Visszakapta tisztségét az elnyomott politikus

Kis-Magyarország

Váratlan fordulatot vett a fideszes belharc Csongrád-Csanádban.

Bár a legutóbbi nyilvános ülésen nem hangzott el, így az ellenzéki képviselők nem is értesültek róla, a kormánypárti frakció tagjait kör-e-mailben tájékoztatta Gémes László (Fidesz–KDNP), a Csongrád-Csanád Vármegyei Közgyűlés elnöke, hogy visszahelyezi az alelnöki tisztségének megfelelő feladatkörébe Csáki Bélát (Fidesz–KDNP).

Ez azért érdekes fejlemény, mert áprilisban Gémes még le akarta váltatni a közgyűléssel Csákit. Az április 14-i ülés végén, az Egyebek napirendi pontban terjesztette elő javaslatát, azzal az indokkal, hogy az önkormányzatnak takarékoskodnia kell, az elnöki kabinet létszáma már csökkent, és elegendő lenne egy főállású alelnök, nem szükséges kettő.

A javaslat meglepte az ellenzéket, meglehet, a vezető Fidesz–KDNP-frakciót is.

Csáki szóvá tette, hogy erről mégis kellene egy írásbeli előterjesztés, Szirbik Imre (MSZP) azt mondta, ő harminc éve tagja a megyei közgyűlésnek, és ezt itt nem így szokták intézni. Ezután készült írásbeli előterjesztés, és titkos szavazást rendeztek. A 15 jelenlévőből 14 szavazott, 6-an adtak le érvényes szavazólapot, közülük 4-en értettek egyet Csáki visszahívásával, ketten nem. Volt 8 érvénytelen szavazat. Ez azt jelentette, a közgyűlés nem támogatta Gémes László elnök javaslatát a visszahívásról.

Az elnök ezek után határozott úgy, hogy teljeskörűen megvonja Csáki Béla alelnöki feladatait és tiszteletdíját.

A döntésről Gémes a Narancs.hu-nak akkor azt mondta, muszáj takarékoskodni, hiszen még jöhet energiaár-emelés. Úgy korrekt, ha az elnökség magán is spórol, és Csákinak voltak olyan feladatai, amelyeket tanácsnokként is el lehet látni, ehhez nem kell főállású alelnöki státusz. Azt is mondta az elnök, nincs közöttük személyes ellentét, csak a ciklus elején volt vitájuk eltérő munkastílusukból adódóan. Gémes szerint Csáki nagyjából annyit is dolgozott, amennyi a képviselői tiszteletdíj, munka nélkül pedig nem illik pénzt elfogadni.

Csáki nem nyilatkozott. Kezdő politikus, 2019-ben indult először, területfejlesztő geográfus a szakmája, a területfejlesztés és a turisztika ismert szakértője a megyében.

A közgyűléshez kötődő politikusokkal beszélve azt lehetett leszűrni, hogy ők mégis azt gondolták, valamilyen ellentét munkálhatott a háttérben. A megyében a Fidesznek két meghatározó személyisége van, Lázár János építési és közlekedési miniszter és Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes. A megyebeli önkormányzatok jó részében – Szegedet és Hódmezővásárhelyt kivéve – országgyűlési képviselőként egyiknek vagy másiknak van befolyása, és arról is tudnak, a megyei közgyűlésben mi zajlik. Ott a Fidesz–KDNP-n belül a vásárhelyi-makói és a szentesi-csongrádi képviselők mellett a homokhátiak is erős csapatot alkotnak, Csáki velük van szorosabb kapcsolatban. Forrásaink szerint annak is volt jelentősége, hogy 2019-ben kezdő létére alelnökké választották – és annak is, hogy a fideszesek egy része a titkos szavazáson az ő védelmében keresztbe tett az elnöknek.

A történet úgy folytatódott, hogy a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal, és Róth Márton, az azóta lemondott hivatalvezető levelet írt Gémes Lászlónak arról, hogy „továbbra sem tekinthető egyértelműen jogszerűnek az előterjesztés napirendre vétele nélkül hozott döntés”. Az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata sem ad megfelelő támpontot ilyen esetre. 

Róth úgy látta, a Csáki alelnöki feladatainak megvonásáról szóló elnöki döntést hatályon kívül kell helyezni, és a témát a közgyűlés elé kell vinni, különben ha Csáki munkaügyi pert indít, és nyer is, több havi tiszteletdíjat kell neki kifizetni – és akkor hiába akart spórolni a tiszteletdíján a megye. Gémes erről tárgyalni szeretett volna a közgyűléssel rendkívüli ülésen, de a képviselők nyáron egyik meghirdetett alkalommal sem jelentek meg olyan számban, hogy határozatképes legyen a közgyűlés.

Gémes azt nyilatkozta, hogy a képviselők nem azért maradtak távol, hogy vele kitoljanak, hanem a kormánypártiak úgy gondolják, az ő dolga, kivel akar együtt dolgozni, kivel nem – az ellenzékiek meg úgy vannak ezzel, ez a Fidesz belügye, oldja meg, ahogy tudja. Az elnök nem értette a kormányhivatal aggályát, és várta már az új hivatalvezetőt, Salgó László Pétert, aki jogász, hogy mit gondol erről a helyzetről. „Ez szerintem már nem rendeződik a ciklus végéig. Ő marad feladat nélküli alelnök, nem akarok neki munkát adni, mert azt sem végezte el, amit rábíztam” – nyilatkozta Gémes.

Azt, hogy Salgó László Péter véleménye különbözött-e ez ügyben a régiétől, nem tudjuk.

Az biztos, hogy az elnök nemrég visszamenőleges hatállyal visszavonta a Csáki alelnöki feladatainak teljeskörű megvonásáról szóló április 14-i döntését.

Gémes László erről most azt mondta, nem valamilyen külső körülmény hatására, hanem magától döntött úgy, hogy leül Csákival és megkérdezi, hogyan képzeli el a jövőjét. Mivel ezen a beszélgetésen az derült ki, hogy Csáki dolgozni szeretne, és a tisztségébe visszakerülni – és Gémes szerint az alelnöki tiszteletdíjára is igényt tartott –, ezt az utat választották.

„A turisztikai projektekben kaptam feadatokat, és helyreállt a jogviszonyom” – mondta a lapunknak Csáki Béla.

(Címlapképünkön: Csáki Béla, a megyei közgyűlés alelnöke)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk