Ne legyen meleg víz a siófoki iskolákban – rendelkezett a tankerület

Kis-Magyarország

December 1-től kikapcsoltatná a meleg vizet az iskolákban a Siófoki Tankerület, hacsak az önkormányzat nem tesz valamit. Meleg víz hiányában viszont nem biztos, hogy kapnak majd ebédet a gyerekek. 

A Siófoki Tankerület vezetője, Gruberné Kis-Pál Andrea megbízásából két levelet írt a helyi tankerület. Mindkettőt a gazdasági igazgató írta alá, de a jogi referens küldte el, az egyiket Siófok polgármesterének, a másikat a távhőszolgáltató önkormányzati cégnek címezték. Mindkettő tárgya a tankerület által üzemeltetett iskolák melegvíz-ellátásának megszüntetése december 1-től. (A témával a Telex is foglalkozott.)

A siófoki tankerület vezetőjének politikai elkötelezettségével egy korábbi cikkünkben már foglalkoztunk: Gruberné a Fidesz 2019-ben vesztes polgármester-jelöltjének volt felesége, és hangsúlyozottan jó kapcsolatokat ápol a Fideszes országgyűlési képviselővel, Witzmann Mihállyal.

Siófok polgármestere, Lengyel Róbert a Facebookon tájékoztatta a város lakosságát a tankerület „rövid, az udvariaskodást mellőző és ultimátumszerű” leveleiről. 

Az első, a polgármesten küldött levél csak az iskolai konyhákra vonatkoztatva szólt a meleg víz kikapcsolásáról: "Tisztelt Polgármester Úr! Ezúton kívánjuk tájékoztatni, hogy a jelen gazdasági helyzetre való tekintettel 2022. december 1. napjától nem tudjuk biztosítani melegvíz ellátását a siófoki köznevelési intézményekben a konyhák részére. Továbbiakban az önkormányzat feladata a melegvíz ellátás biztosítása. Kérjük a fentiek szíves tudomásul vételét!"

A második, a távhőszolgáltatónak küldött levél azonban az összes melegvíz szolgáltatásról szólt: "A Siófoki Tankerületi központ nevében kérnénk, hogy a használati melegvíz előállítását 2022. 12.01-től leállítani szíveskedjék minden intézményünkben, ahol kapcsolatban állunk." Vagyis ha az önkormányzat és cége eleget tesz a kérésnek, akkor nem lesz meleg víz a konyhákon és a mosdókban. Ha nem tesz eleget, akkor a tankerület "esetleg" nem fizeti a számlát.

Jogi szakértőnk szerint a szerződés felmondásának minősülhet a levél, a polgármester ugyanakkor azt írta, nem veszi tudomásul a bennük foglaltakat, és nem vállalja át szó nélkül a konyhák melegvíz-szolgáltatását. Lengyel Róbert közölte, megvizsgáltatja, hogy vannak-e és ha igen, milyen kötelezettségei az önkormányzatnak e tárgykörben, kikéri a hivatal munkatársainak szakvéleményét, és csak aztán fog dönteni, de nem hagyja, hogy a tankerület diktáljon neki.

Lengyel azt is ígérte, hogy amennyiben kötelezettsége lenne a városnak a tankerület által fenntartott iskolák melegvíz-ellátásában, fognak rá megoldást találni. A polgármester azt is nehezményezte, hogy előzetes egyeztetés nélkül, ultimátumszerűen jött a két levél. „Ha jól értelmezem, egyébként arról van, pontosabban lehet szó, hogy az iskolaépületek meleg víz ellátása egy-egy rendszerről működik. Ha pl. a sulikban a meleg vizet spórolási céllal elzárnák a gyerekek, pedagógusok elől, akkor – az egy rendszer okán – a konyhában sem lenne mosogató víz (…) Az iskolai étkeztetés biztosítása az iskolák ’kiállamosítása’ után is az önkormányzatok feladata maradt. Ennek logikáját ne tőlem tessenek megkérdezni. Mi itt Siófokon egy közétkeztető cég bevonásával oldjuk meg e kötelezettségünket, ez a cég használja az iskolai konyhákat” – írta Lengyel Róbert. 

A polgármester tájékoztatója igen heves reakciókat váltott ki a városban, a Facebook-posztja alatt több felháborodott kommenteket is olvashatunk, de beszéltünk két érintett kisgyerekes anyukával is, hogy mit szólnak ehhez a rendelkezéshez.

"December 21-ig mennek a gyerekek iskolába, tehát ha jól értem, huszonegy napon át nem tudnak meleg vízben kezet mosni WC-használat után? Ez abszurd" – mondja a közgazdász anyuka, akinek két gyereke jár az egyik városközponti iskolába. "A konyhákat meleg víz hiányában azonnal bezáratja az ÁNTSZ. Akkor hogyan biztosítják az ebédet? Most kéne Grubernére borítani az asztalt. Remélem, Witzmann is ott fog ülni. Jó, hogy az adóforintjainkból minden kormányzati hülyeségre telik, de erre nem. Mit fog ebédelni a gyerekem, ha nem lesz tálalókonyha sem az iskolákban? Ropit? És a kötelező mindennapi testnevelés? Hogyan zuhanyozzon hideg vízben, aki megizzadt? Vagy csatakosan üljön be az órára?"

"Ez most komoly?" – kérdez vissza egy másik anyuka, akinek egy belvárosi iskolában tanul a gyermeke, de ő a város külterületén dolgozik. "Ha nem lesz konyha, minden nap kiutaztassam a gyereket a vállalati menzára, vagy micsoda? Felháborító, ami itt megy. Így is nekünk kell bevinni WC-papírt, szalvétát, krétát, villanyégőt, takarítószereket, vizes vödröt a rajzórára. Amikor felmondott a takarítónő, mi szülők takarítottunk egy ideig. Az igazgató év elején megkérdezte, nem tudunk-e angoltanárt szerezni, vagy valakit, akinek van felsőfokú nyelvvizsgája, mert vele köthetnének óraadói szerződést. Mi a fenének van a tankerület, ha nem oldja meg ezeket a problémákat? De tényleg… És ha megint online oktatást rendelnek el, hogyan fogunk a férjemmel munkába járni? Gondolom, ez másnak is probléma. Ezt biztosan átgondolták? Vagy arra játszanak, hogy a szülők fizessék a meleg vizet is?"

Kerestük a tankerületet is telefonon; az iránt érdeklődtünk, hogy megfelelnek-e a valóságnak a polgármester posztjában írottak a levélküldés körülményeit és tartalmát illetően; melegvíz- szolgáltatás hiányában jogszerűen működhetnek-e a siófoki iskolák, illetve azok konyhái; amennyiben melegvíz-szolgáltatás hiányában jogszerűen nem működhetnek az iskolák, úgy fognak-e rendkívüli szünetet vagy online oktatást elrendelni december 1-től; illetve hogy a tankerület irodáiban is megszüntetik-e a melegvíz-szolgáltatást. Ismételt telefonhívásunkra e-mailben ígértek választ, de azt a megígért időre nem kaptuk meg. (A tankerület a Telexnek sem válaszolt egyelőre.) 

FRISSÍTÉS (november 11., 9.30): 

A Siófoki Tankerület vezetője, Gruberné Kis-Pál Andrea cikkünk megjelenése után válaszolt lapunk kérdéseire. Azt írta: „A Siófoki Önkormányzat által működtetett szolgáltató a távhő árát minden egyeztetés nélkül tizenháromszorosára emelte, ezért a Siófoki Tankerületi Központ 2022. november 8-án tájékoztatta az érintett települések polgármestereit, hogy a távhővel, illetve gázkazánokkal biztosított melegvíz-ellátást december 1-jei hatállyal leállítja. Az egyeztetéseket az önkormányzatokkal és a közétkeztetést szolgáltató cégekkel a tankerület megkezdte.

A tankerület fenntartásában lévő intézményekben a meleg vizet decembertől villanybojlerrel biztosítják, a mosdókban kézfertőtlenítőket is elhelyeztek.

A Tankerületi Központ egyúttal jelezte a Siófoki Önkormányzat felé, hogy a gyermekétkeztetés működtetése, így a konyhák fűtése és ott a melegvíz szolgáltatásának biztosítása nem tankerületi, hanem önkormányzati feladat, melyhez eddig a tankerületi központ hozzájárult melegvíz biztosításával, a jövőben azonban ezt nem vállalja át.”

Ezzel kapcsolatban a távhőszolgáltató Thermofok Kft. ügyvezetője, Gelencsér Szabolcs elmondta, minden fogyasztó megkapta az áremelésről szóló tájékoztatást, mégpedig a 50/2011 Kormányrendelet alapján, mivel a távhőszolgáltatás hatósági áras, amit a legutóbbi vonatkozó NFM rendelet 3 hónapra határozott meg. Erről kapott értesítést a tankerület is.

A villanybojlerek felszerelése azért aggályos, mert város és a tankerület közötti vagyonkezelői szerződés alapján minden, a város tulajdonát képező iskolaépületen végzendő felújítási, átalakítási (jelen esetben a meglévő vízvezetékrendszer-megbontási) munkához a tulajdonos önkormányzat előzetes írásbeli hozzájárulása szükséges. Ilyen kérelem azonban nem érkezett.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk