Rotyog a pörköltmutyi – Hungarikumlobbi Karcagon

  • Stummer Krisztián
  • 2013. augusztus 8.

Kis-Magyarország

Nyomába eredtünk, hogy miért épp a karcagi birkapörkölt lett az egyik legújabb hungarikum. Hatékony lobbistát igen, meggyőző érveket nem találtunk.

Egy harminckilós egész juh, 35-40 deka só, két kiló vöröshagyma, 35-40 deka félédes pirospaprika, 15-20 édes és erős csöves paprika vegyesen, pirospaprika, és két kiló zsír – az interneten található recept szerint ezek a hozzávalói a karcagi birkapörköltnek. Ha a húst marhára vagy sertésre cseréljük, akkor éppúgy megkapunk egy nyáron cseppet nehéznek tűnő egytálételt, igaz, arra már senki se mondaná, hogy hungarikum, csak azt, ami: egyszerű, de tisztességes pörkölt.

Készül

Készül

Fotó: MTI

Pedig a karcagi birkapörkölt ma már hungarikum: tavasszal került be az alföldi város étele ebbe a kategóriába (társairól és a rendszerről bővebben olvashat keretes írásainkban), nem kis meglepetést váltva ki ezzel. Sőt, nem a törvényalkotói oldalon elhelyezkedő (ott ugyanis a Hungarikum Bizottság található) a Hungarikum Szövetség (HUSZ) elnöke, Birinyi József a döntés után jelezte: nem ért egyet – mások mellett – a karcagi birkapörkölt hungarikummá emelésével, mert noha a recept „valóban tradicionális, de megyei, nagytáji – nagykunsági – érték, még nem hungarikum”, az ilyen döntések pedig szerinte a hungarikumok hígulását okozhatják. Birinyi a magyarnarancs.hu-nak elmondta: az új elemek közül többel az a probléma, hogy nem ment át a piramis struktúrájú válogatórendszeren (erről szintén keretes írásunkban olvashat), hanem automatikusan került a hungarikumok közé.

Beleragadt a helyi földbe

„Sokan a helyiek közül azt sem tudják, hogy hungarikum lett” – mondta érdeklődésünkre egy karcagi étterem vezetője, amikor arról kérdeztük, mennyire beszédtéma Karcagon a siker. A kelet-alföldi városban egyébként szinte minden vendéglőben megkóstolható a pörkölt, ugyanakkor az említett étterem vezetője szerint nem rendelnek többen pörköltet, mióta hungarikum lett. Igaz, egy másik vendéglő tulajdonosa épp az ellenkezőjét állítja: a hungarikummá minősítés megnövelte a forgalmukat. (A Karcagi Birkafőzők Egyesületének elnöke nem óhajtott nyilatkozni az üggyel kapcsolatban. Azt azonban elmondta, hogy egyszerű vidéki emberek lévén ők a város hagyományait szeretnék továbbadni az ifjaknak, valamint megismertetni az ételt itthon és külföldön egyaránt.)

Mi a hungarikum?
„Megkülönböztetésre, kiemelésre méltó érték, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével, minőségével a magyarság csúcsteljesítménye, amelyet külföldön és belföldön egyaránt a magyarság eredményeként, kiemelt értékként tartanak számon, védett természeti érték, kiváló nemzeti termék, amit a Hungarikum Bizottság (HB) hungárikummá minősít, és ami a törvény erejénél fogva hungarikum” – olvasható a 2012 júliusában életbe lépett törvényben. Ennek megalkotására azért vállalkoztak a törvényhozók, mert szabályozni kívánták, hogy pontosan mi is tartozik a hungarikumok közé, mivel úgy láttak, káosz tapasztalható a területen. A törvény idén év elejétől hungarikumnak minősítette az alábbiakat: a táncházmódszer, a mohácsi busójárás; a solymászat; a matyó népművészet; a Duna-partok; a budai Várnegyed és az Andrássy út; Hollókő ófalu és környezete; az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai; az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete; Hortobágyi Nemzeti Park; Pécs ókeresztény temetője; Fertő-tó és környéke; a Tokaji történelmi borvidék.


„Ez az étel beleragadt már a helyi földbe – mondja a karcagi étterem tulajdonosa –, és nem is fog kikerülni innen.” És valóban, a karcagi birkapörkölt kizárólag helyi vonatkozását a Hungarikumok gyűjteményébe való felvétel javaslata is „elismeri”. A hivatalos irat szövegét 2013. május 22-ei keltezéssel Sinka István, a Birkafőző Egyesület kulturális örökségi felelőse írta: „A kunsági birkapörkölt ízvilágában teljesen eltér az Alföld többi városában szokásos ételektől, de a Kunságon belül is a karcagi igen archaikus főzési technikát jelent.” (Felmerül a kérdés, hogy ez mennyiben felel meg a törvényben írt „nemzeti azonosságtudat kialakításának”, hiszen épp arról olvasni, hogy a pörkölt nem az összmagyarságot jelképezi, sokkal inkább saját különbözőségét ismeri és ismerteti el. Értékről van szó, de kistáji értékről, nem pedig hungarikumról. – S. K.)

Miniszter, polgi, elnök

Kissé meglepő, de a javaslat szövege szinte szó szerint megegyezik a 2009-ben írt Jelölés a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére szövegével, amely dokumentum végén hosszú listát olvasni azok neveivel, akik támogatásukkal biztosítják a jelölést. Első helyen szerepel az akkori karcagi polgármester neve, Fazekas Sándoré is.

