Toborzás: "egészséges vidéki gyerekekkel" töltik fel az Index szerkesztőségét?

  • Huszka Imre
  • 2020. augusztus 17.

Kis-Magyarország

Ki ne emlékezne legendás belügyminiszter, Boross Péter fenti, szállóigévé vált mondására, amely még az első médiaháború idején hangzott el a közszolgálati média – hozzá méltó bikkfanyelven szólva – személyi állományának feljavításáról. Most az Index kapcsán keltek szárnyra nagyon hasonló értesülések.

Egy, a Narancs.hu-hoz eljutott információ alapján „a NER-es megyei jogú városok mindegyikének 2-2 embert kell javasolni az ellopott Indexbe”. Kaposvárról az egyik, még konkrétan ki nem választott jelölt a KESMA-alegység Somogyi Hírlaptól menne, amelyet emberemlékezet óta, nyilván Csokonai verse nyomán „Kanászkürtnek” is neveznek. A másik kiszemelt viszont közvetlenül Szita Károly polgármester környezetéből, a városháza sajtóosztályáról.

Utóbbi kipróbált sajtókomisszár, s amennyire tudjuk, régi álma, hogy az országos médiába bekerüljön. Ez egyelőre a legkézenfekvőbb módon, írásai révén még nem sikerült neki.

Kesma-konglomerátum

Kesma-konglomerátum

Fotó: muosz.hu

Hirtelen erős vákuum keletkezett

Bármennyire is bizonygatja Bodolai László, hogy özönlenek az önéletrajzok a postaládájába, számunkra életszerűnek tűnik az egyelőre más forrásból nem igazolt értesülés. Nem véletlen, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem most indít speciálisan kormánypárti újságíróképzést. A közel ötszáznál is több médiumot számláló propagandagépezet működtetése még a jelenlegi színvonalon is sok ezer médiamunkást igényel.

Az Index szerkesztőségének egységes ki- és felállásával hirtelen erős vákuum keletkezett egy nagyon fontos ponton. Ráadásul az egyik legszínvonalasabb médium zökkenőmentes működését kellene biztosítani, amely – hiába van külön minisztériuma az emberi erőforrásoknak Magyarországon – a legkevésbé sem egyszerű. Legalább a szerkesztőség alapembereinek kellene egyszerre megbízhatónak, lojálisnak lenniük, ugyanakkor hozni egy szakmailag elvárható színvonalat. S erre nem hinnénk, hogy a Bodolai levelesládájában landoló curriculum vitae-k garanciát nyújtanának. Különösen nem azok számára, akik a háttérben a szálakat mozgatják.

Tényleg özönlenek az önéletrajzok Bodolaihoz?

Tényleg özönlenek az önéletrajzok Bodolaihoz?

Fotó: Magyar Narancs

A kulcsszó a bizalom

A kulcsszó a szakmailag nehezen értékelhető: bizalom. És nyilván nem (csak) Bodolai László bizalmát kell elnyerni. Hogy a kétségbeesés szülte-e az ötletet, vagy valahol, magasabb szinten látták épp most időszerűnek Boross Péter álmát megvalósítani, egyelőre nem tudható. És, ha már az ürességükben is baljós frázisoknál tartunk, ide illik Orbán Viktornak az a 2002-es elhíresült kijelentése, hogy „mindenki hozzon magával még egy embert!”

L. Simon: A kormány és a minőségi újságírás

L. Simon: A kormány és a minőségi újságírás

Fotó: L. Simon László/Facebook.com

Nem lenne most ok a pánikra, ha nem állítják félre a nagyszerű L. Simon Lászlót, aki miniszterelnökségi államtitkár korában, még 2014-ben a MÚOSZ konferenciáján kifejtette, hogy a kormánynak kellene garantálni az újságírás minőségét. Ha hagyták volna kibontakozni a szépreményű alanyi költőt, ma nem lenne szükséges körbehordozni az országban Boross doktor véres kardját.

Figyelmébe ajánljuk