Nekiment Simonkának, ezért már nem alpolgármester, de Galló Ferenc harcol tovább

Kis-Magyarország

Simonka György fideszes országgyűlési képviselő belső körének bizalmi embere volt Galló Ferenc. Szembefordult vele, s bár Simonka nem lett a Fidesz Békés megyei választmányának elnöke, Gallót mégis eltávolították alpolgármesteri posztjáról. Ez is mutatja, hogy Simonka mennyire akcióképes még. Viszont Galló továbbharcol.

Elsőként számolt be arról a Narancs.hu, hogy a mentelmi jogától megfosztott és súlyos bűncselekményekkel meggyanúsított Simonka Györggyel szembeszállt egykori bizalmi embere, a pályázatírásban és térségfejlesztési munkákban jártas Galló Ferenc.

Június közepi Facebook-bejegyzésében Galló egyértelműen Simonkára utalva azt írta, hogy: „Monka politikai értelemben megbukott”. „Önmagában az, hogy ha egy politikust vád alá helyeznek, és gyanúsítottként hallgatnak ki, az olyan, mintha egy lepracsengő lenne a nyakában! Akkor azt javasoltam, hogy a bírósági ítéletig mondjon le” – írta akkor Galló. Mint tudjuk, ezt a tanácsot Simonka nem fogadta meg.

Simonka parancsa

A Narancs.hu június 19-én járt az alig ezer lelkes Medgyesbodzás képviselő-testületi ülésén, ahol Galló Ferenc alpolgármesterként kijelentette, ha másnap, június 20-án Simonkát Békéscsabán megválasztják a Fidesz Békés megyei választmánya elnökének, akkor lemond. Viszont ha nem őrzi meg Dél-Békés politikai ura az elnöki posztot, akkor bizalmi szavazást kér maga ellen a medgyesbodzási testületben. Galló nem hallgatta el az ülésen, hogy immár nagyon rossz viszonyban van a térség országgyűlési képviselőjével.

A képet árnyalja, hogy Varga Gábor medgyesbodzási polgármester az ülésen elmondta, hogy 2018 októberében parancsra – értsd: Simonka György térségi fideszes parlamenti képviselő utasítására – lett külső, társadalmi megbízatású alpolgármester Galló. Most pedig az a parancs, hogy távolítsák el onnan.

Varga Gábor polgármester (hátul) és Galló Ferenc

Varga Gábor polgármester (hátul) és Galló Ferenc

Fotó: A szerző felvétele

„Ez nagyon komoly fenyegetés”

Galló azt is hozzátette, hogy Simonka a helyi és környékbeli polgármesterekkel és önkormányzati képviselőkkel közölte, „amennyiben nem távolítják el őt alpolgármesteri funkciójából, abban az esetben Medgyesbodzás nem részesülhet fejlesztési és működési célú állami forrásokban.” A Simonkával szembefordult Galló Ferenc szerint „ez nagyon komoly fenyegetés egy település életében, amely akár azt is eredményezheti, hogy Medgyesbodzás csődbe megy.”

Simonka: Gallónak menni kell!

Simonka: Gallónak menni kell!

Fotó: Füvesi Sándor felvétele

Mindezt Simonka az azóta eltelt három hétben nem cáfolta, e kijelentéssel kapcsolatban nem kért pontosítást vagy helyreigazítást. Mindenesetre, ha igaz a kijelentés, s egyelőre sokkal inkább ezzel a lehetőséggel kell számolnunk, akkor mindez sokat elárul az önkormányzatok vészes autonómiahiányáról, zsarolhatóságáról, befolyásolásáról és arról, hogy az egyéni körzetben  megválasztott országgyűlési képviselők hogyan képviselik a térségük érdekeit, miképpen oldják meg az ott felmerült gondokat és a problémákat.

A Narancs.hu június első felében elsőként számolt be arról is, hogy a Dél-Békésben valóságos hűbéri rendszert kiépítő Simonkát, akit súlyos bűncselekményekkel gyanúsít a Központi Nyomozó Főügyészség, a térség polgármesterei, aligha a képviselő akaratától függetlenül, kitüntették.

Villámcsapással kísért bizalmi szavazás

Mindenesetre tény, hogy a június 19-i medgyesbodzási képviselő-testületi ülés követő következő ülésen bizalmi szavazás volt Galló Ferenc alpolgármester személyéről. (Nem lett Simonka Békés megyei választmányi elnök a Fideszben, így ez a forgatókönyv lépett érvénybe.) A hétfős képviselő-testületből öten jelentek meg, s hallgatva az idők szavára, és valószínűleg Simonka fenyegetésére, megvonták a bizalmat Gallótól. Aki ezt követően távozott is az ülésről. A Narancs.hu-nak Galló elmondta, fél órával később a villám belecsapott a medgyesbodzási polgármesteri hivatalba. Azt nem tudni, hogy ezt a távozó alpolgármester égi jelnek, vagy véletlennek gondolja.

Viszont bizonyos, hogy azóta „A túszul ejtett Dél-Békés” címmel bejegyzés-folyamba kezdett saját Fb-oldalán. Itt a körzet központjának számító Orosházának az önkormányzati bábjátékáról ír, ahol minden szálat Simonka mozgat. Az egyik marionettfigura Dávid Zoltán polgármester.

„A túszul ejtett Dél-Békés” és a „produkciós vezető”

Egy pár nappal korábbi bejegyzésében Galló Dél-Békésnek a Magyar Falu Programban elért gyalázatos pályázati eredményeiről is beszámolt, nem rejtve véka alá, hogy szerinte Simonkának már nincsenek jó szakemberei és érdekérvényesítő-képessége is erősen megkopott. Majd „zöld lámpáról” ír, amely felgyulladt. Ez érhető úgy is, hogy megvan/meglehet a végső jelzés Simonka „kilövésére.”

Legújabb, „A túszul ejtett Dél-Békés” második felvonásában, június 10-i Fb-bejegyzésében Galló az Európai Unió támogatta Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) dél-békési visszásságairól írt. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy azok, akik visszásságokat tapasztaltak, megfogadták tanácsát és „elbattyogtak az ilyen típusú ügyek kivizsgálására szakosodott hatóságokhoz.” Ezt nehéz másképpen érteni, minthogy a rendőrségen vagy az ügyészségen feljelentést tettek az elmúlt hetekben vagy napokban. Emellett lelkesen szidja ebben a bejegyzésében dr. Horváthné dr. Barta Edit orosházi jegyzőt, akit egyértelműen Simonka emberének tart. Őt Simonka szemének, fülének, a bábuk figyelőjének, a használattól elszakadt madzagok újrakötőjének, a színháznál maradva PRODUKCIÓS VEZETŐ-nek nevez.

Így ábrázolta Galló Simonkát és az orosházi jegyzőt

Így ábrázolta Galló Simonkát és az orosházi jegyzőt

Fotó: Galló Ferenc/Facebook.com

„Ha vádalku lenne, akkor hallgatnék”

A Simonkával szembeforduló és a fideszes országgyűlési képviselőt immár sorozatosan, és nemegyszer durván támadó Galló új „szerepfelfogásával” kapcsolatban többen azt sejtik, hogy az egykori bizalmi ember és nagy titkok tudója vádalkut kötött az ügyészséggel. Az utóbbi hetekben látott és tapasztalt cselekedetei ennek fényében értékelhetőek.

Galló: Ha lenne vádalku, hallgatnék

Galló: Ha lenne vádalku, hallgatnék

Fotó: A szerző felvétele

„Magyarországon nincs az amerikaihoz vagy a nyugat-európaihoz hasonló klasszikus vádalku. De ha bármilyen egyezséget kötöttem volna valamely nyomozószervvel, akkor nem az lenne részemről a logikus lépés, hogy mélyen hallgatok, s megvárom, mi lesz a történet vége. De én épp az ellenkezőjét cselekszem, és azt sem mondhatom, hogy a vége felé járok, éppen ellenkezőleg” – mondta Galló Ferenc a Narancs.hu-nak. Aki önjellemzésként újfent hangsúlyozta: „Ha felvágná az ereit, abból narancslé folyna.”

Neked ajánljuk

Kesergő a két öszvérhez

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

Elveszetten

  • SzSz

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

Minden bizonytalan

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

Kibontakozik lassan

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.

Így is szép

A 18. század végén, a polgári hangverseny­élet hajnalán gyakran szerepelt ugyanazon a műsoron intim kamaramű, dal és nagyzenekari szimfónia, utóbbi gyakran több részletre bontva. Ezt a jótékony változatosságot idézte fel Keller András, aki nincs híján a kitűnő ötleteknek.

Elszáradt arcok

Felhajtás, a kínált holmi értékéhez képest túl nagy reklám: ezt jelenti a szerző negyedik regényének címe. A neonzöld szmájli és a betűk neonzöldje a borítón a könyvben felbukkanó árura, egy drogra utal. Az egyenmosoly a grafikai megoldásnak köszönhetően vibrál. Ez a látvány meg is alapozza az olvasmány­élményt, amelynek meghatározó vonulata a bizonytalanság.

Valóra vált álom

Az utókor korántsem elfogulatlan emlékezetében Horthy Miklós zömmel Magyarország kormányzójaként él, aki többnyire fess altengernagyi egyenruhában feszít, esetleg fehér lován léptet. Tette is mindezt 24 és fél éven keresztül, egy tengerrel nem bíró ország („király nélküli királyság”) államfőjeként.

Papás-mamás

Egy játszóházban, pontosabban egy játszóház előterében vagyunk, ahol egy egyedülálló apa és egy válófélben lévő anya várakozik a foglalkozáson lévő gyerekére. Bár kapcsolatuk kissé viharosan indul (gyermekeik összevesznek bent, és természetesen felelőst kell találni egy ilyen komoly helyzetben), de a hosszú közös várakozások alkalmával – mi sem természetesebb – összemelegednek. Eddig ideálisnak tűnik a helyzet, ugye?

Megalázva

Kedden ért véget a PDSZ meghirdette egyhetes országos, ún. gördülő pedagógussztrájk. A záróaktus a Szolidaritás Napja volt, amelyen a közoktatás szereplői mellett a szakképzési centrumok néhány intézményéből, valamint egyházi iskolákból is demonstráltak tanárok. 

Kezek az asztal felett

Jednou budem dál, jednou budem dál, jednou budem dál, já vím… – énekelte szombaton este kicsivel nyolc előtt a Vencel téren a spontán módon, mindenféle közösségi meghirdetés nélkül összeverődött sok száz fős tömeg. A megválasztott elnökként első televíziós interjújára a nemzeti múzeumba siető Petr Pavelt üdvözölték így.

Szégyen nélkül

Miközben a hajléktalan nők körében kifejezetten gyakoriak a nőgyógyászati problémák, az állami ellátáshoz való hozzáférésük finoman szólva is nehezített. A tavaly október óta működő traumatudatos nőgyógyászati rendelőben az egyszeri ellátásokon túl tartós segítséget és sokszor lelki támaszt is nyújtanak a nehéz helyzetű nőknek.