Piros lámpánál ütött el egy kerékpárost a Békés megyei fideszes politikus

Kis-Magyarország

Egy értesülésünknek jártunk utána akkor, amikor előbb a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányságnál, majd a Békés Vármegyei Főügyészségnél érdeklődtünk: igaz-e, hogy Szegedi Balázs viharsarki fideszes politikus súlyos balesetet okozott. Hivatalosan megerősítették, az információ megfelel a valóságnak. Ahogy az is, hogy közvetítői eljárásban a terhelt és a sértett megegyezett, így a pénzügyi jóvátétel a büntethetőség megszüntetését jelenti a kormánypárti közszereplő esetében.

„Megfelel-e az az információ a valóságnak, hogy Szegedi Balázs, a Békés megyei önkormányzat alelnöke, egyben a Fidesz-MPSZ békéscsabai elnöke az idén Békéscsaba belterületén gyorsan hajtott, amely során elütött egy biciklist? Ha igen, milyen sérülést szenvedett a kerékpáros? Megfelel-e a valóságnak, hogy mintegy két évvel ezelőtt ugyancsak súlyosabb közlekedési kihágást követett el Szegedi Balázs?” – egy információ után ezt a levelet küldtük el néhány nappal ezelőtt a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányságnak. A szűkszavú válasz így hangzott: „Megkeresésével javasoljuk, hogy forduljon a Békés Vármegyei Főügyészséghez.”

„A terhelt 2024. május 6-án, az esti órákban a tulajdonát képező személygépkocsit vezetve közlekedett Békéscsaba lakott területén, a Szarvasi úton. Haladása során a Szarvasi út 73. szám előtti útszakaszon a forgalomirányító fényjelző készülék piros (tilos) jelzését figyelmen kívül hagyta és elütötte a neki jobbról-balra, az utat keresztező kerékpárúton elektromos kerékpárral közlekedő nőt, aki a baleset során 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett” – állt a főügyészségi válaszban. Ebből kiderült, gyorshajtásról nem volt szó.

Mint írták, a sértett és a terhelt kezdeményezésére a Gyulai Járási Ügyészség augusztus 5-én született határozatával a büntetőügy 6 hónapi időtartamra történő felfüggesztéséről rendelkezett, és az ügyet közvetítői eljárásra utalta. A főügyészségi válasz szerint a közvetítői eljárás a gyanúsított és a sértett megegyezését, a bűncselekmény következményeinek jóvátételét és a gyanúsított jogkövető magatartását elősegítő, a gyanúsított, illetve a sértett indítványára, vagy önkéntes hozzájárulásukkal alkalmazható eljárás. A közvetítői eljárás célja, hogy a bűncselekmény következményeinek jóvátételét és a gyanúsított jövőbeni jogkövető magatartását elősegítse.

A közvetítői eljárás a helyreállító igazságszolgáltatás eszközeként egészíti ki a büntető igazságszolgáltatás hagyományos kereteit. A súlyos bűncselekmények esetében az államnak szigorúan kell eljárnia, azonban a kevésbé súlyos bűncselekmények, illetve a szabálysértések elkövetőivel szemben célszerű alternatív megoldásokat keresni, ezzel is csökkentve a büntető igazságszolgáltatás terheit. 2018. július 1. napjától már a súlyosabb esetekben is alkalmazható a közvetítői eljárás, amely kiegészítője lehet az állam büntetőhatalma érvényesítésének, elsődlegesen az áldozatot segítve sérelmei feldolgozásában. Fontos mindehhez hozzátenni, hogy büntetőügyekben a bűncselekménnyel okozott sérelem jóvátétele a közvetítői eljárás keretében a büntethetőség megszűnését eredményezheti vagy a büntetés korlátlan enyhítését teszi lehetővé.

Esetünkben az eredményes közvetítői eljárást követően a Gyulai Járási Ügyészség a büntetőeljárást a véglegessé még nem vált határozatával megszüntette. Mindehhez hozzáfűzték, hogy Szegedi Balázs büntetlen előéletű, közlekedési bűncselekmény miatt korábban eljárás nem indult ellene.

Esetünkben a közvetítői eljárás eredményeként a gyanúsított és a sértett megegyezése, a bűncselekmény következményeinek jóvátételé minden bizonnyal anyagi jellegű volt. Nehezen képzelhető el ugyanis, hogy a Szegedi által okozott baleset súlyos sérültje, az elektromos kerékpár tulajdonosa beérte volna azzal, hogy elnézést kér tőle az elkövető, vagy beérte volna járművének megjavíttatásával. Mindehhez két megjegyzést hozzá kell fűznünk. Egyrészt a jóvátétel összegét az eljárásban közvetítő bíró sem tudhatja, ezért portálunk nem kereste meg Szegedi Balázst, hogy árulja el, mekkora összeget fizetett. Másrészt a sértett a kötelező biztosításon keresztül a biztosítótól kártérítést kap. A balesetet szenvedett sértett súlyos sérülése csonttörést is jelenthet.

Róla szólnak a hírek, vele van tele a sajtó

Szegedi Balázs nem először szerepel a hírekben. Előbb 2016 decemberében aktivizálta magát úgy, hogy az elérte az országos sajtó ingerküszöbét. Akkor éppen e cikk szerzője (akkor még az Együtt politikusaként) hozta nyilvánosságra, milyen sorvezetőt adott a Fidesz saját szimpatizánsainak, hogy megvédjék a „támadásoktól” Simonkát. Hogy ez mennyire szervezett akció volt, az is bizonyította, Szegedi Balázs saját Facebook-oldalán mindezt megerősítette egyebek között azzal, nem hagyják szó nélkül az abban az időben ellenzéki politikusként dolgozó szerzőnk „rágalmait”. Ezt megelőzően alig másfél hónappal fedezetelvonás alapos gyanúja miatt tett szerzőnk feljelentést Simonka ellen. Az azóta folyó büntetőper bizonyítja, micsoda „rágalom” volt az ügyészséghez írt feljelentés.

Legutóbb 2022 februárjában írtunk Szegediről. Akkor került a kezünkbe az a dokumentum, amely bizonyította, hogy a Békés megyei közgyűlés alelnökét a bíróság azért, mert 2 millió forinttal rövidítette meg a költségvetést, három évre eltiltotta a cégvezetéstől. Az ügy hátterében az állt, hogy 2018 júniusában vált jogerőssé annak a Paprikakert TÉSZ Kft. nevű cégnek a megszűntté nyilvánítása, amely kulcsszerepet játszik a Simonka és társai ellen a Fővárosi Törvényszéken folyó, bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás miatti perben. 2018 nyarát követően dőltek be azok a gazdasági társaságok, amelyekben a Paprikakert TÉSZ Kft. tulajdonrésszel rendelkezett. Közülük is elsőként a Dél-békési Turisztikai Szolgáltató Szociális Szövetkezet, amelynek vezető tisztségviselője Szegedi Balázs volt.

A szövetkezettel szemben törvényességi felügyeleti eljárás indult, és 2018. július 30-án megszűntnek nyilvánították. Megindult a kényszertörlési eljárás. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal kétmilliós követelést jelentett be, ennek jogosságát a szövetkezet vezetője nem vitatta, de nem is fizette ki. Az eljárás több mint három évig húzódott, az előző év végén, december 28-án fejeződött be. A cég ügyvezetőjét, Szegedi Balázst a bíróság három évre, 2024. december 28-ig eltiltotta a cégvezetéstől. Méghozzá azért, mert, ahogy említettük, a fideszes politikus milliókkal forinttal rövidítette meg a költségvetést. Erről azonban Szegedi Balázs sem a Facebook-oldalán, sem a Békés megyei közgyűlésben, sem sehol másutt nem számolt még be. 

Ez a tiltó rendelkezés azonban nem zavarta a békéscsabai Fidesz szervezetét, amikor 2023 szeptemberében a békési megyeszékhelyen városi elnöknek választották Szegedit. Napokkal ezelőtt az újonnan megalakuló fideszes többségű békési megyei közgyűlés eltekintett ettől és újból alelnöknek választotta Szegedi Balázst.

(Címlapképünkön: Szegedi Balázs. Forrás: a politikus Facebook-oldala)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk