Totális káoszba fulladt a Dunakeszi Feszt első napja

Kis-Magyarország

Az idei Dunakeszi Feszt első napjára Dzsúdlót és Azahriah-t hívták el fellépni, de a szervezők nem mérték fel, hogy napjaink két legnépszerűbb popelőadója mekkora tömegeket mozgat meg, ezért kudarcba fulladt a beléptetés. 

Magasra tette a lécet a Dunakeszi Programiroda az idén szeptember 8-10. között megrendezett Dunakeszi Feszttel kapcsolatban, amit csak részben tudott megugrani. 

A fesztivált már tavaly el kellett költöztetni az eredeti helyszínéről (Katonadomb) a lényegesen nagyobb repülőtérre, viszont idén még így is problémák adódtak a kapacitásokkal. A háromnapos hétvégi fesztivál első, pénteki napjára ugyanis napjaink egyik leghallgatottabb előadóit, Dzsúdlót és Azahriah-t hívták meg, míg a többi napokon ByeAlex és a Slepp, a Halott Pénz, valamint Charlie szórakoztatta a közönséget.

A szervezők érzékelték a nagy érdeklődést, ugyanis már kedden arról adtak ki közleményt, hogy az első napi program 45 perccel később kezdődik, „hogy a pénteki munkavégzés után biztosan mindenki megérkezzen a rendezvényre”. Ezért a tervek szerint Dzsúdló 20 órakor, Azahriah pedig 21.45-kor lépett a színpadra. 

Már csütörtökre nyilvánvalóvá vált, hogy óriási tömeg érkezik a rendezvényre, ugyanis szintén a programiroda közleménye szerint a 9 480 forintos elővételes jegyek elfogytak. Ez azonban nem vonatkozott azon dunakeszi lakosokra, akiknek volt Dunakeszi Kártyája, ugyanis számukra a rendezvény látogatása ingyenes volt. 

A repülőtér ugyan busszal is megközelíthető, de mivel ingyenes parkoló állt a látogatók rendelkezésére, ezért rengetegen érkeztek kocsival. Már a parkolóba bejutás is nehézkes volt, ugyanis egy út vezetett a parkolóhoz (és vissza), ahol gyalogosan szintén közlekedtek a fesztiválózók, ezért csak vánszorogni lehetett, a parkoltatás viszont jól működött, a szervezők ügyesen terelték az újabb és újabb területekre az érkező járműveket. 

A fekete leves csak ezután jött: hiába érkezett az ember időben, vagyis jóval a nyolc órás kezdésű koncert előtt, több százméteres sorokkal találta szembe magát. Már az sem volt tiszta ilyen távolságból, hogy kinek hova kell állnia, ugyanis volt külön sor az elővételeseknek (látszólag ez volt a leghosszabb), a Dunakeszi Kártyával érkezőknek, valamint azoknak, akik még nem vásároltak jegyet. A várakozási idő innentől kezdve attól függően, hogy ki mikor érkezett, 1-1,5 óra volt, vagyis esélyesen az első koncertet, Dzsúdlóét lekéshették még azok is, akik elővételes jeggyel időben érkeztek (sovány vigasz, hogy a sorban állva is simán hallható volt a koncert). 

Nem könnyítette meg a helyzetet az sem, hogy nem volt elég a bejáratnál felmutatni a megvásárolt jegyet kinyomtatva vagy telefonkészüléken keresztül, esetleg a Dunakeszi Kártyát, egy külön ablaknál le kellett ezeket csippantani, utána kapták meg a fesztiválozók a karszalagot, és csak ezután mehettek a bejárathoz. Ugyanez vonatkozott azokra, akiknek nem volt jegyük, nekik még a kasszáknál vásárolniuk is kellett, de látszólag belőlük kevesebb volt, mint az elővételesekből, ezért ők akár gyorsabban is bejuthattak a rendezvényre. 

A fesztivál területén is gondot okozott a hatalmas tömeg: a nagyszínpadot körülvevő „gasztro udvarban” az étel- és italvásárlás minden alkalommal 20-30 perces, legjobb esetben is negyedórás művelet volt, vagyis aki lekéste a Dzsúdló koncertet, majd beállt vásárolni, akkor az Azahriah egy jó részét is ki kellett hagynia, mármint ha azt nem számoljuk, hogy félfüllel hallani lehetett a koncertet. 

Azahriah után, este 11-kor Dj Thomx + Theo koncert vette kezdetét, amelyre már kevesebben voltak kíváncsiak, főleg hogy sokan érkeztek családosan, gyerekekkel. Azoknak, akik nem várták meg az utolsó számokat, és időben elindultak, még sikerült megúszniuk az autós-járókelős cunamit a kifelé vezető úton, a késve indulók számára viszont a bejutásnál is nehezebb volt a kijutás.

„Hogyan lehet egy ekkora rendezvényt ilyen szervezetlenül lebonyolítani?

Elővételes jeggyel álljunk sorba a karszalagért, majd 1 óra sorbanállás után közlik, hogy elfogyott a karszalag és továbbra sem engednek be a jeggyel!” 

– írta egy ingerült fesztiválozó a Dunakeszi Feszt Facebook-oldalára. „Félóra után hoztak egy okostelefont, amivel beolvasták a jegyet. Az első koncertről egy az egyben lemaradtunk… Most pedig egy órája állunk, hogy ki tudjunk menni kocsival. A szervezőknek üzenem: ne erőltessék a rendezvényszervezést! Teljesen alkalmatlanok vagytok egy ekkora rendezvény lebonyolítására.”

Nem jutsz sorra? Menjél ingyen!

Másnap a szervezők egy rövid poszttal reagáltak a pénteki eseményekre. Arra kérték az érkezőket, hogy a nap folyamán vegyék át a karszalagjukat, ugyanis „az internet tegnap este lefagyott, mert mindenki egyszerre használta a telefonját a Dunakeszi Kártya beváltására vagy az online jegy bemutatására. Több mint 10000-en voltunk egy időben, egy helyen és ugyanazért. A biztonság kedvéért javasoljuk, hogy készítsetek képernyőfotót a kártyáról vagy a jegyről, mert azt elég galériából előhívni és nem terheli a hálózatot. Segítsetek, hogy ne fogjon ki rajtunk ma is a technika” – fogalmaztak a bejegyzésben. Egy későbbi bejegyzésben arról is írtak, hogy „ne az utolsó pillanatra hagyjátok a karszalag kiváltását és a jegyvásárlást”. 

Kétségkívül az internet-hozzáférés akadozott a pénteki napon, és sokan érkeztek „az utolsó pillanatban”, vagyis a 20 órás koncertkezdést megelőzően fél-negyedórával, vagy esetleg még ezután is. Ugyanakkor mivel a többség a rendezvényt megelőzően munkában volt, vagy egyéb napi dolgait intézte, ezért nem elvárható mindenkitől, hogy kapunyitásra vagy a koncerteket megelőzően órákkal a helyszínre érkezzen, ahogyan az sem, hogy beugorjon előre kiváltani a karszalagját – vagyis ezt a fesztiválozókra tolni kissé méltánytalan, miközben már előre látható volt az eladott jegyek alapján, hogy óriási az érdeklődés. Már csak azért is, mert a két előadó koncertjéért összesen 9500 forintot kértek el a szervezők, miközben Dzsúdló decemberi arénakoncertjére a legolcsóbb jegyek is tízezer forint körül járnak. Ebből kifolyólag esélyesen nemcsak Dunakeszin és környékén, hanem Budapestről, vagy akár még távolabbról is megmozgathatott embereket a rendezvény. 

A rendezvényen felvonultak a helyi politikusok is: kilátogatott a helyi lakos Szijjártó Péter külügyminiszter is a feleségével, megjelent a fideszes polgármester Dióssi Csaba és Tuzson Bence országgyűlési képviselő és igazságügyi miniszter is. Míg a fideszes politikusok dicsérték a rendezvényt, addig a pénteken történteket az ellenzék nem hagyta szó nélkül: Tonzor Péter DK-s politikus arról posztolt, hogy felháborodott lakosok hívták fel azzal, hogy „több ezer ember áll sorba és nem jut be a koncertre, mert kevés a karszalagot átvevő hely. (…) Most több ezer dühös dunakeszi lakos nyomorog, lökdösődik az átvételi pontnál”.

Varga Zoltán Péter jobbikos önkormányzati képviselő pedig arról írt, hogy rendezvény szervezője „egyszerűen nem tudta megoldani és képtelen volt kezelni a helyzetet (…), végül úgy döntött, hogy

mielőtt teljes káoszba fullad a helyzet, több órányi, csak belépővel való beengedést követően egyszer csak inkább mindenkit ingyen beenged a helyszínre”. 

Dunakeszi visszafizeti? 🤷‍♂️ Na szóval: a Dunakeszi Feszt mint program úgy általában a legtöbbek szerint jó. Mint...

Posted by Varga Zoltán Péter on Saturday, September 9, 2023

Felhívtuk Vargát, akinek az ingyenes beengedésről nem hivatalos információi vannak. Mint mondja, általában egy jól megszervezett rendezvény a Dunakeszi Feszt, de idén nem ítélték meg jól a tömeg méretét. A közösségi csoportokban is tárgyalták, hogy a szervező egy ponton úgy ítélte meg, hogy nem bírja tovább kezelni a helyzetet, és a kint várakozókat jegy nélkül is beengedi. A képviselő szerint ennek elsősorban a balesetveszély elkerülése lehetett az oka, ugyanis benne volt a levegőben, hogy tömegpszichózis alakul ki, és az egyre ingerültebb tömeg átnyomja magát a kerítésen. 

Mi is olvastunk erre vonatkozó kommenteket: a Dunakeszi Post pénteken koncert közben arról írt a Facebookon, hogy „megszűnt a probléma, be tudtak jutni az emberek”. Erre valaki azt reagálta, hogy „megszűnt a probléma... Ja, sorban állás közben egyszercsak megindult a tömeg a kapu felé... Szájról szájra ment, hogy bárki bemehet onnantól... Tájékoztatás: 0, jelzés: 0. Remélem ebből tanultak a szervezők... Muszáj... Mert ezzel most buktak. Nagyot... És a »nemszámítottunkerre« itt nem magyarázat...”

A Dunakeszi Post által közzétett felvételen egyébként látható, mennyire megtelt a színpad előtti terület. 

A dunakeszi városvezetők részéről nem érkezett komment a pénteki helyzetet illetően a Facebookon. Megkerestük a Dunakeszi Programirodát, valamint annak vezetőjét, Sipos Dávid alpolgármestert is. Egyebek mellett arra voltunk kíváncsiak, hogy hányan mehettek be ingyen a rendezvény helyszínére, mekkora kieséssel számolnak emiatt, illetve tervezik-e kompenzálni azokat, akik fizettek a jegyükért. Cikkünk megjelenéséig azonban nem érkezett válasz. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.