Trafikország vámpírjai – Kormánypártiak hálózzák be az országot

  • narancs.hu
  • 2013. október 2.

Kis-Magyarország

Dokumentáljuk a vidéki trafikmutyit: városokra és megyékre lebontva tekintjük át hol, melyik politikus (vagy annak rokona) nyert koncessziót. Előre szólunk, hogy cikkünk hosszú.

„Mivel 2010-ben nagyságrendekkel több fideszes nyert, mint az MSZP-hez, Jobbikhoz köthető, hovatovább LMP-s, ezért a sokkal több embernek sokkal több kapcsolata van, és már csak véletlenszerűen sokkal többen lehetnek a trafikpályázaton győztesek listáján” – nyilatkozta
korábban Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, Debrecen polgármestere, aki szerint a nagy számok törvénye miatt nyert ennyi fideszes a tenderen. Kósa szerint ugyanakkor kár összefüggést keresni a győztesek és politikai kapcsolataik között, mivel olyan szerinte nincs.

Szerintünk pedig van. Alábbi gyűjtésünkben ezt próbáljuk igazolni.

Listák helye

A trafikengedéllyel rendelkezők listája innen letölthető. Az eredmények itt olvashatók.
Debrecen

Hajdú-Bihar megyeszékhelyén Sásdi András is, aki Kósa Lajos jó barátja, 1998–2002 között pedig a debreceni Fidesz-frakció vezetője (majd 2006-tól 2011-ig a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. elnöke) a trafikkedvezményezettek között volt – pontosabban családja, azaz felesége, Sásdiné Szűcs Judit és lánya, az akkor még érettségi előtt álló Sásdi Hanna Barbara lett gazdagabb egy-egy trafikkal Debrecenben.

false

Sajtóhírek szerint a jelenlegi fideszes frakcióvezető, Balázs Ákos családja is szert tett három trafikra Debrecenben. (A megyei helyzetről lesz szó még később.)

Fehérgyarmat, Mátészalka

Kelemen Róbert, Cégénydányád polgármestere (Fidesz–KDNP) nem saját településén, hanem Mátészalkán és Vásárosnaményban üzemeltethet 1-1 trafikot, Fehérgyarmaton pedig kettőt. Kelemen a hír24.hu-nak nem kívánta kifejteni, miért vág bele épp a dohánybizniszbe. Azt viszont hangsúlyozta, hogy nem főállású polgármester, bár fizetést azért ő is kap, amit állítása szerint felajánl „hol ide, hol oda”.

Felcsút, az ország közepe

Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester testvére, Mészáros János fideszes önkormányzati képviselő, illetve alpolgármestere, Mészáros László családi üzletei árulhatják a dohányt a francia tulajdonú Auchan áruházakban. Így a felcsúti Mészárosok évente több százmilliós bevételhez juthatnak a trafikokból – írta először a Népszabadság.

De jutott 10 trafikkoncesszió a Mészáros Lőrinccel baráti viszonyt és üzleti kapcsolatokat ápoló Jére – Csaba és Attila – fivéreknek is. Mészáros László fia, Roland öt városban (négy Budapest közeli és Miskolc) nyert jogot dohánykereskedelemre. A tavaly év végén az édesanyjával közösen alapított cége, a Lando-Ker. Bt. lett az Auchan partnere ezeken a településeken. Mészáros János, Mészáros Lőrinc testvére öt, felesége egy elnyert trafikkoncesszióval dicsekedhet. Ők sem a világvégén, hanem Budapest környéki, valamint a szegedi és kecskeméti Auchanban nyithattak üzletet.

Fonyód

Hídvégi József, a Somogy megyei város fideszes polgármesterének 18 éves fia egy trafikot szerzett a településen, egy másikat pedig Balatonfenyvesen. A városvezető szerint a - jelenleg vendéglátóipari szakközépiskolába járó - fia azért alkalmas a dohányárusításra, mert általános iskolásként hatodikos kora óta dolgozott a család üzletében, ahol cigarettát is lehetett vásárolni - olvasható a Népszava cikkében.

Gyöngyös és környéke

Feltűnő, hogy Gyöngyösön és környékén a nyertesek zöme köthető a megye kormánymegbízottjához, a hevesi közgyűlés korábbi elnökéhez, a Fidesz–KDNP-s Horváth Lászlóhoz. Az ő kabinetfőnökének testvére, a Franciaországban élő Doros Ákos nyithat majd 4 trafikot Gyöngyösön éppúgy, mint a helyiek szerint Horváth földijének számító Hajmási Péter Pál. A hivatal hatósági főosztály-főtanácsosa, Kovácsné Panyik Andrea nyert 1-1 helyet Mártonszentimrén, Verpeléten, Markazon és Kompolton, s a férje is négy skalpot gyűjtött be; Visonta, Domoszló, Kál és Recsk egy-egy trafikja lett az övé.

A Continental-szál

Kulcsár András és családja lett a trafikpályázat egyik legnagyobb nyertese; a 87 üzletet elnyerő, continentalos Kulcsár eddig 25 trafik bezárásával 50 alkalmazottját rúgta ki a próbaidő miatt kárpótlás nélkül. (Erről bővebben itt olvashat.)

Kulcsár András egyébként a trafiktörvényt író és Lázár Jánoshoz is köthető Continental dohányipari vállalat felügyelőbizottsági tagja, és a cég dohánytermékeit forgalmazó Tabán Trafik igazgatósági tagja. Kulcsár többek között Egerben, Debrecenben, Nyíregyházán és Salgótarjánban nyithatott üzletet.

Kulcsár felesége, Balázs Anna eközben Gyöngyösön nyert koncessziót, sógornőjével, Balázs Józsefnével együtt. Balázs Anna egyébként Debrecenben és Miskolcon is nyert, ahogyan testvére felesége is. Az Index értesülése szerint tabános kötődésű az a gyöngyösi Koklács János Gábor, aki Miskolcon, Gyöngyösön, Salgótarjánban és Balassagyarmaton nyithatott üzletet. A continentalos vezetők családtagjaikon és alkalmazottjaikon keresztül az országban több mint 500 trafikjogot szereztek meg. (Erről bővebben a hvg.hu cikkében olvashat.)

 

Győr

A városban Sragner László nyert 5 trafikkoncessziót. Sragner az önkormányzat legfontosabb bizottságának (gazdasági és tulajdonosi bizottság) nem képviselő tagja. De Borkai Zsolt polgármester sofőrjének rokona is jól járt. A kisalfold.hu megkereste a polgármester sofőrjét, Józsa Lászlót, aki elmondta: Józsa Lászlóné az édesanyja. „Vagy húsz-harminc éve van egyéni vállalkozása, hol állateledel-, hol függönyboltot működtetett, most pedig lángost árul. Rokkantnyugdíjas, amire pluszpontokat lehetett kapni a trafikpályázaton, emellett tartósan munkanélküli alkalmazását is vállalta, ami ugyancsak pluszpontokat ért."

Hajdú-Bihar megye

A szoboszloihirek.hu-n megjelent levélrészlet szerint Hajdúszoboszlón is egyeztethetett a Fidesz a trafikpályázaton részt vevők személyéről. Kocsis Róbert, a Fidesz hajdúszoboszlói elnöke állítólag egy levélben véleményezte a trafikpályázatra jelentkezőket. A levél címzettje Bodó Sándor, Hajdú-Bihar megye fideszes elnöke volt. Kocsis Róbert neveket és címeket is tartalmazó levelében a következőket írta: „Egy családnak kettőt adni úgy, hogy nincs velük kapcsolatunk, meggondolandó.” Továbbá: „Ráadásul konkurenciát támaszt annak, aki velünk van ősidők óta. Nem javasoljuk!” Az eredményhirdetés után kiderült, hogy a levélben javasolt vagy támogatott személyek nyertek, köztük olyan is akadt, akikről a levél azt írta, „ismeretlen” vagy nem tesz „gesztusokat”. Bodó Sándor később cáfolta, hogy kapott volna ilyen tartalmú levelet, és mint nyilatkozta, nem szokott Kocsis Róberttel levelezni, hiszen néhány méterre van egymástól az irodájuk.

false

A megyében számos polgármester vagy annak családtagja nyert trafikot – állítja közleményében a megyei MSZP. A megyében kihirdetett 225 nyertes között van Módos Imre (Fidesz) bihartordai polgármester felesége, aki immár két koncessziót birtokol. Kiss Sándor, Báránd egykori fideszes polgármestere szintén két pályázatot nyert – a haon.hu cikke szerint. Máthé Attila, Hajdúsámson volt alpolgármestere, a helyi Fidesz elnökének több pályázata is nyert, ahogy Nádudvaron a Fidelitas elnökének, Petrovics Ferencnek a rokona nyert jogot két üzletre, a harmadikat pedig Hajdúszoboszlón nyithatja.

Jászapáti

Pócs János fideszes képviselő, a megyei közgyűlés alelnökének felesége, Pócs Jánosné is nyithat majd egy trafikot Jászapátiban. Pócs János egészen őszinte önleleplezéséről pedig itt olvashat.

Kópháza

Valószínűleg Firtl Mátyás KDNP-s országgyűlési képviselő családja lehet a trafikpályázat egyik nagy nyertese – írta korábban a 444.hu. A hírportál szerint az osztrák határ melletti Kópházán egy koncessziót Egresits Károlyné nyert el, aki Firtl lányának, Egresitsné Firtl Katalin Barbara férjének az édesanyja, azaz Firtl Mátyás nászasszonya. A politikus egyébként Kópháza polgármestere és a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnöke is. „Mivel Ausztriában lényegesen drágább a cigaretta, mint itthon – 4 euróba, azaz 1200 forintba kerülnek az olcsóbb márkák –, a határ menti dohányboltban sokkal nagyobb forgalomra lehet majd számítani, mint más kistelepülésen” – írta a portál.

További nyertesek: Miskolc, Salgótarján, Esztergom és a Mátra

(Ez a keretes írás a Magyar Narancs idei 32. számában, a Szigorúan ellenőrzött szívás c. cikkünkben jelent meg.)

Miskolcon, mint országszerte is, számos Fidesz közeli családnak osztott az illetékes bírálóbizottság nemzeti dohányboltokat. Takács Gábor miskolci fideszes képviselő felesége, anyósa és annak testvére fejenként négy, összesen 12 dohánykoncesszióhoz jutott a városban. Takácsék családi vállalkozása, a New Man Kft. 15 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Nemzetgazdasági Minisztérium munkahelyteremtő pályázatán. De a hóna alá nyúlt az állam Fekete Ferenc hódmezővásárhelyi fideszes önkormányzati képviselőnek is, aki az elnyert két dohánykoncesszió kiegészítéseként 6,4 millió forintot is kapott a friss munkahelyteremtő pályázaton. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés fideszes alelnöke, Borbás Zsolt szintén két dohánykoncesszióhoz jutott, mihez még 14,9 millió forint jött a munkahelyteremtő pályázatból.
Salgótarjánban a megyei fideszes elnök, Becsó Zsolt barátjának és tanácsadójának tartott Molnár Arnold családja, édesanyja, felesége, két lányuk és egyikük udvarlója a város 19 pályázható helyéből 12-t, Bátonyterenyén 3-at nyert el. Közülük senki nem foglalkozott korábban dohánytermékek értékesítésével. Molnár Arnold egyik lánya és annak udvarlója Mátraterenyén és Mátranovákon is nyert egy-egy boltot. A salgótarjáni vállalkozó trafikossá vált családja tehát 20 évre 20 koncesszió fölött rendelkezik. Esztergom 16 koncessziójából 11-et az Esztergom FC-hez köthető személyek nyertek: Sóron Tibor klubigazgató és rokonai tíz koncessziót hoztak el, azaz öt koncesszió maradt a nem focista jelölteknek. Az Esztergom FC vezetőedzője, Karcagi Pál egy trafikot nyert a városban és egyet Sárisápon, ahol a másik koncessziót Sóronné kapta. Helyiek szerint a Sóron család eredményes pályázásában az is szerepet játszhatott, hogy a családfő, Sóron Tibor barátja és volt osztálytársa az esztergomi Hernádi Zsoltnak, a Mol elnök-vezérigazgatójának.

A klientúraépítés országhatárokon átívelő: a Magyar Közösség Pártjának párkányi elnöke három trafikot nyert: Retkes Jánosnak nem csupán az esztergomi fideszesek, de magas rangú magyar állami tisztségviselők között is akadnak ismerősei, korábban például Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkárral együtt vonta fel a székely zászlót a Mária Valéria híd esztergomi hídfőjénél.

Madocsa

A Tolna megyei településen a fideszes önkormányzati képviselő Puch József nyert a dohányboltpályázaton.

Mosonmagyaróvár

Itt a helyi fideszes polgármester és országgyűlési képviselő, Nagy István titkárnője nyert jogot egy trafik üzemeltetésére. Szalai Gabriella a Népszava megkeresésére úgy fogalmazott, "elképesztő, hogy mi megy ebben az országban" a trafikpályázatok kapcsán, hiszen ő például "egy nagyon ügyes pályázatírónak" köszönheti sikerét. Kereskedelmi tapasztalatáról annyit közölt, családtagjai üzemeltetnek dohányárusító üzletet, ahol "olykor be szokott segíteni". A titkárnő állítása szerint a kormánypárti polgármester nem tudott arról, hogy pályázott.

Nagyatád

A Somogy megyei Nagyatád fideszes alpolgármestere, Kárpáti László úgy nyert a trafikpályázaton, hogy semmiféle kereskedelmi tapasztalattal nem rendelkezik, miközben több helyi kereskedő is elvesztette megélhetését - derül ki a Népszava cikkéből. A napilap érdeklődésre ellenére azonban nem nyilatkozott.

Oroszlány

Papp Péter, Oroszlány fideszes alpolgármestere szintén nyert egy jogot saját településén. Az alpolgármester a hír24.hu-nak elmondta: 15 éve foglalkozik dohánykereskedelemmel, bár a szavaiból az derült ki, hogy mostanában ez kimerült abban, hogy az éttermében is árusított cigarettát.

false


Szeged

A szegedi trafikügyletekről korábban már közöltünk cikket. Ebben írtuk: Szegeden egy helyi blog szerint a 86 elnyert koncesszióból 30 „gyanús”.  Ez azt jelenti, hogy a nevek alapján – olvasható az oldalon – ennyiről tudható, hogy valamely Fideszhez közel álló személy vagy cég nyert nemzeti dohánybolt működtetésére koncessziót. Csak egy példa: Cseri László korábban a Fidesz színeiben indult az önkormányzati választáson, illetve a Fidesz szegedi irodáját vezette, most pedig Gyimesi László helyi Fidesz-elnök titkára (ugyancsak a delmagyar.hu információi szerint). Cseri anno elhárította érdeklődésünket, mondván: ő nem közszereplő, így nem nyilatkozik.

Szekszárd

Erről a településről trafikügyben alighanem mindenki hallott már. Aki esetleg nem, az olvassa el ezt.

