Ismét Simonka mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezik

Kis-Magyarország

A Legfőbb Ügyészség csütörtökön indítványozta egy újabb bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt Simonka György fideszes parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. 

A vesztegetés elfogadása hatósági eljárásban bűntette és más bűncselekmény miatt a Központi Nyomozó Főügyészségen folytatott bűnügyben Polt Péter legfőbb ügyész az Országgyűlés elnökénél Simonka György országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére tett indítványt.

Simonka György és társai ellen bűnszervezetben elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőeljárás, a Központi Nyomozó Főügyészség 33 vádlott ellen 2019. augusztus 21-én emelt vádat a Fővárosi Törvényszéken. Az ügyben 2020 januárjában előkészítő, októberben pedig rendes tárgyalással megkezdődött a büntetőper, ahol bár a kérdésekre a kormánypárti képviselő megtagadta a választ, de felolvasott vallomásában tagadta a vádakat.

A Legfőbb Ügyészség mostani tájékoztatása szerint Simonka György tudomást szerzett a büntetőeljárás megindításáról, pénzért azt akarta elérni, hogy az egyik őrizetbe vett gyanúsított ne tegyen rá terhelő vallomást, illetőleg hogy az egyik tanú előre megbeszélt tartalmú vallomást tegyen. "Simonka György cselekménye két rendbeli, vesztegetés hatósági eljárásban bűntettének megállapítására lehet alkalmas, azonban vele szemben csak a mentelmi jogának felfüggesztése esetén nyílik lehetőség a büntetőeljárás lefolytatására" - olvasható az ügyészség oldalán.

Figyelmébe ajánljuk