Rendeletben állíttatja le a kormány a balatonvilágosi lakóparkszörnyet

  • narancs.hu
  • 2021.03.23 09:43

Kis-Magyarország

A nagy tiltakozást kiváltó épület területét kiveszik a kiemelt ügyek közül. 

Kikerül a balatonaligai-balatonvilágosi ingatlanfejlesztésből a Balaton partjára tervezett "lakóparkszörny" területe - szúrta ki a hvg.hu a Magyar Közlönyben az éjjel megjelent kormányrendeletből. 

Ahogy mi is többször foglalkoztunk vele, Balatonvilágoson az 1392-es helyrajzi számú telekre, a volt úttörőtábor területére, 1-2 emeletes házak közé terveztek egy hétszintes, Balatonba nyúló lakóparkot 92 lakással, egy vendéglátó egységgel, több nagy medencével és legalább 13 jakuzzival a teraszokon. 

A beruházást a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jellegűvé nyilvánította, így a balatoni építkezésekre egyébként vonatkozó szabályokat sem kellett volna betartanai: például nem kell fenntartani a 10 méter széles parti sétányt, nem kell betartani, hogy a parttól számított 30 méteren belül nem lehet építkezni, valamint csökkenthető a zöldterület aránya is.

A helyiek online petíciót indítottak, az önkormányzat bíróságon próbálja megtámadni az építési engedélyt, illetve az Alkotmánybírósághoz is fordultak az ügyben, a hétvégén pedig a térség fideszes önkormányzati képviselője, Witzmann Mihály is kiállt a tiltakozók mellett. 

A Fidesz képviselőjének tiltakozására villámgyorsan reagált a kormány: az éjjel megjelent Magyar Közlönyben

a balatonvilágosi fejlesztéseket nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánító 2018-as rendeletből törölték a 1392-es helyrajzi számra vonatkozó részeket. 

A 2018-as rendeletből így kikerült a tervezett lakóparkszörny telke, és azok a speciális szabályok is, amelyeket kifejezetten a telekre vonatkozóan a beruházáshoz szabtak meg, mint például hogy parti sétány, vagy "közhasználat céljára szolgáló strand" nem alakítható ki rajta. 

Az épületre a kormány intézkedése alapján március 4-i keltezéssel a Somogy megyei kormányhivatal egyébként már kiadta az építési engedélyt egy olyan cégnek, amelynek közvetett tulajdonosai között Sárhegyi Zoltán ügyvéd, a Nemzeti Választási Bizottság fideszes delegált tagja is. 

Neked ajánljuk

Velünk élő féltudás

  • Hernádi Elvira

Jó néhány éve már, hogy a Publius Hungaricus a féltudású magyar elit bűneit ecsetelte. Azóta felnőtt egy új generáció, az ország szellemi és politikai vezetése legalább az európai oktatás tisztes középmezőnyébe tartozó intézményekben kupálódhatott. 

Mielőtt eltűnik végleg

Alighanem két dolog jut eszébe mindenkinek a Roberto Baggio nevet hallva: az 1994-es vb-döntőben kihagyott legendás tizenegyes, illetve az élethosszig (tehát ma is) viselt, nem kevésbé legendás copf. Vagy lokni, varkocs, lófarok, akármi is lett légyen az a maestro tarkóján.

Kisujjgyak

  • - köves -

Ha meg kell csinálni a nagy melót, letudni az utolsó bulit, kirámolni a széfet, ami után nincsen több széf, csak a boldog öregkor Kansasben, Soderbergh a mi emberünk.

„Összeáll egy nagy egésszé”

  • Láng Dávid

A 10 éve alakult Verőköltő zenekar frontembere univerzális művész: szinte minden hangszeren játszik, festő szakon diplomázott, és húszéves sem volt, amikor a Magvető kiadta a verseskötetét.

Becsapódás

Az ünnepi vacsoráját elköltő pár, Helen (Lovas Rozi) és Danny (Lengyel Tamás) lakásá­ba berobban a csurom véres Liam (Molnár Áron), akiről hamar kiderül, hogy a feleség testvére.

Az együttélés lehetőségei

A hagyományosan kétévente megrendezett Velencei Építészeti Biennálé is megcsúszott a pandémia miatt, de május 22. óta a Giardini della Biennale parkját és az Arsenalét, azaz az egykori velencei hadihajógyár területét ismét építészek, művészek és látogatók lakják be, egészen november 21-ig.

Szervezett szervezetlenség

  • Áfra János

A kis méretű, mégis zavarba ejtően tartalmas, nehezen áttekinthető tárlat egy nemzetközi kiállítássorozat része, amely a Zürichi Egyetemen 2017 és 2020 között megvalósult kelet-európai performance-kutatás eredményeit hivatott bemutatni.

„Nem hezitált”

Szerb Antal éppen 120 éve született, és 80 éve, 1941-ben jelent meg eredetileg háromkötetes munkája, A világirodalom története. A mű friss, minden eddiginél precízebb kiadásának sajtó alá rendezőjével annak népszerűségéről, hányattatott sorsáról, 21. századi aktualitásáról beszélgettünk.

A szamuráj reggelije

  • Pálos György

Fúziós korban élünk, azon sem lepődünk meg, ha egy kisvárosi étterem étlapján kevert fogásokat találunk. Az más kérdés, hogy a leves, amely se nem vietnami, se nem olasz, nem túl finom, mert nincs karaktere.

Merre vannak?  

  • Schein Gábor

Apró ember éles gombszemekkel. A fején zabolázhatatlan göndör haj. Befogad, figyel, kérdez. Hatalmas vágy él benne, hogy a világban rend legyen, de a világban nincsen rend. Hogy érthető legyen és átlátható. De a világ ellenáll a megértési kísérleteknek, kitüremkedik a réseken, széttöri a kereteket. A világ sokszor homályos, sötét, és soha nem átlátható. Hát akkor legyen a vers az! Legalább a vers.