Így folyik a stadionépítés a végeken: megugró költségek, csúszó határidők

Kis-Magyarország

Az eredeti tervek szerint a békéscsabai stadion-felújítással 2017 végére el kellett volna készülni. A beruházás 2019 májusában nincs kész, és megmondani sem lehet, mikor fejeződik be. Közben voltak módosítások, ám ezt a közvéleménnyel nem osztották meg. Amilyen lassan épül 1 milliárd forintért a stadion, olyan nehéz információt szerezni róla. Holott közpénzről van szó.

„325 millióval több jut a békéscsabai beruházásra” – írta meg 2015. december 31-én a békéscsabai önkormányzat által működtetett hírportál, a behir.hu a jó hírt, hogy a kormány átcsoportosításról döntött és még több pénzt adott a focipályák fejlesztésére. Ezzel nettó 930, azaz bruttó 1,2-1,3 milliárd forint állt már rendelkezésre. Arról az arénáról van szó, amelyben 1979-ben a helyi lila-fehérek mindenkori nézőcsúcsot döntve, 25 ezer néző előtt mérkőztek meg az FTC-vel.

A hatalmas állami támogatásnak köszönhetően a sportlétesítmény új lelátókat, kiszolgáló helyiségeket, pályafűtést és világítást kaphat. Békéscsaba önkormányzata 2017. január 18-án írta alá a beruházás kivitelezési szerződését, azonban a Közbeszerzési Értesítőbe csak a napokban került fel az eredménytájékoztató: a Kórház utcai labdarúgó sportlétesítmény fejlesztését a dunavarsányi Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. végzi. A munkaterületet február 8-án adták át a cég számára – számolt be a friss fejleményekről a magyarepitok.hu építőipari portál 2017 márciusában azzal a címmel, hogy „Még az idén elkészül Békéscsabán a Kórház utcai stadion felújítása.”

2017 kora tavasza: a bontás elkezdődött...

2017 kora tavasza: a bontás elkezdődött...

Fotó: Facebook.com/Elore 1912 SE

Azaz, 2017 végére. Ugyanerről szólt a Mészáros Lőrinc cége kiadta Nemzeti Sport online változatának részletes beszámolója is, amelyhez videót is mellékeltek.

„Javában tart a rekonstrukció…”

A szakmai portál szerint a centerpálya város felőli oldalán a lelátót részben visszabontják, felújítják és tetőt kap, míg a másik oldalon vadonatúj lelátó épül, amelyhez öltözők, VIP- és sajtóhelyiségek, pénztár, vizesblokk és egészségügyi részleg is dukál. De lesz sok ezer négyzetméteres VIP parkoló, valamint korszerűsítik a pályavilágítást és –fűtést. A befogadóképesség pedig 5500 fős lesz.

Látványterv: így néz majd ki, nem tudni, mikor

Látványterv: így néz majd ki, nem tudni, mikor

Fotó: Facebook.com

Újabb ugrás az időben: 2017 októberében a behir.hu arról számolt be, hogy „javában tart Békéscsabán a Kórház utcai stadion rekonstrukciója, amelyről a fociklub, a Békéscsaba 1912 Előre SE időről időre tájékoztatja a focirajongókat.” A tudósítás és a hozzá tartozó fotók egy félig sem kész beruházásról adnak képet, meg sem említve, hogy alig két hónapon belül itt mindennek késznek kellene lennie.

Ugyanez a portál 2018 áprilisában 70 százalékos készültségről ír egy bejárás nyomán. Amivel két gond van. Egyrészt a közel nettó 1 milliárdos beruházást ekkor már hónapok óta át kellett volna adni. Másrészt kérdés, hogy az azóta eltelt több mint 1 évben hogyan és miért nem sikerült befejezni a beruházást.

Ez nem szakmai, hanem politikai kérdés

Amikor hónapokkal ezelőtt nekiláttunk, hogy utánanézzünk a történetnek, és megpróbáljuk feloldani az ellentmondásokat, akkor falakba ütköztünk. Elzárkózott a beszélgetéstől a helyi, most másodosztályú futballklubot működtető Békéscsaba 1912 Előre Futball Zrt. igazgatóságának elnöke, Kozma János, aki korábban nyilatkozott a sajtónak. Ugyanígy tett a stadion-beruházásért felelős békéscsabai önkormányzati irodavezető, aki sokadszori keresésünk nyomán azt kérte, hogy az ügyben keressük Szarvas Péter békéscsabai polgármestert. Úgy fest, ezzel nyilvánvalóvá lett, nem szakmai kérdésről, hanem politikai ügyről van szó.

Az elmúlt hetekben azonban Szarvas Péternek nem volt 15 perce, hogy fogadja a Narancs.hu munkatársát. Végül írásban tettük fel a kérdéseinket, amelyre részben formális választ kaptunk. Feltett kérdéseink a következők voltak.

  1. Igazak-e a 2017. decemberi átadásról szóló hírek?
  2. Ha igazak a hírek a beruházás 2017 végi befejezéséről, akkor 2018 áprilisában miért csak 70 százalékos volt a készültség?
  3. Ha 2018 áprilisában 70 százalékos volt a készültség, akkor ma, 2019  áprilisában, májusában miért nincs még mindig készen a stadion? Mi hátráltatja, mi akadályozza a projekt befejezését?
  4. Azóta van-e új ütemterv, s ennek értelmében mi az új átadási határidő?
  5. A határidő módosítása miatt keletkeztek-e anyagi követelések, s mindezek kit/kiket terhelnek?
A stadion mint felvonulási terület

A stadion mint felvonulási terület

Fotó: A szerző felvétele

Négy módosítás és a kellő gondosság

Időközben megtaláltuk azt a békéscsabai önkormányzati előterjesztést, amely a Nemzeti Stadionfejlesztési Program keretében foglalkozik a Kórház utcai stadion beruházásával.  Ezt a békéscsabai városháza jogi és fejlesztési osztálya készítette elő, és 2018. július 5-én tárgyalta meg a békési megyeszékhely közgyűlése pénzügyi, gazdasági és városfejlesztési bizottsága.

Ebből kiderül, hogy a vállalkozói szerződésnek 4 módosítás volt. Az első három többletforrásokat biztosított, a negyedik pedig kimondta: a „teljesítési határidőt közös megegyezéssel további 107 nappal (2018. november 15.) kívánja a megrendelő meghosszabbítani.”

Félig-meddig: készülőben

Félig-meddig: készülőben

Fotó: A szerző felvétele

Mégpedig azért, mert „a vállalkozói szerződés teljesítése során olyan körülmények merültek fel, melyeket sem a Megrendelő, sem a Vállalkozó kellő gondossággal sem láthatott előre…”

Szarvas Péter Narancs.hu-nak írt válaszlevelében sem erről, sem a korábbi módosításokról, sem a konkrét okokról nem írt semmit, és ezek az idézett előterjesztésben sem szerepelnek. Másrészt a legutolsó és legvégső határidő óta is eltelt közel fél év, de a békéscsabai Kórház utcai stadion egyetlen elemében sem készült el 2019 májusáig.

Az alapkérdésre a polgármester nem válaszolt

Békéscsaba polgármestere kifejtette, hogy a stadionfejlesztés a békéscsabai közgyűlés által „elfogadott hatályos vállalkozási szerződés szerint folyamatosan történik, a kivitelezési munkák több ütemben valósulnak meg.” Azt elismeri, hogy „a projekt befejezési határideje a Közgyűlés döntésének megfelelően módosult.” Ám nem tisztázta miért és mi az új határidő. Azt leírta, hogy a teljesen megújuló, a nem városfelőli lelátórész 2019 őszére elkészül, de azt elhallgatta, hogy az eredeti tervek szerint a teljes beruházásnak közel két évvel korábban be kellett volna fejeződni.

Új elemként viszont a Narancs.hu megtudta, hogy a 2000-es évek közepén, a Kórház utca felőli felújított lelátórészt statikai okok miatt le kell bontani, és újat kell a helyére építeni. Ez külön közbeszerzést és új vállalkozási szerződést jelent majd. (Az eredeti tervek szerint ezt a lelátót kicsit visszabontották volna, egyben tetőt kapott volna 2017 végéig.) Így gyakorlatilag megmondani sem lehet, hogy 2020-ban, 2021-ben, vagy esetleg még később fejeződik be ennek a nem túl nagy stadionnak a fejlesztése.

