Rafting a hallépcsőn - hatalmas bénázással mutatták be az alföldi vadvízi evezést

Kis-Magyarország

A kiskörei hallépcsőn tartott raftingbemutató alapján valóban van még mit csiszolni a szlalomkajakosok tudásán. A kormány gőzerővel dolgozik is egy új alföldi raftingpályán. 

A Tisza-tavi Fesztivál és a Természet Operaháza költői nevű rendezvénysorozat részeként július 31-én raftingbemutatót tartott a Magyar Kajak-Kenu Szövetség Kiskörén, a hallépcsőn – számolt be róla honlapjána a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig).

A honlap megjegyzi, hogy mint az már ismert, a Komplex Tisza-tó Projekt keretében megépült és 2014 októberében átadott, népszerű turisztikai célponttá vált ökológiai folyosó (vagyis a hallépcső) szomszédságában két – egy amatőröknek, s egy profiknak szánt – raftingpálya épül. 

A hír 2017-ben robbant be azzal, hogy a kormány pont az Alföldre tervez vadvízi evezős pályát építeni, amelynek összköltségét akkor 2-2,5 milliárd forintra becsülték. A Kötivizig mostani közleménye szerint a létesítménynek csak az előkészítésére 224 millió forintot különített el a kormány, és a beruházás várhatóan 2022-ben fejeződik be. 

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke a hallépcső mellett létesítendő Kiskörei Raftingpálya terveiről egy tanácskozáson kiemelte, hogy olyan vízi és szabadidős sportkomplexumot terveztek, amely egyrészt szolgálja a versenyzőket, másrészt a szabadidejüket aktívan eltölteni vágyók igényeit is. Azt mondta, legközelebb Hollandiában van olyan multifunkciós létesítmény, mint amilyet a Tisza-tónál terveznek.  

A beruházástól a Tisza-tó turisztikai vonzerejének javulását reméli a kormány, amely nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek minősítette a beruházást, vagyis az engedélyeztetési eljárásokat egyszerűbbé tette. A gyereatiszatora.hu 2018-ban már 3,8 milliárdos költségvetést emlegetett. 

Az írás azt is megemlíti, hogy az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos, Révész Máriusz saját bevallása szerint először maga is meglepődött a felvetésen, hogy az Alföldre építsenek raftingpályát, aztán utánanézett és úgy látta: Európa-szerte több helyen valósult már meg hasonló fejlesztés.

Július végén mindenesetre még a kiskörei hallépcsőn (vagyis a halaknak megugorható sodrású ökológiai folyosón) tartottak bemutatót raftingosaink, amelyet meg is örökítettek egy videón

A felvétel szerint a rafting négyes nagyon nem érzi a ritmust, többször is kis híján partraszállás lett a bemutatóból. Nem teljesen egyértelmű, hogy mi történik, de úgy tűnik, a pályát sem sikerült eltalálniuk, a piros kapukkal (amiket árral szemben kéne bevenni) pedig végképp meggyűlt a bajuk, végül valószínűleg feladták a több perces küzdelmet.

Az egyes bemutató sem sikerült túl jól, a bemutatót végző egyből belefordult a vízbe (körülbelül 3:25-nél, hacsak nem volt ez is a bemutató része), de a kajakosnak legalább sikerült árral szemben is sikeresen eveznie. 

Révész Máriusz államtitkársága korábban azzal is érvelt az új, a mostani raftingnak helyszínt adó hallépcső mellett építendő milliárdos raftingpálya mellett, hogy hazánkban eddig nem volt olyan pálya, ahol a versenyzők edzeni tudnának, ezért főleg a szomszédos országokban végzik a felkészülést, és éppen ez az egyik fő oka annak, hogy a magyar csapat eredményessége szlalomkajakban messze elmarad az évtizedek óta rendkívül sikeres gyorsasági szakágétól. 

Látva a bemutatót, valóban van még mit csiszolni a tudáson. Összehasonlításképp: a riói olimpián ilyen volt a női szlalomkajak döntője. 

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Kesergő a két öszvérhez

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

Elveszetten

  • SzSz

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

Minden bizonytalan

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

Kibontakozik lassan

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.

Így is szép

A 18. század végén, a polgári hangverseny­élet hajnalán gyakran szerepelt ugyanazon a műsoron intim kamaramű, dal és nagyzenekari szimfónia, utóbbi gyakran több részletre bontva. Ezt a jótékony változatosságot idézte fel Keller András, aki nincs híján a kitűnő ötleteknek.

Elszáradt arcok

Felhajtás, a kínált holmi értékéhez képest túl nagy reklám: ezt jelenti a szerző negyedik regényének címe. A neonzöld szmájli és a betűk neonzöldje a borítón a könyvben felbukkanó árura, egy drogra utal. Az egyenmosoly a grafikai megoldásnak köszönhetően vibrál. Ez a látvány meg is alapozza az olvasmány­élményt, amelynek meghatározó vonulata a bizonytalanság.

Valóra vált álom

Az utókor korántsem elfogulatlan emlékezetében Horthy Miklós zömmel Magyarország kormányzójaként él, aki többnyire fess altengernagyi egyenruhában feszít, esetleg fehér lován léptet. Tette is mindezt 24 és fél éven keresztül, egy tengerrel nem bíró ország („király nélküli királyság”) államfőjeként.

Papás-mamás

Egy játszóházban, pontosabban egy játszóház előterében vagyunk, ahol egy egyedülálló apa és egy válófélben lévő anya várakozik a foglalkozáson lévő gyerekére. Bár kapcsolatuk kissé viharosan indul (gyermekeik összevesznek bent, és természetesen felelőst kell találni egy ilyen komoly helyzetben), de a hosszú közös várakozások alkalmával – mi sem természetesebb – összemelegednek. Eddig ideálisnak tűnik a helyzet, ugye?

Megalázva

Kedden ért véget a PDSZ meghirdette egyhetes országos, ún. gördülő pedagógussztrájk. A záróaktus a Szolidaritás Napja volt, amelyen a közoktatás szereplői mellett a szakképzési centrumok néhány intézményéből, valamint egyházi iskolákból is demonstráltak tanárok. 

Kezek az asztal felett

Jednou budem dál, jednou budem dál, jednou budem dál, já vím… – énekelte szombaton este kicsivel nyolc előtt a Vencel téren a spontán módon, mindenféle közösségi meghirdetés nélkül összeverődött sok száz fős tömeg. A megválasztott elnökként első televíziós interjújára a nemzeti múzeumba siető Petr Pavelt üdvözölték így.

Szégyen nélkül

Miközben a hajléktalan nők körében kifejezetten gyakoriak a nőgyógyászati problémák, az állami ellátáshoz való hozzáférésük finoman szólva is nehezített. A tavaly október óta működő traumatudatos nőgyógyászati rendelőben az egyszeri ellátásokon túl tartós segítséget és sokszor lelki támaszt is nyújtanak a nehéz helyzetű nőknek.