Veres Pál tényleg nem indul, és keserűen búcsúzik

  • narancs.hu
  • 2024. április 3.

Kis-Magyarország

Színlelt barátság, hazudott szövetség, kétszínűség, széthúzás – sorolta, mi mindent tapasztalt Miskolc polgármestereként.

Négy és fél év polgármesteri munka után nem indul újra Miskolcon Veres Pál.

Ez a hír feltételes módban kedden már megjelent a sajtóban. Most a politikus a Facebookon hosszú posztban írta meg, miért döntött úgy az utóbbi hónapok eseményei nyomán, hogy nem akar városvezető maradni. 

Nem a költségvetési elvonások, kormányzati megszorítások, növekvő energiaárak miatt nezezebbé váló önkormányzati gazdálkodás vette el a kedvét, hanem maga a politikai üzem.

Veres szerint nem is lett belőle politikus, mert nem tudta megszokni „a színlelt barátságot, a hazudott szövetséget, a kétszínűséget, a széthúzást, a vérre menő intrikákat, a célok, a meggyőződés és az emberség semmibevételét, a rövidtávú érdekpolitikát, a politikának beállított önérdeket. Elkeserítő és felháborító volt látni azok megnyilvánulásait, akik kétes politikai tőkét keresve nem riadtak vissza a város hírnevének rontásától sem. Megdöbbentő volt látni, hogy sokakat mennyire nem érdekel a racionalitás, a szakmai érvek, Miskolc és a miskolciak érdeke, hogy mennyivel fontosabbak a személyes ambíciók, a politikai bosszú, mint maga a város. Sokat tanultam, sokat változtam én is, de az alapbeállítottságom nem változott. Továbbra sincs számomra olyan politikai cél, ami felülírhatja az emberséget és a szakmai érveket, nincs az a személyes ambíció, ami fontosabb lehet a közösség érdekénél, és nincs az az érdek, ami fontosabb lehet Miskolcnál” – írja Veres Pál.

27 éve vezető, iskolaigazgatóként, oktatási szakértőként nagyrészt sikerrel működött, és ő úgy gondolta egy ideig, polgármesterként is, és megtalálta a helyes egyensúlyt munka és magánélet között. Családja szerint azonban ez nem teljesen sikerült. Felnőttek a gyermekei, fia családot alapított, született egy kisunoka, akit nem láthat olyan gyakran, ahányszor szeretné, és ez csak rajta múlik. 

Veres megállapítja, egyre kevesebben hisznek abban, amiben ő,

„hogy a civil kurázsi, a pártonkívüliség adta szabadság hasznára lehet a városnak.”

Azért büszke arra, hogy a legsötétebb politikai támadásokat is vissza tudta verni, és annak ellenére ő a polgármester, hogy szövetségeseinek egy része nyíltan a bukását kívánta. Olyan utódot kíván a városnak, „akinek a város a fontos, nem a hatalom, és aki az, aminek mondja magát.”

Bár posztjában nem említ személy- vagy pártnevet, alighanem a Demokratikus Koalícióra gondolt, amely nyíltan tavaly októberben tette egyértelművé, hogy kilép Veres Pál mögül, és önálló jelöltet indít, Hegedűs Andreát. A párt vezetésének többek közt az nem tetszett, ahogyan Veres az önkormányzat nevében a kormánnyal tartja a kapcsolatot. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke Schmuck Erzsébet LMP-társelnök társaságában tartott tájékoztatót Miskolcon. Utóbbi politikus azzal indokolta, hogy az LMP sem támogatja tovább a miskolci polgármestert, hogy Veres politikája nem elég zöld. 

Veres a DK lépését úgy kommentálta akkor, hogy a DK vezetői az ellenzéki politikát szeretik, és így lesz a legjobb esélyük arra, hogy 2024-től Miskolcon is újból ellenzékben legyenek.

A DK képviselői nem is szavazták meg Miskolc önkormányzatának idei költségvetését. 

A keddi sajtóhírekben lehetett olvasni, hogy Veres egészségügyi okokra fog hivatkozni, és nem arra, hogy elfogytak a támogatói. Ami történt, azt egy helyi porták szerint fel lehet fogni a DK nagy győzelmeként is. A Borsod24 úgy tudja, a DK mégis Barkai Lászlót, a miskolci Gyermekegészségügyi Központ korábbi igazgatóját javasolná a többi pártnak közös jelöltként, de erről még nem született döntés.

Veres szerdai bejegyzésére két óra alatt másfélezren reagáltak. Tóth-Szántai József, a Fidesz polgármesterjelöltje is kommentelt a poszt alatt. Megdöbbentette Veres döntése, szívesen megküzdött volna vele a miskolciak bizalmáért. Azt is írta, „városvezetői és emberi tapasztalataidra számítok a jövőben.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk