Azt találgatja fél Szolnok, hogy végre elkelt-e a Tisza Szálló

Kis-Magyarország

Eladó a Tisza Szálló – terjedt el Szolnokon a napokban. Nem mintha olyan sokan meg is tudnák venni, hiszen az irányára 1,8 milliárd forint. A hír azért mozgatta meg a szolnokiakat, mert a város legpatinásabb szállodájáról van szó. Ennek ellenére – a városiak nagy bánatára – évek óta eszi az idő, felújítására nincs pénz. A tulajdonosok kínaiak.

A napokban jelent meg egy ingatlanértékesítő cég oldalán, hogy eladó az 5 ezer négyzetméteres Tisza Szálló. Ára 1,8 milliárd forint. Megkeresésünkre a cég egyelőre nem válaszolt, visszahívást ígértek. Azt szerettük volna megtudni, hogy mutatkozik-e érdeklődés iránta, érdeklődik-e maga a város, vagy egyáltalán valaki.

Szolnokon ugyanis folyamatosan téma a Tisza Szálló helyzete. Az épület szemmel láthatóan pusztuló állapotban van, nagyon sokak szomorúságára. Az önkormányzat folyamatosan dolgozik azon, hogy olyan kezekbe kerüljön, aki valóban a gondját viselné. Szalay Ferenc polgármester minden, szállodával kapcsolatban felmerült kérdésre ezt feleli.

Ám hiába a megfeszített munka, a szálló ügye nem jut előbbre. Sőt inkább hátrafelé megy, hiszen egyre rosszabb állapotban látható. A megmentésére nem véletlenül hoztak létre közösségi oldalt. A Mentsük meg a Tisza Szállót! nevezetű közösség eddig, hasonlóan az önkormányzathoz, lényegében az oldal működtetésén kívül semmi eredményt nem ért el. Arra azonban jó, hogy összefoglalja a szállóval kapcsolatos történéseket.

 
Fotó: A szerző felvétele

Az 1928-ban az akkori hírlapok szerint a vidék legpompásabb szállodájaként megnyílt, gyógyfürdővel kiegészült létesítményt az úgynevezett Speyer-hitelből, a város beruházásában épült fel. Nevéhez fűződik a két világháború közötti egyik legnagyobb országos panama is. (A vendégforgalomból származó bevételt gyakorlatilag lenyúlta a városvezetés. Az ügyészség 12 városi tiszviselőt gyanúsított meg.)

A Tisza Szálló a megyeszékhely emblematikus intézménye. Híres volt a Magyar Szakácsok és Cukrászok Országos Szövetsége által kitüntetett étterme, bálterme, vadászterme, a hajdani török fürdőkre emlékeztető gyógyfürdője, cukrászdája, fagylaltozója, élőzenét szolgáltató kerthelyisége. De volt egy Kis Tisza nevezetű étterme is, ez is nevezetes volt. A 900 méter mélyről feltörő gyógyvizével a szállót is fűtik, illetve olyan népszerű közkifolyója van, ahonnan nagyon sokan kannákban hordják a selymes, áldásnak nevezett vizet.

Fénykora a szocializmus időszakára esett, a rendszerváltást követően viszont nem nagyon boldogultak vele tulajdonosai, így aztán nem véletlen, hogy eladták. Kínai vevők lettek az új tulajdonosok,

a hotelt lényegében azóta a város szégyeneként emlegetik.

Már az adásvétel is nagy port kavart, ugyanis a kínaiak az Eximbank hiteléből vették meg, amit a pénzintézet a kínai Túró Rudi-gyártásra szánt. Az üzletről az akkori Index is beszámolt. Az adásvétel kapcsán felbukkant a nagy nevű szolnoki ügyvéd, Tóta Áron neve, aki sokáig fideszes önkormányzati képviselő is volt. Az új tulajdonosi kör jogi képviselőjeként tevékenykedett.

