk” – ennyit mondtak a Narancs.hu újságírójának a halált okozó testi sértés büntetőügyében érintett vádlottak és védőik nemrégiben a Szegedi Ítélőtábla folyosóján, ahogy a tárgyalásra várakoztak. Egyik vádlott sem akart nyilatkozni. A meghirdetett tárgyalásra nem jött el az elhunyt férfi családja.

(Ez március 11-én történt, a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet napján. Ekkor még az ítélkezési szünetet nem rendelték el a bíróságokon – a szerk.)

Késett a másod- és harmadrendű vádlott, a negyedrendű vádlott védője meg elfelejtette, hogy tárgyalása lesz, emiatt egyórás szünetet kellett tartani. Az egyik ügyvéd nem fogott kezet senkivel – rég látott szegedi kollégájával sem –, a koronavírussal kapcsolatos óvintézkedésre hivatkozva, mivel a családjában több idős ember él. A bírósági épület kapuján belül, a szállítószalagos csomagröntgen-készüléken kézfertőtlenítő géles flakon állt, ott, ahol az átvizsgált táskáját visszakapja a belépő.

A Szegedi Ítélőtábla épülete

A Szegedi Ítélőtábla épülete

Fotó: birosag.hu

Felelőtlenség és alkoholizmus

A Hegedűs István tanácsa által tárgyalt 2017. november 4-i tragédiát a felelőtlenség és az alkoholizmus okozta. Aznap délelőtt egy tiszaalpári festőműhelyben úgy dolgoztak az emberek, hogy közben ital is került az asztalra. Állítólag ettől még mindenki el tudta látni a munkáját. A nap végén a dolgozók egy része hazament, páran, közöttük J. J. azonban maradt, mert még akadt tennivalója.

Az újonnan érkezett kollégák közül K. A. két üveg borral jött dolgozni. Ezt estig hárman itták meg. Este 8 körül azonban J. J. és K. A. összeszólalkozott. J. megütötte K.-t, aki ezután védekezésként két kézzel lefogta a másikat. Egy kollégájuk próbálta őket lecsillapítani, de ez nem sikerült. Egyszer csak K. elengedte J. karjait, és ököllel állon ütötte őt. Ettől a sértett hanyatt esett, fejét bevágta az üzem betonjába.

Azt mondták a nejének, túl sokat ivott

Elveszítette az eszméletét. A kollégák megpróbálták feléleszteni, de nem reagált. Ekkor K. és még egy ember talpra állította J.-t, kivitték a műhely udvarára, mert azt gondolták, a friss levegő majd észhez téríti. Mivel az állapota nem változott, leültették egy asztalhoz.

Ököllel állon ütötte

Ököllel állon ütötte (képünk illusztráció)

Fotó: napidoktor.hu

Ráborult, nem mozdult. Négyen tudtak arról, hogy miért veszítette el J. az eszméletét, de ahelyett, hogy segítséget hívtak volna hozzá, este 9 körül ráemelték egy kézikocsira, kitolták az üzemből, kocsiba ültették, hazavitték.

Otthon a feleségének azt mondták, hogy túl sokat ivott, kiütötte magát, de nem kell hozzá mentőt hívni, majd kialussza magát. Az asszony a fürdőszobában hideg vízzel próbálta feléleszteni a férjét, hiába. Nagyon megrémült, felhívta a mentőszolgálatot. J.-t kórházba vitték, megműtötték. Utóbb többször is, de nem tudták megmenteni az életét: súlyos koponyasérülése miatt kómába esett, és 2018. január 26-án meghalt, 49 évesen.

Azonnal segítséget kellett volna hívni

A vizsgálat kiderítette: akkor sem biztos, hogy életben marad, ha időben érkezik az orvosi segítség.

A vádlottak azzal védekeztek a bíróságon, hogy tényleg azt hitték, az italtól ájult el a munkatársuk. Az ítélőtábla ezt a védekezést nem fogadta el. A bíróság úgy érvelt, ha valaki az egyik pillanatban még dolgozik, eszénél van, aztán megütik, elesik és beüti a fejét, majd ettől úgy elbódul, hogy beszélni sem tud, és a lábán sem áll, akkor nem hihetik azt, hogy ehhez az ütésnek semmi köze. Segítséget kellett volna hívni, azonnal.

A Kecskeméti Törvényszék tavaly május 28-án halált okozó testi sértés miatt K. A.-t 3 év 6 hónap börtönre ítélte. A másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlottra 10, illetve 8-8 év felfüggesztett börtönt szabott ki, segítségnyújtás elmulasztása miatt. A Szegedi Ítélőtábla ezt helybenhagyta, nem látott okot az enyhítésre. Az ítélet jogerős.

Az elsőrendű vádlott szabadlábon érkezett, és úgy is mehetett el. Büntetlen előéletű. Ha letölti büntetésének kétharmadát és jó a magaviselete, elvileg szabadulhat. Ez a kedvezmény csak akkor illeti meg, ha rögtön, önként bevonul a börtönbe, amikor megkapja a behívót.

(A címoldali kép illusztráció)

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.