Mennyire fontos a Fidesz-frakciónak Simonka György?

Kis-Magyarország

A rendszerváltás óta eltelt harminc évben nem vádoltak politikust olyan súlyos bűncselekményekkel, mint most a kormánypárti frakció dél-békési tagját, Simonka Györgyöt, aki 2010 óta néma leventeként „vitézkedik” a parlamentben. Mit tehet ilyen esetben a képviselőcsoport? – fordultunk az elmúlt hónapokban ötször Kocsis Máté frakcióvezetőhöz. Különösen, hogy időközben pártbeli kizárására is javaslat született. Válasza nem meglepő, és nem is mulatságos.

Simonka az 1990 óta legsúlyosabb bűncselekményekkel vádolt magyar politikus. A kormánypárti képviselőt két rendbeli, felbujtóként, bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással, két rendbeli, bűnszervezetben, gazdálkodó szervezet részére tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban elkövetett vesztegetés bűntettével, két rendbeli vesztegetés elfogadása bűntettével és folytatólagosan, felbujtóként elkövetett hamis magánokirat felhasználása vétségével vádolják a januárban megkezdődött büntetőperben.

A bűncselekmény-sorozatban a kárérték eléri az 1,4 milliárd forintot. Amiért, ha a politikus elismeri a vádban foglaltakat és lemond a védekezés jogáról, akkor 8,5 éves fegyház és 750 milliós vagyonelkobzás vár rá a Központi Nyomozó Főügyészség bírósági előterjesztése alapján. Simonka tagadja a vádakat és a szerinte a vádhatóság koncepciós pert kreált.

Az idén januárban a Fővárosi Törvényszéken megkezdődött és október közepén folytatódó perben született vádirat végén az ügyészség elkülönítette az európai uniós támogatások ügyében felmerült csalásokat. Egyelőre csak a termelési és értékesítési szövetkezetekkel kapcsolatos visszaéléseket vizsgálják. Ez viszont azt valószínűsíti, hogy sokéves és elhúzódó büntetőeljárásra számíthat a dél-békési fideszes parlamenti képviselő.

Négy viharsarki Fidesz-képviselő: Simonka, Dankó, Kovács és Herczeg

Négy viharsarki Fidesz-képviselő: Simonka, Dankó, Kovács és Herczeg

Fotó: Simonka György/Facebook.com

Hazai pálya

De mit szól mindehhez a frakció?

Az elmúlt hónapokban féltucatnyi fideszes országgyűlési képviselőt kérdeztünk, hogyan kezeli a frakció a Simonka-ügyet és személy szerint nekik mi a véleményük képviselőtársuk viselt dolgairól. Névvel senki nem vállalta mondandóját, de a válaszolók többségének lesújtó, elítélő vagy lesajnáló véleménye van a dél-békési körzet országgyűlési képviselőjéről.

Nem így Kerényi János parlamenti képviselőnek, a Fidesz dél-alföldi régiós frakcióigazgatójának és Herczeg Tamás békéscsabai kormánypárti képviselőnek, aki egyben a Fidesz Békés megyei választmányának elnöke. Ők tavaly augusztus 20-a után nyilatkoztak a Narancs.hu-nak, azt követően, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség vádat emelt Simonka és társai ellen. Mindketten az ártatlanság vélelmét hangsúlyozták, igaz, Kerényi elfelejtette megemlíteni, hogy egy közeli rokona is vádlott ugyanebben a perben.

Kerényire (jobbról) Simonka (bal) mindig számíthat...

Kerényire (jobbról) Simonka (bal) mindig számíthat...

Fotó: Simonka György/Facebook.com

Megkerestük a legilletékesebbet

Az ügyben megkerestük az egyik legilletékesebb politikust, Kocsis Mátét, a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjét. Elsőként ez év február 3-án, majd február 16-án és 28-án, ezt követően március 24-én és legutóbb, augusztus 10-én. Minden alkalommal ugyanazt kérdeztük:

Felmerült vagy sem a Fidesz-KDNP frakcióban, vagy a képviselőcsoport vezetésében, hogy mindaddig, amíg nem rendeződnek/tisztázódnak az ügyek a súlyos bűncselekményekkel vádolt Simonka György dél-békési kormánypárti országgyűlési képviselő körül, megkérjék arra: üljön át a függetlenek közé, s amint a helyzete tisztázódik, visszaülhet a frakcióba? Ha pedig jogerősen elítélik, akkor lemond a mandátumáról?

Vagy felmerült-e esetleg más forgatókönyv a Kocsis Máté által vezetett frakcióban Simonkával kapcsolatban?

Kocsis Máté nem engedi el Simonka kezét?

Kocsis Máté nem engedi el Simonka kezét?

Fotó: Simonka György/Facebook.com

Öt és fél hónap, öt levél

Kocsis Máté az elmúlt közel öt és fél hónapban elküldött öt levelünk egyikére sem válaszolt, így a válasz elmaradása lett maga a válasz. Tény, a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjában semmilyen, a legkisebb szankció sem érte Simonkát. Úgy fest, a párt- és a frakcióvezetés nem akarja tisztázni viszonyát a megvádolt Simonkához.

Minderre lehetne az a válasz, hogy a kormánypárt törvényhozási kétharmada csak Simonkával együtt van meg. (Igaz, ezt Koncz Ferenc fideszes képviselő nemrég bekövetkezett tragikus halálával az élet felülírta.) Így látszólag még nagyobb szükség van Simonkára, arról nem is beszélve, hogy Boldog István feje felett is sötét viharfelhők gyülekeznek. Pedig igazából nincs mitől tartania a Fidesz-KDNP-nek, mert a Mi Hazánk képviselőire mindig bizton számíthat az országgyűlési voksolásoknál, mint ahogy a német nemzetiségi szószólóra is. Arról nem is beszélve, hogy a törvényhozási ciklus végéig kétharmadot igénylő törvény nemigen kerül már a képviselők elé.

Egy elhíresült fotó tavaly nyárról, amikor Orbán már mindent tudott

Egy elhíresült fotó tavaly nyárról, amikor Orbán már mindent tudott

Fotó: Simonka György/Facebook.com

A frakcióvezetés a Simonka elleni vádemelés óta eltelt egy évben a legkisebb, jelképes elhatárolódási gesztust sem tette meg a rendkívül súlyos bűncselekményekkel vádolt képviselője ellen. Orbán Viktor miniszterelnök-pártelnök pedig a meggyanúsítása, majd megvádolása után is közös fotón vállalta fel Simonkát. Ebből a leginkább arra következtethetünk, hogy nem csupán szolidárisak vele, hanem nagyon is fontos a számukra Simonka.

Mindenesetre új helyzet állt elő Simonka-ügyben azzal, hogy az egyik dél-békési fideszes csoportelnök a kizárására tett javaslatot. A Narancs.hu elsőként írta meg, ezt a felvetést Ruck Márton medgyesegyházi Fidesz-elnök tette a párt alapszabályára hivatkozva. Kérdés, hogy ez egy tisztán alulról jövő kezdeményezés, de nem zárható ki az sem, hogy felülről is ráerősítettek, esetleg sugallták azt.

A dél-békési fideszes belháború viszont nem zárult le. Simonka, szokása szerint, ellentámadásba ment át. Az írta Facebook-oldalán, hogy az októberben folytatódó büntetőperben terhelő vallomást fog tenni az ő kizárását kezdeményező Ruck Mártonra. Ruck erre úgy reagált, ha eddig Simonka és vádlott-társai az ártatlanságukat hangoztatták, valamint a Központi Nyomozó Főügyészség kreálta koncepciós perről beszéltek, akkor milyen terhelő adatokkal és bizonyítékokkal tudnának előjönni? Ruck neve ugyanis nem is szerepel a közel 150 oldalas vádiratban.

Az utóbbi napok lépéskényszerbe hozták a Kocsis Máté vezette országgyűlési Fidesz-frakciót. Aligha lehet úgy tenni, mintha nem történt volna semmi. Pontosabban lehet, ám ennek következményei akár súlyosak is lehetnek.

Figyelmébe ajánljuk