Ilyen számlát még nem látott! Van, ami Orbán Viktor barátjának sem megy
kukabiznisz_top_story_lead.jpg

Ilyen számlát még nem látott! Van, ami Orbán Viktor barátjának sem megy

  • Keller-Alánt Ákos
  • 2018.11.20 16:11

Belpol

Lassan, de bizonytalanul halad a szemétdíjak beszedése országszerte.

Meglehetősen érdekes, sőt bizonyos szempontból mókás számlalevelet kapott olvasónk a minap, melyet velünk is megosztott. Olvasónk ugyanis majd’ két éve nem fizet szemétdíjat, no nem azért mert el akarta kerülni a díjfizetést, hanem egyszerűen azért, mert jó ideje nem kapott számlát – a szemetet azért elvitték a Pest megyei településről.

Most viszont hozott a postás egy levelet a kukaholdingtól, hivatalos nevén a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt-től (NHKV).

A számla a 2017 október-december közötti három hónapra vonatkozik, ám csak egy évvel később, 2018 novemberében sikerült kiküldeni. A többi hiányzó hónapról egyelőre nincs hír.

false


Arról, hogy miként állhatott elő a szemétkáosz korábban többször is írtunk.

A 2010 után felálló Orbán-kormány úgy gondolta, államosítja a szemétszállítást is. Először jött az árbefagyasztás majd a rezsicsökkentés, amivel az iparág a jövedelmezőségét veszítette el. Ez után vásárolták fel majd szervezték egy holdingba a szemétszállító cégeket, amivel több probléma is akadt, például nem sikerült a beszedni a szemétszállítás díját.

Noha korábban működött a számlázás, az új holding új számlázó rendszert akart, melynek kiépítését az EuroMACC Kft. végezhette el. Ez a cég az Orbánt reptető Garancsi István két üzlettársáé. Garancsi az online pénztárgépek SIM-kártyáit szállító Mobil Adat Kft.-ben tulajdonostársa Hauser Gábor Miklósnak és Brasnyó Péternek. Az ő céguk az EuroMACC, amely 2016-ban az Antenna Hungária Zrt.-vel közösen nyerte az NHKV első 603 milliós számlázási tenderét. Mivel nem sikerült létrehozni a számlázási rendszert, az NHKV minden hulladékkezelő céggel külön megállapodást kötött, amelyek így hónapokig külön-külön bérszámláztak a kukaholdingnak. Tavaly azonban az NHKV úgy döntött, kezébe veszi a számlázást, ám ekkor jött a káosz. Az ügyféladatok átvételekor kiderült, hogy minden szolgáltató más és más rendszerben tartja nyilván az adatokat, ezek összefésülése pedig nem igazán ment Garancsi üzlettársainak. Mivel a díjbeszedés akadozott, jött a kukakáosz, több településen leállt a szemétszállítás, volt ahol a katasztrófavédelemnek kellett közbeavatkozni.

Az NHKV tavaly ennek ellenére újabb szerződést kötött az EuroMACC Kft.-vel. A társaság ezúttal 1,26 milliárdért vállalta a „tömeges számlázásra alkalmas” rendszer működtetését 2020-ig.

Az NHKV ezzel párhuzamosan idén áprilisban a saját rendszerét használó Díjbeszedő Holdinggal, illetve a Díjbeszedő Faktorházzal valamint a nyírségi Pepp and Cars Kft is leszerződött a kukaholding számlázásra és követelésbehajtásra 2021-ig. Utóbbiak 3,76 milliárdért vállalkoztak a feladatra.

A Pepp and Cars központja egy családi ház, nyilvánosan elérhető telefonszáma sincs, és úgy nyerték meg a többmilliárdos tendert, hogy előző évi bevételük mindössze 19 millió forint volt. A cég ráadásul valószínűleg előre tudta, hogy nyerni fog, ugyanis már az eredményhirdetés előtt elkezdte kiépíteni a díjbeszedéshez szükséges hálózatot.

Neked ajánljuk

Vértelenül

A „skót darab” – így emlegetik színházi körökben Shakespeare legrövidebb és egyik legvéresebb drámáját. Átkok, balszerencse, titokzatos balesetek kötődnek mind színpadi, mind filmes adaptációihoz, és változatos rítusok, amelyekkel távol lehet tartani a balsorsot.

Angyalbőrben

A leegyszerűsítésre mindenkor hajlamos kívülálló számára úgy tetszik, az operaénekesi működés két legnagyobb kihívása: magas hangokat kiénekelni és prózában megszólalni. Merthogy mindkét esetben gyakorta észlelhető a fokozott mértékű feszültség fönt a színpadon, és a megbocsátásra rögtön kész együtt­érzés odalent a nézőtéren.

Megnyíló életek

  • Rádai Andrea

Az előadás legnagyobb részében a holokauszt-túlélő 97 éves Katona Éva, Göndör László nagymamája testetlen hangként jelenik meg, mintha ott lebegne a lelke felettünk. Ezt az érzést érdekes módon elsősorban nem a mulandóság melankóliája táplálja, hanem az előttünk megnyíló életek gazdagsága miatt érzett öröm.

Kinek a kultúrája?

Öt és fél év működés után megszűnik a Dunszt.sk szlovákiai magyar kulturális portál. A főszerkesztő kifáradásról és strukturális nehézségekről beszél, de politikai és társadalmi kérdések is felsejlenek a háttérben.

Ők így csinálják

  • A szerk.

PTSD – csúnya betegség, az van nekik, szegény Fidesznek, poszttraumás stressz szindrómájuk, immár vagy negyedszázada.

Magyarország farhátra megy

  • A szerk.

A Farhát-kormány legújabb népélet-javító intézkedését rögzítő 06/2022. (01.14.) sz. korm. rend. szövege, s ez mindenképpen a dicsőségére válik, precízen kitér arra, hogy az a kereskedő, aki a rendelet valamely utasítását megszegi, milyen szankciókkal sújtható.

Kiáll-e?

  • A szerk.

Az előválasztás utáni kínos bénultságot levetkőzve mintha a feltámadás jeleit mutatná az ellenzék kampánya.

„Nagyon nagy vita”

Orbán Viktor január 14-i, idei első rádióinterjújának utolsó témája a „gyermekvédelmi népszavazás” volt. Az interjúban a pedofília először kontrasztként jelent meg: „van az a jelenség, hogy a gyerekeink ki vannak téve szexuális ragadozóknak” – mondta a miniszterelnök. Majd pedig a szexuális kisebbségekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „most egy másik jelenségről beszélünk, aztán hogy ez elvezet-e a pedofíliához vagy nem, erről van egy nagyon nagy vita, de ezt én most nem tartom fontosnak”.

A szelíd forradalom

A múlt év végére az Alaptörvény lecserélése az egyesült ellenzék egyik legfontosabb, de mindenképpen a legjelképesebb választási ígéretévé lépett elő. A kezdeti kérdést – lehetséges-e egyáltalán egyszerű többséggel alkotmányozni? – felváltotta az annak mikéntjéről folyó nyilvános eszmecsere.