Visszavonta a Miniszterelnökség a balatonaligai "lakóparkszörny" építési engedélyét

  • narancs.hu
  • 2021. március 26.

Kis-Magyarország

Megsemmisítette a Miniszterelnökség az épületre kiadott építési engedélyt, miután erre a kormányhivatal nem volt hajlandó.

Több jogszabályt és rendeletet is figyelmen kívül hagyott a Somogy Megyei Kormányhivatal, amikor engedélyt adott a közvetlen vízpartra egy 92 lakásos balatonaligai társasház – a sajtóban gyakran „lakóparkszörny” elnevezéssel illetett épület – megépítésére, állapította meg frissen a Miniszterelnökség, amikor felülvizsgálta a kiadott építési engedélyt.

Lapunk korábban megírta, hogy a 23 méter magasra tervezett épület ellen nem csak az Aligai Fürdőegyesület tiltakozott. A balatonvilágosi önkormányzat kérte a hatóságtól az építési engedély visszavonását, és bírósági keresetlevelet is benyújtott az engedély hatályon kívül helyezését kérve. De a térségi fideszes parlamenti képviselője, Witzmann Mihály is csatlakozott a betonmonstrum elleni tiltakozáshoz.

A kormány a Magyar Közlönyben megjelent rendeletben állítatta le az építkezés megkezdését

„Felhívásomra a Somogy Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztályának vezetője arról nyilatkozott, hogy az építésügyi hatóság a beadvány (Takács Károly balatonvilágosi polgármester beadványa – a szerk.) kapcsán intézkedést nem kíván tenni, azaz saját hatáskörben nem kívánja felülvizsgálni a kiadott építési engedélyt” – áll a Miniszterelnökségnek a Narancs.hu birtokába került, március 25-i határozatában. Ebben szerepel az is: a budapesti székhelyű Archibald Ingatlanhasznosító Kft. nevében február 19-én nyújtották be az építési engedély iránti kérelmet, a Somogyi Megyei Kormányhivatal az engedélyt március 4-i keltezéssel már ki is adta a 92 lakásos lakóépületre. A Miniszterelnökség szerint az építési hatóság elmulasztotta a balatonvilágosi önkormányzat értesítését az eljárás megindulásáról, holott az érdekelt félnek számít, hiszen elővásárlási joga van az érintett ingatlan 30 méteres parti sávjára, amibe a tervezett építkezés belenyúlna.

Továbbá a Somogy Megyei Kormányhivatalnak vizsgálnia kellett volna az „épületszörny” közelében lévő ingatlanok tulajdonosainak ügyféli jogállását is, hiszen a felépítése után jelentősen megnőne a környék forgalma, a zajhatás, a környezetterhelés, változhatnak az úgynevezett benapozási mutatók, felmerül a kilátás akadályozásának és az ingatlanokba történő belátásnak a lehetősége. „Az ügyféli kör nem megfelelő vizsgálata, az ügyfelek bevonásának hiánya semmisségi ok” – szögezi le a miniszterelnökségi határozat.

 
Ez a monstrum került volna a tópartra Balatonaligán
Forrás: ÉTDR

A megsemmisítő határozat azt is tartalmazza, hogy a Balaton-part 30 méteres szabad sávjának biztosításának előírását akkor is alkalmazni kell, ha a beruházással összefüggő engedélyezési eljárást a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította, mint a Club Aligával csaknem szomszédos egykori balatonvilágosi úttörőtábor esetében is. Ráadásul – állapította meg a Miniszterelnökség – a Somogy Megyei Kormányhivatal úgy adta ki az építési engedély a 92 lakásos társasházra, hogy a nemzetgazdasági szempontból kiemelt minősítés csak szállodafejlesztésre vonatkozik, a benyújtott tervdokumentációból azonban egyértelműen megállapítható, hogy a tervezett épület lakóház, vagyis nem tekinthető szállodafejlesztésnek.

Az pedig már ehhez képest csak apróságnak tűnik, hogy a Miniszterelnökség utóellenőrzése során az derült ki: a telek több mint 30 százalékát beépítették volna, amit akkor sem lehetne engedélyezni, ha a beruházás megfelelne a kiemelt beruházás kritériumainak. A Miniszterelnökség azzal együtt, hogy megsemmisítette az építési engedélyt, új eljárás lefolytatására utasította a kormányhivatalt.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?