Fazekas Sándor telefonál

Fazekas Sándor telefonál

Fotó: MTI

A Karcagon született Fazekas 2010-ben, húsz év polgármesterkedés után került a karcagi „első ember” székéből egyenesen a Vidékfejlesztési Minisztériumba, majd a két évvel később megalakuló HB elnöki székébe. Jelenleg is aktív szerepet játszik a város életében, rendezvényein (többek között részvétel az idei birkafőző fesztiválon, Varga Mihály gazdasági miniszter társaságában), sőt, a városban működő Kunszövetségnek is az elnöke. Emellett 2010 óta vidékfejlesztési miniszter is.

A pont az i-n, hogy Fazekas május 30-án épp a HB Karcagon tartott ülésén jelentette be a hírt, miszerint az alföldi város tradicionális étele került be elsőként (és idáig egyetlenként) a Hungarikumok gyűjteményének turizmus és vendéglátás szekciójába. Fazekas érveiben hangsúlyozta, hogy „a még nomád korból származó ételkészítési mód egy olyan közösségképző erő, egy olyan családi hagyomány, amely méltó arra, hogy a hungarikumok sorát gazdagítsa”. Azonban még bizonytalan, hogy a karcagi birkapörkölt hungarikummá nyilvánítása milyen lavinát fog elindítani a hasonló jellegű, kis-, illetve nagytáji ételek körében. A karcagi alapján ugyanis sok recept vagy elkészítési mód tarthat majd igényt arra, hogy hungarikummá nyilvánítsák. (Többek között már a csabai csülökpörkölt és a bajai halászlé is jelentkezett, hogy minősítsék őket hungarikummá.) Kérdés az is, hogy e jelentkezések végigfutnak-e az értékpiramison, vagy hivatkozva a karcagi birkapörkölt példájára, „akadályok nélküli” hungarikummá válást követelnek. Értesüléseink szerint a HB szeptemberben fogja újabb elemekkel bővíteni a Hungarikumok gyűjteményét, de hogy pontosan melyek ezek, egyáltalán lesz-e köztük a karcagi birkapörkölthöz hasonló recept, egyelőre nem tudni. Érdeklődésünkre Fazekas rejtélyesen csak annyit mondott: szeptemberben minden kiderül.

Bármi lehet hungarikum
Az új törvény szerint bármi hungarikum lehet, ami a nemzeti összetartozást, egységet és a nemzeti tudatot erősíti. Ha egy adott település úgy érzi, hogy az ő terméke, helyszíne, épülete stb. megfelel ezeknek a kritériumoknak, beadhatja kérelmét a település értéktárába (már persze, ha működik ilyen), ott elbírálják, majd tovább a megyei értéktárba, bírálják, onnan a Magyar Értéktárba, ahol a HB tagjai eldöntik, bekerülhet-e a Hungarikumok gyűjteményébe. A hungarikummá válásnak elvileg ez az útja, azonban a törvény nem kötelezi ezt a minőség-ellenőrző utat, így az értékpiramis akár ki is kerülhető.

Figyelmébe ajánljuk

A kutya mellett

A filmművészetben a Baran című, egyszerre realista és költői remekmű (Madzsid Madzsidi) jóvoltából csodálkozhatott rá a világ először az iráni afgán menekültek sorsára.

Iszony

Kegyetlen, utálatos film Veronika Franz és Severin Fiala legújabb munkája (ők a felelősek a 2014-es, hasonlóan bársonyos Jó éjt, anyu! című horrorért).

Elvis gyémánt félkrajcárja

  • - turcsányi -

Van a Hülye Járások Minisztériumának egy vígjátéki alosztálya, ott írták elő, hogy ha valaki el akarja kerülni a helyzetkomikumok – művészileg nyilván szerfelett alantas – eszköztárának használatát, hősét úgy kell járatnia (lehetőleg a medence partján), hogy a mozgása végig magán hordozza a szerepét.

Saját magány

A Comédie-Française évszázadok óta egyre bővülő, immár többezresre duzzadt repertoárjából most a klasszicista szerző modern köntösbe bújt, Guy Cassiers rendezésében újragondolt változatát hozták el Budapestre – pár hónappal a premier után.

Az én bilincsei

A Losoncról származó Koós Gábor (1986) a Képzőművészeti Egyetem grafikaszakán végzett, és még tanulmányai idején monumentális, több mint két méter magas munkáival lett ismert.

Kihaltunk volna

Ez az átfogó nőtörténeti mű nem Hatsepszut, az egyiptomi fáraónő, vagy Endehuanna, a sumér költőnő, és még csak nem is a vadászó férfi, gyűjtögető nő meséjével kezdődik, hanem egy mára kihalt, hüvelykujjnyi, rovarevő, tojásrakó, pocokszerű lénytől indulunk el, amely még a dinoszauruszok lába mellett osonva vadászott.

Alexandra, maradj velünk!

"Alexandra velünk marad. S velünk marad ez a gondolkodásmód, ez a tempó is. A mindenkin átgázoló gátlástalanság. Csak arra nincs garancia, hogy tényleg ilyen vicces lesz-e minden hasonló akciójuk, mint ez volt. Röhögés nélkül viszont nehéz lesz kihúzni akár csak egy évet is."