Zavart okozott a fideszes jelölt köreiben Hadházy Ákos megjelenése az időközi választás előtt

Kis-Magyarország

Időközi polgármester-választást tartanak vasárnap a Békés megyei Méhkeréken. A költségvetési csalásban bűnösnek talált és jogerősen elítélt fideszes Tát Margitnak megszűnt ugyan a mandátuma, mégis újra indul a választáson. Mellette megméretteti magát két másik jelölt, Gherman Sámuel és Gherasim Dániel. Az erőforrásbeli különbségek szemmel láthatóan is óriásiak a faluban: mindenütt Tát Margit plakátjaival és szórólapjaival találkozni. Kedden Hadházy Ákos és viharsarki aktivisták jártak a településen, hogy felhívják a figyelmet: egy csalás miatt elítélt emberre nem lehet szavazni. Tát Margit felháborodott.

„Oda semmiképp se menjenek, ott a volt polgármesterasszony lakik, neki nehogy bedobjanak szórólapot” – figyelmeztet suttogva az egyik utcában egy nagy házra mutatva egy asszony, mintha attól félne, hogy meghallják őt, és ebből baja származhat. Jó szándékát nem értjük félre; Hadházy Ákos és csapatát kísérve kihagyjuk ezt a portát és megyünk tovább a szikrázó napsütésben az újraaszfaltozott utcában.

Hadházy Ákos ellenzéki országgyűlési képviselő kedden Békés megyei aktivistákkal egy politikai értelemben korántsem veszélytelen akció élére állt. Az alig kétezer lakosú Békés megyei község majd’ minden utcáját bejárva, becsengetve és bekopogtatva mindenhova arról érdeklődött, tudják-e a helyiek, hogy vasárnap időközi polgármester-választás lesz a faluban, és tudják-e, hogy miért. Arra hívta fel a figyelmet – ezt tartalmazta szórólapja is – , hogyha újraválasztják az egy európai uniós bűnmegelőzési pályázat elcsalása miatt jogerősen elítélt és jelenleg büntetett előéletűnek számító Tát Margitot, akkor Méhkerék azt üzeni a világnak, de legalábbis az országnak, hogy itt mindent meg lehet tenni. Ahogy várni lehetett, az üzenet sokaknál célba talált, többeknél nem.

„Mit keres maga itt?” – fogadja a község központjában Hadházyt egy nyugdíjas férfi. Közben az egyik helyi kocsma előtt az egyik aktivista szórólapot próbál adni egy arra menőnek. Az illető hangosan rákiabál, hogy hozzá ne közelítsen két méteren belül. A már sokat látott aktivista elköszön és megy tovább. A főutcáról lefordulva egy, a kommunistákat szidó emberbe akadunk, aki csak épp azt nem tudja megmondani érdeklődésünkre, hogy ma ki és miért kommunista. Majd sokat sejtetően azt mondja, „jól tette Tát Margit, hogy eltette a pénzt és tudni is, hogy mire fordította”. Mikor megkérdezzük, hogy mire is, nem kapunk választ.

Sok embertől hallani vissza, tud arról, hogy egy pályázat kapcsán csalás történt a faluban, és arról is, hogy emiatt elítélte a bíróság a polgármestert, akinek így megszűnt a mandátuma. Ám hozzáteszik, úgy tudják, nem magának tette el a pénzt, hanem a falu javára fordította. De hogy pontosan mire is, arra nincs válasz. „Különben is, a legtöbb politikus lop” – mondják egybehangzóan többen.

 
Fotó: A szerző felvétele

A bőszen kommunistázó emberről közben kiderül, hogy az egyik környékbeli község református közösségének presbitere; ám amikor a felebaráti szeretetre tereljük a szót, hallgat. Elmondja, hogy 2014-ben és 2018-ban a Jobbikra voksolt, de csalódott bennük, normális ellenzéket nem lát, ezért szavazott legutóbb a Fideszre, de szerinte 2026-ban már a Mi Hazánkat fogja választani. Ezután arról kezd beszélni, már Nicolae Ceaușescu román kommunista pártfőtitkár is megmondta, hogy az amerikai újságok hazudnak. Majd újabb téma következik: mint mondja, nagyon gazdag ukrán emberek menekültek a háború elől Bukarestbe, és nem a frontot, hazájuk védelmét választották. Egyébként pedig „az ellenzék katonákat küldeni Ukrajnába”. Elköszönünk és megyünk tovább.

Sokan vannak olyanok is, akik elfogadják Hadházytól a szórólapokat. Jelzik, hogy elmennek vasárnap voksolni, és szívük nem Tát Margitért dobog. Egy csodaszép házba becsengetve elegáns asszony jön ki; meghallgatja az ellenzéki képviselő rövid mondandóját, átveszi a szórólapot, és egy szó nélkül azonnal összegyűri a markában. Elköszönünk. 

Felfüggesztett szabadságvesztés, érdemtelenség, büntetett előélet

Jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat folytatólagos felhasználása miatt az idén februári jogerős ítéletében a Gyulai Törvényszék kimondta, hogy az EU támogatta méhkeréki bűnmegelőzési program nem valósult meg, és az arra kapott pénz nagy része annak ellenére sem térült meg, hogy a vádlottak egy meghatározó része – Tát Margit kivételével – jelentős összegeket fizettek vissza. Összességében közel 17 millió forintot, de hogy a fennmaradó 14-15 millió forint sorsa mit lett, több mint homályos. Emellett a jogerős ítélet Tátot 1 év 10 hónapos börtönbüntetéssel sújtotta, amit két év próbaidőre felfüggesztettek, és 600 ezer forintos pénzbírságot is kiróttak rá. Egyben érdemtelennek ítélték az előzetes mentesítésre, így felfüggesztett szabadságvesztés időtartamáig, 2024 februárjáig büntetett előéletűnek számít, nem kaphat erkölcsi bizonyítványt.

Egy idősebb, de láthatóan már nyugdíjas értelmiségi érdeklődésünkre egyértelművé teszi, hogy elmegy voksolni a hétvégén. Nem kérdezzük, de hozzáteszi, nem Tát Margitot választja majd. „De mégsem lenne baj, ha mégis ő nyerne” – teszi gyorsan hozzá. Amikor azt kérdezzük, ezt pontosan hogyan érti, logikailag nehezen kikezdhető magyarázattal áll elő. „Tudják, ha újra polgármester lesz, akkor megvan az esélye, hogy újra csalni fog. S ha ez bekövetkezik, akkor megint büntetőeljárás indul ellene, s akkor már meglesz a sansz arra, hogy ténylegesen börtönbe zárják és nem csak felfüggesztett szabadságvesztést kaphat.”

 
Fotó: A szerző felvétele

A Kossuth utcában éppen hazaér egy nő, aki elfogadja Hadházytól a szórólapot. Közben egy arra elhaladó autó lehúzott ablakából kiabál egy nő: „Hagyják őt békén!” Innentől világos: alig öt-tíz perc telt el, hogy megérkeztünk Méhkerékre, de a helyi hatalmasságok nemhogy tudják, hogy itt van Hadházy és csapata, de már megtették az első „ellencsapásokat” is.

Gherman Sámuel egyetlen plakátjával találkozunk egész Méhkeréken, a központi ABC belső hirdetőfalán. A jelölt választási jelszava: hagyomány, biztonság, fejlődés. Tát Margit narancssárga színeivel szemben ő a zöldet választotta.

 
Fotó: A szerző felvétele

A harmadik jelölt, Gherasim Dániel egyetlen plakátját és szórólapját sem látni. Viszont őt magát igen. Német rendszámú autójából kiszállva sérelmezi, hogy többek vélekedése alapján kamujelöltnek neveztük egy korábbi cikkünkben. Elmondása szerint semmi köze Táthoz (ezt mi sem állítottuk). Jelezte, nem fog visszalépni a jelöltségtől.

Gherman Sámuel, akinek a helyiek esélyt adnak arra, hogy megszorítsa, vagy valami csoda folytán legyőzze Tát Margitot, elmondja kérdésünkre, neki és csapatának nincs pénze plakátokra és szórólapra, a tisztességes szó és a becsület a fegyvere. „Keskeny pallón kell kampányolni, miközben már sokan eldöntötték, hogy mellém vagy Tát mellé állnak. Mi most a még bizonytalankodókat akarjuk meggyőzni, és van még egy pár napunk” – mondta Gherman, aki külön hangsúlyozta, nem ellenzéki, hanem független jelölt.

Hadházy Ákos és az aktivisták felbukkanása zavart okozott a rendszerben. Délután valamivel 5 óra után dühös hangú, már-már apokaliptikus hangvételű Facebook-bejegyzést tett ki oldalára Tát Margit. „Záporoznak a megdöbbent és felháborodott méhkerékiek üzenetei, sorban kapom a megkereséseket arról, hogy ismeretlenek csapata lepte el a falut, akik becsengetnek az ingatlanokba, megállítják az embereket, szórólapot osztogatnak… Arra kérem minden támogatómat, hogy őrizze meg a nyugalmát, ne keveredjen konfliktusba.” (…) Az én szememben a választás nem a hatalomról, hanem a falu szolgálatáról szól, alázattal és munkával kell bizonyítani a rátermettséget. Egyetértek azokkal, akik elfogadhatatlannak tartják, hogy távolról érkezettek akarnak beavatkozni a falu ügyeibe, hogy megpróbálnak zavart kelteni a helyiek körében. (…) Méhkerék sorsáról igenis a méhkerékieknek kell dönteniük” – írta Tát Margit.

Vasárnap Méhkerék polgármestert választ.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk