Rendeletben állíttatja le a kormány a balatonvilágosi lakóparkszörnyet

  • narancs.hu
  • 2021.03.23 09:43

Kis-Magyarország

A nagy tiltakozást kiváltó épület területét kiveszik a kiemelt ügyek közül. 

Kikerül a balatonaligai-balatonvilágosi ingatlanfejlesztésből a Balaton partjára tervezett "lakóparkszörny" területe - szúrta ki a hvg.hu a Magyar Közlönyben az éjjel megjelent kormányrendeletből. 

Ahogy mi is többször foglalkoztunk vele, Balatonvilágoson az 1392-es helyrajzi számú telekre, a volt úttörőtábor területére, 1-2 emeletes házak közé terveztek egy hétszintes, Balatonba nyúló lakóparkot 92 lakással, egy vendéglátó egységgel, több nagy medencével és legalább 13 jakuzzival a teraszokon. 

A beruházást a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jellegűvé nyilvánította, így a balatoni építkezésekre egyébként vonatkozó szabályokat sem kellett volna betartanai: például nem kell fenntartani a 10 méter széles parti sétányt, nem kell betartani, hogy a parttól számított 30 méteren belül nem lehet építkezni, valamint csökkenthető a zöldterület aránya is.

A helyiek online petíciót indítottak, az önkormányzat bíróságon próbálja megtámadni az építési engedélyt, illetve az Alkotmánybírósághoz is fordultak az ügyben, a hétvégén pedig a térség fideszes önkormányzati képviselője, Witzmann Mihály is kiállt a tiltakozók mellett. 

A Fidesz képviselőjének tiltakozására villámgyorsan reagált a kormány: az éjjel megjelent Magyar Közlönyben

a balatonvilágosi fejlesztéseket nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánító 2018-as rendeletből törölték a 1392-es helyrajzi számra vonatkozó részeket. 

A 2018-as rendeletből így kikerült a tervezett lakóparkszörny telke, és azok a speciális szabályok is, amelyeket kifejezetten a telekre vonatkozóan a beruházáshoz szabtak meg, mint például hogy parti sétány, vagy "közhasználat céljára szolgáló strand" nem alakítható ki rajta. 

Az épületre a kormány intézkedése alapján március 4-i keltezéssel a Somogy megyei kormányhivatal egyébként már kiadta az építési engedélyt egy olyan cégnek, amelynek közvetett tulajdonosai között Sárhegyi Zoltán ügyvéd, a Nemzeti Választási Bizottság fideszes delegált tagja is. 

Neked ajánljuk