Passzív ellenállásba kezdett saját elnökével szemben a Fidesz a Csongrád-Csanád megyei közgyűlésben

Kis-Magyarország

Cserbenhagyták a fideszes képviselők "Hófehérkét és a törpéket". A Csongrád-Csanád megyei közgyűlés kormánypárti frakciója nem jelent meg az összehívott rendkívüli ülésen. 

Bár a frakcióvezetők azt mondták, jó ez az időpont, a húsz képviselőből mégis csak hét jelent meg a Csongrád-Csanád megyei önkormányzat közgyűlésének rendkívüli ülésén pénteken reggel 9-kor. „Heten vagyunk, mint a törpék” – hangzott el a teremben. „És Hófehérkénk is van” – fűzték tovább a mesés poént.

Hófehérkeként a fideszes Magyar Anna jöhetett szóba, az egyetlen nő a közgyűlésben, aki az ügyrendi és jogi bizottság negyedórával korábbra meghirdetett ülésén egyedül árválkodott. A közgyűlés ülésére rajta és Gémes Lászlón, a közgyűlés elnökén kívül a többséget adó Fidesztől még ketten jöttek el: Ádók János alelnök és Kormányos Sándor. Az ellenzék részvételi hajlandósága nagyobb volt, a Mi Hazánktól Dorogi György és Laczkó Zsolt, az MSZP-től Szirbik Imre volt jelen.

Égető Gábor jegyzővel együtt 8-an ültek a négyszögben elrendezett asztaloknál. Gémes megállapította, a közgyűlés határozatképtelen, ezért újból összehívja június 26-án, hétfőn 9 órára. Magyar Anna rögtön szólt, hogy aznap külföldön lesz, Szirbik Imre is bejelentette, hogy hétfőn nem jön. Utóbb Laczkó Zsolttól is megtudtuk, más elfoglaltsága lesz 26-án.

A Fidesz–KDNP-nek 12 képviselője van a megyei közgyűlésben, tehát Magyar Anna távolmaradásával, sőt, az ellenzék nélkül is simán meglenne a határozatképesség, a többség is, ha a többi kormánypárti jelen lenne. Kérdés, hétfőn ott lesznek-e azok, akik pénteken nem mentek el.

 
A közgyűlési teremben Szirbik Imre (nadrágtartóval), tőle balra Dorogi György, takarásában Laczkó Zsolt, majd Égető Gábor, Gémes László, Ádók János, Magyar Anna, Kormányos Sándor.  Nem voltak elegen.       Fotó: a szerző felvétele
 

Távolmaradásuk oka a háttérbeszélgetésekből leszűrt információink szerint nem a nyár, hanem a most napirendre tűzött téma.

A megyei önkormányzat honlapján közzétett meghívóból péntekig annyi derült ki, hogy egyrészt a Nem Adom Fel Alapítvány kérelméről kellett volna tárgyalni (a szervezet 300 ezer forint támogatást kér a megyétől a július 17-től 21-ig tervezett táborára, amelyet halmozottan sérült fiataloknak rendez Domaszéken), másrészt a kormányhivatal javaslattételéről. Az előterjesztések szövegét csak a képviselők kapták meg, a honlapon nincs fönn.

A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatalnak a közgyűlésnek egy április 14-én meghozott, Csáki Béla fideszes alelnök tisztségét érintő döntés következményeivel volt gondja. Gémes László elnök akkor, az ülés végén, az egyebek napirendi pont keretében vezette elő, hogy az önkormányzat takarékossági intézkedésként javasolja Csáki visszahívását az alelnöki posztról. Titkos szavazáson a 15 jelenlévőből 14-en szavaztak, 6 érvényes szavazat volt, ebből 4 értett egyet Csáki visszahívásával – és volt 8 érvénytelen voks. Ez azt jelentette, hogy Csáki alelnök maradt.

Ezután Gémes saját hatáskörben döntve megvonta az alelnöki feladatokat és az illetményt is Csáki Bélától, hogy mégis tudjanak spórolni.

Felmerül a kérdés, hogy a három alelnök közül miért épp Csáki fizetésén takarékoskodik az elnökség?

Szó volt személyes ellentétről, de Gémes László elnök a magyarnarancs.hu-nak azt mondta, eltérő munkastílusuk miatt adódott vitájuk, azt tisztázták. Aztán azt mondta, épp a képviselői tiszteletdíjnak megfelelő munkát végez Csáki Béla. Az érintett nem kívánt nyilatkozni.

A kormányhivatal információt kért a történtekről, majd Róth Márton főispán állást foglalt.

„Továbbra sem tekinthető egyértelműen jogszerűnek az előterjesztés napirendre vétele nélkül hozott döntés”

– állapította meg a főispán. Azt javasolta a megyei közgyűlés elnökének, „rendes előterjesztésként” tűzze napirendre Csáki Béla megbízásának visszavonását, az alelnöki feladatok megvonásáról szóló döntését pedig helyezze hatályon kívül.

Az indokok között szerepel az is, hogy ha az alelnök munkaügyi pert indít, és megnyeri, akkor „már nem 1-2, hanem esetleg jónéhány havi elmaradt illetmény kifizetése terhelné a költségvetést. Ezáltal az Elnök úr indítványában megfogalmazott cél – a költségvetési egyensúly megtartása – helyett annak ellenkezője valósulna meg”.

Róth megállapította, annak nincs akadálya, hogy ha a közgyűlés megint nem vonja vissza az alelnöki megbízatást, akkor Gémes megint, immár törvényesen megvonja tőle a feladatait. A közgyűlés június 26-ig, hétfőig kapott haladékot arra, hogy ez ügyben döntsön, és ha nem fogadja el a kormányhivatal javaslatát, meg kell indokolnia, miért.

Gémes László elnök erről két határozati javaslatot terjesztett – volna – most, pénteken a képviselők elé: az A verzió szerint a közgyűlés elutasítja Róth Márton javaslatát, mert az elnök jogszerűen járt el; a B szerint elfogadja a javaslatot, bár „álláspontja szerint” az elnök jogszerűen járt el. Erről azonban nem akartak dönteni a képviselők, és ezért meg sem jelentek. 

Az áprilisi titkos szavazás eredménye azt mutatta, a fideszesek megosztottak. Az, hogy a pénteki rendkívüli közgyűlésre már el sem ment a többség, azt üzeni, az ellentét ez ügyben legalábbis megmaradt, és hátráltathatja a későbbi munkát.

A távol maradt ellenzékiek a magyarnarancs.hu információi szerint úgy gondolják, a fideszes vezetés hozta magát ebbe a helyzetbe, oldja meg, ahogy tudja. Ha a Fidesz csuklóztatni akarja az elnökét, lelke rajta, ők lehetőleg nem vesznek részt ebben, úgy sem, hogy esetleg a jelenlétükkel legyen határozatképes a közgyűlés.

A szegedi vármegyeházára egyébként pénteken nehéz volt bejutni, mint egy ostromlott várba. Aki nem ismeri a nyitókódot, annak – az ajtóra kifüggesztett felirat szerint – fel kell hívnia mobilon a titkárságot, onnan megy le valaki, és ajtót nyit.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?