Az új labirintus a Szigeten

KOmplett

Valahogy úgy rémlett, a Tarot labirintus mindig a fesztiválhoz tartozott, még a legelején végig is jártam. Idén végre, sok-sok év után, újítottak.

Az ötletgazda, Bérczi Zsófi kicsit frissítette az emlékeimet, elmesélte, hogy 2000-ben volt az első, kicsit más formában, aztán 2001-ben már egy Ji Csingen alapuló jött létre, még szereplők nélkül, és 2003 óta létezett a jól ismert, Taroton alapuló változat. A szervezők most direkt a Sziget Szigetkérésére változtattak, hogy nagyobb legyen a játék áteresztő képessége. A forma hasonló, de teljesen más a tartalom, aminek alapját értelemszerűen és a nevéből adódóan a Ji Csing adja. Ez jobban is illeszkedik a mindig is nyolcszög alapú térhez, ami szépen kiadja a bágua térképet.

false

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„A labirintusban most összesen nyolc trigramot személyesítünk meg, hozzájuk csatlakozik a bejáratnál egy Beavató, és középen egy Összegző figura, így ebben a játékban összesen tíz szereplővel kerek is a játék. Ehhez képes a Tarotban a 24 megszemélyesített lap szereplői a nyolcórás nyitva tartás miatt szükségszerűen megfeleződtek, a látogató sajnos soha nem találkozhatott a teljes palettával – mondja Zsófi. – Míg a Tarotnál egyesével zajlott a beengedés, most nyolc látogatót engedünk be egyszerre, és később a labirintus közepében is nyolcas csoportban zenélnek az Összegzővel, egyszerre üti mindenki kis bambuszpálcákkal a bejáratnál kapott hatvonalas ősjel szerinti ritmust.” Nekem ez volt az egyik legizgalmasabb kör itt bent a labirintus szívében a félgömbtükör alatt, amelybe felnézve láthatjuk: együtt egy mandalát alkotunk. „A középtérben eddig is volt nyolc kapu – folytatja Zsófi –, most ez határozott értelmet nyert: minden kapu fölött a nyolc megszemélyesített háromvonalas ősjel (Ég, Föld, Dörgés, Szél, Víz, Tűz, Hegy és Tó) színes zászlója lóg, a szereplők mindig a saját kapujukban fogadják a hozzájuk tartozó látogatókat.”

false

A játék menete csak elsőre bonyolult, bent már könnyű megérteni. Mindenkinek egy személyes kérdést kell megfogalmaznia, erre keressük bent a Ji Csing felől érkező válaszokat, és néha megdöbbentő összecsengések vannak. „Tegnap például bejött egy lány, akinek a két trigamja dupla Föld lett, a Ji Csingben ez a jel A Befogadó címet viseli. Az elvonulós részben a lány elmesélte, hogy babát vár. Ráadásul vonások is vannak a Ji Csingben, nála a negyedik vonás jött ki, amiben ez áll: A Bölcs olyan, mint a bekötött zsák, senki nem tudja, mi van benne.”

false

Ezek után érdekelt az is, hogy ezt a kis önismereti próbát, misztikus kis belső utazást miként ugorják meg a részegek, szétütöttek. „Ide nem jönnek gázos arcok – mondja Zsófi –, sokat kell sorban állni, ez máris egy szűrő. Ha valaki épp csak idetántorogna, ez mindenképp elriasztja. Eddig mindig nagyon jó fej közönségünk volt, tényleg azok jönnek ide, akik kíváncsiak a Ji Csingre és önmagukra.”

A fotókat Tankó Barnabás készítette.

Figyelmébe ajánljuk