Arra az alapvető kérdésedre, miszerint miért nem adták át a stadiont az eredeti időpontban, nem adott választ. Aki több szempontból sincs könnyű helyzetben. Szarvas a helyi fideszesek támogatottja volt, de nem a párt hivatalos jelöltje 2014-ben. Történt ugyanis, hogy a várost 2014-i irányító Vantara Gyula összerúgta a port a helyi fideszesekkel, és hogy betegyen nekik, öt évvel ezelőtt beállt Szarvas mögé, aki elnyerte a városvezetői címet a Fidesz támogatásában indult Hanó Miklós előtt, aki ma alpolgármester.

Szarvas Péter a röplabdát részesíti előnyben

Szarvas Péter a röplabdát részesíti előnyben

Fotó: Facebook.com/Szarvas_Peter

A foci nem olyan fontos Békéscsabán

A békéscsabai stadionfejlesztés még Vantara polgármestersége idejében indult és bőven átnyúlt 2018 áprilisáig tartó parlamenti képviselősége végéig. Azonban mára Vantara minden politikai megbízatás nélküli súlytalan figura lett, aki nem tudja segíteni ezt a beruházást sem. Rajta kívül pedig senki nem érzi magáénak a stadion-fejlesztést. A nem fideszes Szarvas Péternek sem a kellő politikai támogatottsága, sem kapcsolatrendszere nincs meg ahhoz a NER-világban, hogy kilobbizza a fejlesztést. Ráadásul a nem Vantarához tartozó fideszesek vannak többségben a békéscsabai közgyűlésben.

A foci egyébként sem olyan nagyon fontos most a Viharsarok fővárosában. Egyrészt nem is túl sikeres mostanában, a második vonalban küzdenek, a feljutás esélye nélkül. Másrészt a női röplabda igen sikeres Békéscsabán és ezt bajnoki aranyérmek, kupagyőzelmek és nemzetközi sikerek jelzik. Szarvas Péter pedig közismerten a röplabdáért rajong.

A helyi fideszes erős emberek, a közgyűlésben alpolgármester Hanó Miklós és a város országgyűlési képviselője, Herczeg Tamás „kézilabdázik”. A női kézilabda csapat az NBI-ben küzd, leginkább a biztos bennmaradásért.  Egyébként is kérdéses, hogy egy nem túl népes és végképp nem gazdag viharsarki megyeszékhely két első osztályú csapaton felül elbírna-e még egy NBI-es fociklubot is?

Egy jó ismerős a NER világából

A békéscsabai stadion kivitelezője a NER-es stadionépítés kipróbált harcosa. Néhány évvel ezelőtt a ZÁÉV-vel együtt fejezte be a zalaegerszegi stadion modernizációját. Abszolút bizalmi munkaként pedig nem csupán pályákat épített Felcsúton a Puskás Akadémiának, mint erről még 2016-ban beszámolt az Átlátszó, hanem a centerpálya, a Pancho Aréna gyepének kivitelezése is a nevükhöz fűződik. Sőt, Végh Gábor cégtulajdonos Puskás Ferenc egész alakos szobrát adományozta a felcsúti fociakadémiának.

Az pedig bizonyára csak a véletlen műve, hogy a Pharos 95 Kft.-nek Felcsúton is van telephelye. Egész pontosan Mészáros Lőrinc állandó lakcímén, ott, ahol a Mészáros és Mészáros Kft.-nek van a székhelye. Végh Gábor ma a ZTE focicsapatának tulajdonosa és a Bors korabeli beszámolója szerint járt már Orbán Viktornál a miniszterelnöki VIP-páholyban is.

Talán ősszel ide leülhetnek a drukkerek...

Talán ősszel ide ülhetnek a drukkerek...

Fotó: A szerző felvétele

A Pharos 95 Kft. feltűnik abban a portréban is, amelyet még 2013-ban közölt a Narancs Tállai Andrásról. Ebből kiderül, Mezőkövesden az a vállalkozás lehet sikeres, amely támogatja a sportot. Nos, a Pharos 95 Kft. ilyen.

Megkerestük a Pharos 95 Kft.-t és a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési Közbeszerezési Zrt. vezérigazgatóját, Medvigy Mihályt, de hosszú hetek után sem kaptunk tőle választ.

Figyelmébe ajánljuk