Szentendre és környéke

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság volt elnöki kabinetfőnökének felesége, Fodorné Bene Kata Beatrix Szentendrén három, Budakalászon pedig egy dohányboltpályázaton volt sikeres. Az atlatszo.hu szerint Fodorné a szentendrei székhelyű Dor-Ka Média Szolgáltató és Tanácsadó Bt.-ben érdekelt. Fodorné Bene Kata Beatrix férje Fodor Gergely történész, igazgatásszervező és producer, az NMHH volt elnöki kabinetfőnöke és a Filmszakmai Bizottság tagja.

false

A térség másik nagy nyertese Rédai-Simon Ágnes Judit, aki Simon Péter, a szentendrei fejlesztési iroda vezetőjének a lánya, illetve Tahitótfalu fideszes képviselőjének, Rédai Dávid felesége az atlatszo.hu szerint. (A remek fideszes kapcsolatokkal rendelkező Simon Péter az egész Dunakanyart behálózó érdekeltségeiről az Index közölt korábban cikket.) Szentendrén kettő, Budakalászon, Leányfalun és Tahitótfalun pedig egy-egy trafikot működtethet Rédai-Simon. Nem jutott ellenben trafik Budakalászon a gyermekparalízis következtében lebénult Harcsa Ágnesnek, akinek családja évtizedek óta saját trafikot működtetett, ezzel munkalehetőséget biztosítva Ágnesnek.

Szombathely

A szombathelyi nyertesek között szerepel Böröcz Barnabás Bence, aki öt dohányboltra nyert el húszéves koncessziót. A nyugat.hu-nak több forrás is megerősítette, hogy „ő nem más, mint Böröcz László, a helyi Fidesz prominens politikusának testvére”. A lap szerint Böröcz László budapesti egyetemi évei alatt lett aktív tagja a Fidelitasnak és a Fidesznek. Most 30 éves, a Fidelitas budapesti elnöke, Rogán Antal bizalmasa, és a valasztas.hu adatai szerint V. kerületi képviselő.

Tapolca és környéke

A tapolcai kistérségben a Kölcsey Nyomdához kötődő személyek taroltak a trafikpályázatokon – írta a hvg.hu. A cikk szerint Kölcsei Norbert tapolcai nyomdász Lasztovica Jenő fideszes országgyűlési képviselő barátja. Tapolcán a nyolcból nyolc trafikot (és még egyet Badacsonytomajon) Kölcsei párja és alkalmazottja nyert. A hvg.hu helyi forrásokra hivatkozva azt írja, hogy Kölcsei a helyi Fidesz egyik legbiztosabb támogatója, ő készíti a Fidesz-plakátokat. Párja, Farkas Szilvia szintén három trafikot vitt el Tapolcán (kettőt pedig Sümegen), Forintos Katalin, a Kölcsey Nyomda alkalmazottja pedig két trafik koncessziós üzemeltetési jogát nyerte el itt, egyet pedig Badacsonytomajon és Sümegen. „A nyomda tulajdonosa érdeklődésünkre a hvg.hu munkatársának felesége után kezdett el érdeklődni, majd egy átkötéssel arra volt kíváncsi, hogy a fiúkat szereti-e.”

Veszprém

A veszprémi helyzetről szintén közöltünk cikket. Ebben azt írtuk: „Veszprémi forrásaink nemrégiben arra hívták fel figyelmünket, hogy a mostani trafikpályázatok nyertesei közt számos Irmest találhatunk, akik közül többen cégügyekben is kapcsolódnak Irmes Zsolthoz.” Hogy kiről is van szó, ahhoz tudni kell, hogy Navracsics Tibor nem sokkal a 2010-es választások előtt, március végén bográcsozott együtt az akkori hajmáskéri Fidesz-elnök Irmes Zsolttal és fideszes szimpatizánsokkal a helyi művelődési ház udvarán. Értesüléseink szerint a cikkben említendő Irmesek mind rokonok, ám amikor erről Irmes Zsoltnál érdeklődtünk volna, ő határozottan kijelentette: nem kíván nyilatkozni az ügyben.

És még
Tótkomlóson, Orosházán, Mezőhegyesen, Nagyszénáson, JánosházánPétervásárán, Décsen és Bátaszéken, de Bólyban is (jelenlegi vagy egykori) fideszes politikus (és/vagy hozzátartozója) nyert. A sor hosszú (és Kapuvárról és Csornáról még nem is beszéltünk), aki még bírja szusszal, az itt tanulmányozhatja.

Neked ajánljuk