„Van-e még rendőr Nyíregyházán, akit nem vezényeltek ide?” – így zajlott egy devizahiteles család kilakoltatása

  • Cservenyák Katalin
  • 2022. szeptember 21.

Kis-Magyarország

Harminc aktivista és több tucat rendőr nézett farkasszemet egymással szerda délelőtt Nyíregyházán, a Madách utcában, ahol egy devizahiteles család lakik. Az évekkel ezelőtt felvett 18 millió forintot ugyan visszafizették, de még 53 millióval tartozik a banknak. Ezért most mennie kell a házaspárnak és gyerekének az ikerház egyik feléből.

Már reggel nyolckor sorfal állt szerdán a nyíregyházi Madách utca egyik ikerházánál. Nyíregyházán kívül Debrecenből, Miskolcról, Mezőkövesdről és Győrből érkeztek aktivisták, úgy harmincan, hogy megvédjék a jobbfélen lakókat a végrehajtástól. Elmondásuk szerint nem először vonultak ki hiteltartozás miatt nehéz helyzetbe került családok védelmére.

Ahogy arra számtani lehetett, pontban tízkor megérkezett a végrehajtó. Nem egyedül jött, rendőrök kísérték. Velük tartott egy lakatos is, aki csak 11 körül léphetett akcióba. A rendőrök felszólították a sorfalat állókat, hogy tegyék lehetővé a bejutást az ingatlanba. Egy férfi közben hivatalos papírt lobogtatott, amely szerint a ház már az ő tulajdona. A sajtóval szóba állni azonban nem akart, így csak a többiek elmondásából tudhattuk meg, hogy a férfi az ingatlanra végrehajtást kérő cég képviselője.

Az is kiderült, a házban egy házaspár lakik 10 éves kisfiával. Azt senki nem tudta megmondani, mindhárman otthon vannak-e, vagy csak a szülők.

Jóravaló, rendes családnak írták le őket, dolgoznak. 18 millió forint hitelt vettek fel, ennyit már vissza is fizettek, a bank viszont még 53 milliót követel tőlük. Ennek töredékéért vette meg a végrehajtást kérő cég

– állították az aktivisták.

Az egyébként csendes, belvárosi utca ennyi rendőrt valószínűleg soha nem látott még. Közben folyamatosan jött az erősítés, bár semmi jele nem volt, hogy a házat és lakóit békésen védők bármilyen erőszakra készülnének. Két férfit mégis kiemeltek a tömegből; sokáig egy civil autó előtt várakoztak két-két rendőrrel, majd csak kaptak bilincset is, utóbb pedig beszállították őket egy rendőrautóba, majd előállították őket. 

A rendőrök próbálták benyomni a kaput, de a „védők” belülről nem engedtek, hangoskodás támadt, így az egyenruhások visszavonultak. Az aktivisták élőzték a történteket a Facebookra.

A tömegből többször elhangzott: ha a végrehajtó védelmére jöttek a rendőrök, akkor miért is álldogál egyedül az utcán. Miért akcióznak a rendőrök? A valóban magányosan álldogáló végrehajtó nyilatkozni nem akart, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar hivatalvezetőjéhez irányított, csak az ő engedélyével nyilatkozhat. Annyit mondott csak: míg „az eljárást nem foganatosítják”, marad. A kérdésre, hogy: „Akár estig?” – igen volt a válasz.

Ekkor többen Völner Pál nevét emlegették és maffiahálózatról beszéltek.

Egy asszony azt kiáltotta a rendőröknek: „Ezek a fiatalemberek a saját fajtájuk ellen mennek? A rendőrségnek a népet kellene védenie. Ha az én gyerekem lenne valamelyikük, szégyellném.” Mások megkérdezték: „Vajon van-e még rendőr Nyíregyházán, akit nem vezényeltek a Madách utcára?” Az idő múlásával ugyanis egyenes arányban nőtt a rendőrök száma. Már többen voltak, mint a házat „védők”. Aztán egy rövid tanácskozás, és megindultak. Vagy öten átugrottak a kerítésen, amit az aktivisták már nem tudtak megakadályozni.

Ekkor lendült akcióba a lakatos, aki eddig csak csendben álldogált a tömegben, de most sietett a kocsihoz a szerszámos táskájáért, és már indította is flexet. Levágta a zárat a kiskapuról. A rendőrök kiterelték a kerítésen belül állókat, majd már belülről kezdett dolgozni a lakatos, tette fel az új zárat.

Egy pillanatra feltűnt a tulajdonos – ötvenes évei végén, hatvanas évei elején járó férfi –, majd a végrehajtóval visszament a házba. Fél egy körül megtörtént a kilakoltatás, de a rendőrök még maradtak, mert az aktivisták nem mentek el.

A kilakoltatott házaspártól a Narancs.hu megtudta: 18 millió forint hitelt vettek fel – már nem emlékeztek, hány éve –, azt vissza is fizették, de még 53 milliót követel tőlük a bank. Az asszony volt bent egyezkedni, akkor azt mondták: havi 500 ezret fizessenek. Mikor a végrehajtást kérő céghez került az ügy, felajánlották, bérbe vennék az ingatlant, de erre semmilyen lehetőséget nem adtak nekik. Most az asszony szüleihez költöznek, majd albérletbe. Holmijuk egy részét már elvitték, a bútorokért 60 napon belül visszajöhetnek, erre engedélyt kaptak a végrehajtótól.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk