Folytatódik Simonka és Erdős Norbert vitája: győzött vagy vesztett a Fidesz Dél-Békésben?

Kis-Magyarország

Az önkormányzati választáson a dél-békési térségben a Fidesz az eddigi legnagyobb vereségét könyvelhette el, állítja Simonka György volt országgyűlési képviselő, Pusztaottlaka leendő polgármestere. Erdős Norbert helyi fideszes parlamenti képviselő szerint nagy győzelmet aratott a kormánypárt. A két vélemény igen távol áll egymástól, de mi játszódik le a háttérben a két politikus vitájában? Ennek próbáltunk utánajárni.

„Erdős Norbert gyors történelemhamisítási kísérletéről” ír a napokban közzé tett Facebook-bejegyzésében Simonka György. A Pusztaottlaka polgármesterévé választott politikus meglátása szerint a kormánypárt csúfos vereséget szenvedett Dél-Békésben az önkormányzati választáson. Erről egyébként nem sokkal a választás után már posztolt Simonka, ugyancsak Erdős Norbertet támadva. Mostani bejegyzésében viszont már kemény szavakkal támadt neki Erdősnek. Azt veti a szemére, hogy sokan nem kaptak meghívást a dél-békési Fidesz választókerületi ülésére, ám az ott elhangzottak eljutottak mindenkihez. „Véleményem szerint a látottakból, hallottakból egy dolog biztosan kiderült mindenki számára, mégpedig az, hogy Erdős Norbert egy igazi érzéketlen tuskó! Egy csipetnyi bajtársiasság sem szorult bele!” – írta Simonka.  

Ezt arra alapozta, hogy szerinte Erdősnek „gyászolnia kellene a szerencsétlenkedése miatt bekövetkezett történelmi vereséget”, de ehelyett ő másra keni a felelősséget, amiből semmilyen részt nem vállal. Simonka hazugságnak nevezi, hogy Erdős úgy értékeli a térség eredményeit, hogy a 27 településből 25-öt a Fidesz vagy a jobboldal nyert, s gúnyosan felteszi a kérdést, hogy az ő pusztaottlakai győzelmét hova sorolja a térség kormánypárti országgyűlési képviselője. „Vajon mit gondol az a 15 fideszes polgármesterjelölt és a 26 településen induló mintegy száz (fideszes) képviselőjelölt, ahol nem sikerült többséget szerezni a testületekben? És mit gondolhat az a több száz aktivista, akinek a településén Erdős hazugságaival szemben mégsem a Fidesz által támogatott jelöltek nyertek?” – teszi fel a kérdést Simonka, aki amúgy költségvetési csalás miatt vádlott a Fővárosi Törvényszéken folyó perben.

Bejegyzésében azt a következtetést vonja le a volt fideszes parlamenti képviselő, hogy Erdős történelemhamisítási kísérletet hajt végre. Mert „aki nem vak, az látja, hogy Dél-Békésben a helyi Fidesz politika eredménye a történelmi vereség. Pedig az országos kampányháttér minden segítséget megadott, amit az is jól mutat, hogy az EU-listára szavazók körében a Fidesz nálunk is győzött. Viszont a központi kommunikáció nem tudta ellensúlyozni a helyi koncepció és vezetés hiányát. Lássuk be, a körzetünk Erdőssel gazdátlanul sodródik” – írta. Végül azért kárhoztatja Erdőst, mert nem tud kiállni és küzdeni a dél-békésiekért, nem érti gondjaikat, mert nem is itt él. Csupán reklámozza magát, de a szerencsétlenkedéseivel a többszörösen hátrányos és elmaradott térség újabb tíz évvel fog lemaradni a megye többi térségétől, így pedig kárba vész a rengeteg felzárkóztatást segítő projekt, amit az elmúlt évtizedben közös erőfeszítéssel összehoztak. „Erdősék tatárjárása után nagyon nehéz feladat lesz újból felzárkózó pályára állítani Dél-Békést. Ezért mielőbbi és erős összefogásra van szükségünk!” – zárta bejegyzését Simonka.

„Továbbra is fenntartom, hogy a dél-békési választókerület 27 településéből 25-ben a Fidesz, vagy szövetségese, de mindenképpen jobboldali jelölt győzött a polgármester-választáson. A két kivétel Tótkomlós és Orosháza. Ám Tótkomlóson a választás előtt néhány nappal visszalépett a Fidesz polgármesterjelöltje és Zsura Zoltán támogatására kértem a helyieket. Orosházán ugyan az ellenzék győzött, de a legnagyobb testületi frakciót, hat taggal a Fidesz adja” – reagált a Narancs.hu-nak Simonka kritikájára Erdős Norbert. Hozzátette, a választókerületben az EP-választáson a szavazók 44,92 százaléka voksolt a kormánypártra, ami magasabb, mint az országos átlag. Ezt nem érzi vereségnek, egyben nem is tudja mire vélni Simonka ellene intézett ismételt támadását, de igazából, nem is akar foglalkozni ezzel, ahogy a rá tett becsmérlő megjegyzésekkel sem. (Mindehhez hozzátartozik, hogy jelenleg tíz önkormányzati képviselője van a Fidesznek Orosházán, októbertől ez csökken hatra, az egyszerű többséghez a testületben nyolc szavazatra van szükség. Ez az öt képviselővel rendelkező ellenzéknek sincs meg, úgyhogy komoly előzetes egyeztetéseket és kompromisszumokat kíván a 26 ezres lélekszámú dél-békési város működőképességének fenntartása a testületben. Ahogy az is kérdéseket vet fel, hogy mennyi plusz szavazatot jelentett Tótkomlóson Zsura Zoltánnak és civilekből álló csapatának, hogy az utolsó előtti pillanatban, a várható súlyos vereség árnyékában visszalépett a fideszes polgármesterjelölt, s ezt követően a választókat Erdős Zsura támogatására kérte.)

„Úgy tudom, hogy hamarosan Simonka fejére fognak koppintani a történtek miatt, s az sem kizárt, hogy büntetőügye kapcsán rövid időn belül új fejlemények láthatnak majd napvilágot” – értékelte a történteket Fetser János MSZP-s orosházi önkormányzati képviselő. Szigorúan név nélkül nyilatkozva lapunknak néhányan két fideszes politikai maffiózó vitáját és a koncon való marakodását látják az utóbbi hetek történései mögött. Míg volt, aki úgy fogalmazott az általunk megkérdezettek közül, hogy volt Dél-Békésben olyan polgármester, aki „baráti tűzben” nyerte meg a választást. Megint mások úgy fogalmaztak, a vereséget nem érdemes, a győzelmet pedig nem kell megmagyarázni.

„A cél az, hogy megszabaduljunk Erdős Norberttől, ezt pedig nekem kell kimondani, akár mások helyett is” – mondta kérdésünkre Simonka György. A hogyan kérdésre egyelőre nem tudott válaszolni, de hozzátette, hogy a térségben egy Erdős Norberten és érdekkörein kívül eső összefogást kell létrehozni, hogy megakadályozzák a Dél-Békés további süllyedését. Szerinte a tények beszélnek, ezek pedig világosan azt mutatják, hogy nem csak Orosháza és Tótkomlós, hanem Mezőkovácsházán, Battonyán, Medgyesegyházán, Nagyszénáson és több más kisebb településen is elvesztette a Fidesz által támogatott polgármesterjelölt a választást, és egyetlenegy településen sem sikerült többséget szerezni a képviselő-testületben. Holott korábban a Fidesz-logóval vagy a kormánypárt támogatásával induló jelöltek előnyt élveztek, ám a mostani választás azt mutatja, ez már a múlt.

Már a Fideszből is többen szóltak nekem, hogy hagyjam Erdőst, mert ő a múlt embere, letakarítják és 2026 tavaszán ebben a körzetben nem ő lesz az országgyűlési képviselőjelölt. Erre azt válaszoltam, nincs idő még majdnem két évet várni” – mondta végül lapunknak Simonka György.

(Címlapképünkön: Simonka György és a pusztaottlakai testület tagjai megbízólevelük átvétele után. Forrás: Simonka György Facebook)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk