Szolnoki ellenzék: az önkormányzatiság kiüresítése, hogy a Fidesz szabadul a víziközműtől

  • Massay-Kiss Andrea
  • 2023. február 3.

Kis-Magyarország

Annak ellenére ajánlja fel Szolnok fideszes vezetésű önkormányzata veszteséges víziközművét az államnak, hogy a helyi ellenzék ezt nem támogatja, derült ki a csütörtöki rendkívüli képviselő-testületi ülésen. Azért ellenzik, mert úgy vélik, a helyi problémákat, helyben kell megoldani, az államosítás nem hoz minőségi javulást a szolgáltatásban, ugyanakkor az önkormányzatiság kiüresítését is látják a döntés mögött.

Még tavaly decemberben vette át a Szolnok városa a Víz-és Csatornaművek Zrt.-től (VCSM Zrt.) a víziközművek üzemeltetését, mivel a cég jelezte, nem tudja azt tovább finanszírozni a jelenlegi nagymértékű energiaár-emelkedések miatt. Milliárdos nagyságrendű vagyonelemről van szó, melynek ez évi vesztesége az üzleti terv prognózisa szerint 1,8 milliárd forint. (Az ország minden víziközmű cége veszteséget veszteségre halmoz, mert a kormány 2012-ben az előző év tarifája mínusz 10 százalékon befagyasztotta az árakat.) A múlt csütörtöki közgyűlésen került volna napirendi pontra annak a megbeszélése, hogy vállalja-e a város az üzemeltetést vagy átadja az államnak. Megvitatását ellenzéki képviselői kérésre elnapolták, mert időre volt szükség megvizsgálni a kérdést, szakértőket bevonni, így a február 2-i rendkívüli ülésen döntöttek az ügyben.

Két ellenzéki képviselő, Füle István (DK) és Tóth Áron, az LMP Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöke az erről szóló sajtótájékoztatón elmondták, határozottan ellenzik, hogy a víziközmű céget átadják az államnak. Füle István szerint a víziközműnek nem az államnál van a helye, mert a lokális problémákat helyben lehet a legjobban orvosolni. „A szolnoki vízellátás speciális, a Tiszára vagyunk hagyatkozva, ahol az előző nyáron is láthattuk, milyen problémák keletkezhetnek, és ezeket nem lehet Budapestről megoldani” – mondta Füle István.

A víziközmű veszteségét azzal magyarázta, hogy ez egy szolgáltató, így díjplafonnal rendelkezik, vagyis nem emelhet árat, és emiatt a költségeket sem tudja áthárítani, ezért jelentős veszteséggel tudnak működni. „A gond az, hogy az állam nem kompenzálja a veszteséget, ez 2012 óta van így, amióta bevezették a rezsicsökkentést” – mondta a képviselő. Hozzátette, nincs elegendő pénz, a lakosok is tapasztalják, sűrűn vannak csőtörések, a városi víztorony már kétszer is leürült, és mindenki láthatja, hogy a városban szinte mindig van olyan hely, ahol járdát bontanak, mert a hálózatot javítják.  E mellett logikátlannak tartja az állami átvételt. „Mivel a működtetés miatt az államnak úgyis ki kell fizetni a pénzt, akkor már a városnak is oda adhatná erre a támogatást” –  magyarázta.

Tóth Áron az LMP Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöke, éppen az átadás logikátlanságára világított rá, amikor azt kérdezte: „Hogyan lehetséges, ha az államnak átadják az önkormányzatok a víziközművet akkor lesz rá pénz, ha nem adják át, akkor nem lesz?” Azt mondja, hogy az országban több önkormányzatnál is szavaztak már ezek sorsáról, és nem csak az ellenzéki vezetésű önkormányzatok gondolják úgy, hogy nem helyes átadni az államnak, hanem vannak kormánypártiak is, a fideszes vezetésű Debrecent hozta fel példának. (De amint arról beszámoltunk, hasonló a helyzet Gyulán is.)

Hozzáfűzte, hogy nem csak a Fidesz-kormányokat, hanem az ezeket megelőző kormányzatot is súlyos felelősség terheli, mivel évtizedek óta nincsen karbantartva, és ami legfontosabb, fejlesztve ez a víziközmű hálózat, és több mint 3000 milliárd (!) forint hiányzik a rendszerből. „Elképzelésünk szerint erre az évenkénti 1-2 milliárd forintos költségvetés helyett 100 milliárdra lenne szükség országos szinten, mert még mindig nem megoldott az esővíz és a szennyvíz szétválasztása a csatornarendszerben” – mondta Tóth Áron.

A szolnoki testületi ülésen a fideszes városvezetés arra hivatkozott, hogy a zavartalan vízszolgáltatás érdekében inkább átadná a víziközművet az államnak, és arról érdeklődtek az ellenzéki képviselőktől, hogy akkor miből finanszíroznák, ha a városnál maradna. Az LMP térségi elnöke elmondta, a forráshiány miatt például javasolják a kormánynak, vezessék ki a közműadót és akkor máris fellélegezhetnek ezek a víziközművek. Füle István az említettek mellett (veszteség kompenzálása, átadás pénzügyi logikátlansága) felhívta a figyelmet, hogy a szolidaritási adó éppen ugyanúgy 1,8 milliárd forint, mint a vízmű vesztesége.

„Esztelenség átadni az országos vezetésnek, mert nem látjuk a garanciát, hogy az átadás után minőségi javulás következne be” – mutatott rá a másik problémára Tóth Áron. A DK-s képviselő ezzel egyetértve elmondta ez konkrét félelmük. „Eddig, amit az állam államosított, látjuk, hogy mi az eredménye. Ugyanaz lesz, mint az oktatásban: az egész hálózat lerongyolódik.” Hozzátette, az önkormányzatoktól nem szabad elvenni az autonómiát, úgy érzik, hogy a víziközmű vagyon átadása mögött az önkormányzatok szerepkörének kiüresítése is áll.

Miskolczi László, a város Fidesz által eltávolított egykori alpolgármestere, jelenleg a Momentum helyi politikusa lapunknak hasonlóan fogalmazott. „Sajnos ezen lépésekkel kapcsolatban, még ha jelen helyzetben tegyük fel indokoltak is, felmerülnek jogosan olyan kérdések, hogy a 2013 óta súlyos helyzetbe került vízművet eddig miért nem próbálta a fideszes városvezetés megmenteni, és most miért ezt a döntést választották. Én úgy gondolom, hogy az államosítás irányába megszületendő döntések annak a jelei, hogy a Fidesz miként kívánja fokozatosan megszüntetni az önkormányzatiságot Magyarországon” – mondta Miskolczi. „Nagyon úgy néz ki, hogy a VCSM Zrt. elszipkázásával még nincsen vége, tavaly decemberi közgyűlésen pont a Fidesz által megvásárolt Ligeti József független képviselő lengette be, hogy el kellene gondolkozni a Szolnok televízió eladásán is” – fűzte hozzá.

(Címlapképünk illusztráció: csőtörés Szolnokon. Fotó: Tóth András)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.