7 kérdés – Háy János

  • Kovács Bálint
  • 2013. április 16.

Könyv

A könyvfesztiválra jelenik meg Háy János új regénye, A mélygarázs. Az író ennek apropóján elmondta, hogy ha döntenie kéne, a Háború és békét, de talán még inkább az anyukája kakaós csigáját választaná. De hogy kerül egy mondatba a fiatalkori Orbán Viktor és a nudizmus?


Fotó: Sióréti Gábor

1. Kitől kérnél autogramot?

Amikor negyedikes voltam, lemásoltam egy híres színész, azt hiszem, Domján Edit aláírását. Azzal kérkedtem a suliban. Elmeséltem, hogy jutottam hozzá: hogy a Blahánál az aluljáróban, mikor épp próbára loholt, leszólítottam. Nem volt nehéz összedobni a történetet, csak azt kellett elmondanom, amit soha nem mertem volna megcsinálni, és ma sem mernék.

2. Mi a luxuskiadásod?

Kiadásban kerülöm a luxust. Amúgy van luxus az életemben. Például, hogy nem kell korán kelnem. Igaz, általában korán kelek, de ez az én döntésem.

3. Harry Potter vagy Háború és béke?

Háború és béke, mert az is hosszú, de nem unalmas, legfeljebb a történelemfilozófiai részek, de azokat végül is át lehet lapozni. Sőt, akinek így is sok, az megpróbálkozhat azzal, hogy csak a dialógusokat olvassa. Úgy aztán tényleg pörög.

4. Melyik kitalált figuránál érezted leginkább, hogy mintha rólad mintázták volna?

Gyerekkoromban teljesen azonosultam János vitézzel, aztán később a Tenkes kapitányával, meg Bornemisza Gergellyel, rossz volt rájönni, hogy nem rólam mintázták, s hogy közelebb áll hozzám egy-egy ügyefogyott mesehős, mint például Füles (na nem azért, mert a farkát keresi).

5. Mit tennél, ha nő lehetnél egy napra?

Nő lennék.

6. Mit töltöttél le utoljára?

Kép: Angela Merkel nudista fotóját – ehhez képest Orbán fiatalkori fotóit mutogatni tényleg semmi. Szöveg: Kenyeres Zoltán Weöres-monográfiáját (Tündérsíp). Mindenkinek ajánlom, figyelmes, gondolatgazdag munka, amiből nemcsak az idén százéves Weörest lehet megismerni, hanem az elmúlt század legfontosabb líratörténeti problémáit. Amúgy is itt volna az ideje, hogy lehántsuk Weöresről azt a képet, hogy ő az örök gyerek, akit kicsaptak az oviból, s azért ír ilyen gyagyás ritmusokat, hogy visszakönyörögje magát.

7. Kultúrafogyasztóként miről gondoltad legutóbb, hogy ez a legjobb dolog a világon?

Nekem ez a kultúra meg legjobb dolog a világon valahogy nem jön össze, és akkor még a fogyasztót nem is érintettem. Amúgy sem tudom különválasztani, hogy honnan érkezik az élményszerűség. Nálam egy szekérre van pakolva a tavasz meg Miró, Bukta Imre és az anyám kakaós csigája. Szóval a legjobb dolog a világon, hogy van, s néha persze épp ez a legrosszabb is.

Legutóbbi nagyinterjúnk Háy Jánossal itt olvasható.

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Az újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Az államok pedig ritkán járulnak hozzá ahhoz, hogy más államok (akár a jövőben) leszavazzák őket.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.