A vételárról megoszlottak a hírek, állítólag 400 millió forint volt. Hogy a pénzt a kínaiak honnan teremthették elő, arról az Átlátszó írt szintén nagy port kavart cikket. E szerint a szálló 2010-ben került a kínaiakhoz. Nem kizárt az sem, hogy a Túró Rudi kinti bevezetésére adott állami eximbankos hitelből vásárolhatták meg az ingatlant. A túródesszert sikertelen kínai piacra dobásából büntetőeljárás is lett, de az ügyészség nem tudta egyértelműen megállapítani a kínai gyanúsítottak bűnösségét.

2018-ban aztán mintha történt volna valami. Szolnokra látogatott ugyanis Chen Zhu, a Kínai Országos Népi Gyűlés Állandó Bizottságának alelnöke, a Kínai-Magyar Kulturális Csere és Baráti Szövetség elnöke. Delegációjával Svájc és Németország után érkezett Magyarországra, ahol a fővároson kívül csak Szolnokra látogatott el. A csoportot Duan Jielong, Kína magyarországi nagykövete is elkísérte a szolnoki programokra. Szalay Ferenc polgármester a városházán fogadta a delegációt. "Nagyon jó a két ország kapcsolata, hiszen Magyarország volt az első, amely csatlakozott a Kína és a kelet-közép-európai államok között létrehozott úgynevezett 16+1 nevű gazdasági együttműködéshez. Szolnoknak is kiemelt szerepe van ebben a kapcsolatban, hiszen ez az egyetlen város, amelynek három kínai testvértelepülése is van" – mondta a találkozón Duan Jielong nagykövet. Ezt követően említést tett a Tisza Szállóról is. Elmondta,

számukra is fontos hogy a nagy múltú szálloda megmaradjon az utókor számára, ezért támogatják a felújításra irányuló törekvéseket,

írta a Mentsük meg a Tisza Szállót! oldal.

A szállót 2017-ben már megpróbálták eladni – erről az Átlátszó cikke is említést tett. Akkor a szóbeszéd egymilliárd forintot emlegetett. Most 1,8 milliárd forintért bárki megveheti, de sokak szerint még legalább 3 milliárdot rá kellene fordítania a felújítására, ám jobban teszi az új tulajdonos, ha ötmilliárddal számol.

Hogy mikorra térülne meg a befektetése, nem tudni, csak azt, hogy a megyeszékhelynek égetően szüksége lenne több szállodai kapacitásra. Az is külön érdekesség, hogy az egykori, húszas évekbeli városvezetés és a jelenlegi is a turizmus fejlesztésében látta, látja a megyeszékhely fejlődésének egyik lehetőségét.

Mindenesetre ha befejeződik a szomszédos Szigligeti Színház felújítása, az jelentős kontrasztot ad majd a lerobbant Tisza Szálló látványával.

Szolnoknak amúgy sincs nagy szerencséje – annak ellenére, hogy több kínai testvérvárossal is büszkélkedhet – a kínai befektetőkkel. A nagy reményeket táplált citromsavgyár építéséhez is 10 év után fogtak hozzá. A gyárnak már rég termelnie kellene, de jó, ha 2022 tavaszára készen lesz.

Az újabb, immár 1,8 milliárd forint értékűre taksált ingatlan eladásával kapcsolatban megkérdeztük a várost. Szerettük volna megtudni, hogy az önkormányzat kíván-e élni a megvásárlás lehetőségével, illetve tudomása van-e arról, hogy mutatkozik-e érdeklődés a szálló iránt. Egyelőre nem érkezett válasz kérdéseinkre.

Az ingatlanos cég időközben kedden délelőtt a hirdetést visszavonta. Azt írták:

„Ez a hirdetés már nem található. Az ingatlan valószínűleg gazdára talált.”

Hogy valóban elkelt-e a Tisza Szálló, egyelőre nem tudtuk meg, ugyanis az értékesítő visszatelefonált, és az OTP Ingatlanponthoz irányított minket, ám ott senkit sem értünk el.

Elmentünk a szállodához is, hátha tudunk helyben érdeklődni, de az omló vakolatú épületen minden ajtó és kapu zárva volt.

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk