8 kérdés – Csányi Vilmos

  • - kg -
  • 2013. augusztus 13.

Könyv

Miért kívánatos a királyság? Mi a jó házastársi kapcsolat titka? És mi köze a gumicsontnak a szerkesztői fizetéshez? A jeles etológus és népszerű szépíró, a híresen Jeromos- és Bukfenc-párti Csányi Vilmos szembesült a narancs.hu 8 kérdésével.

1. Mikor sírt utoljára?

Amikor Jeromos meghalt.

2. Kinek adná meg szívesen a telefonszámát?

Az égvilágon senkinek. Általában fel sem veszem az ördög undok találmányát, a telefont, ha cseng, miközben azon elmélkedem, hogy már megint ki az a megátalkodott, aki pillanatnyi érdekeit fontosabbnak találja az én alkotói nyugalmamnál. Ha egyedül vagyok, ezt a problémát megoldja, ha a feleségem is otthon van, ő természetesen azonnal felveszi a női szocialitás elképesztő erőitől hajtva, majd hallom, amikor a legtöbb arra kószáló telefonálónak elmondja a megnyugtató választ, miszerint én nem vagyok otthon. Ez a sokéves házastársi kapcsolat magasrendű jele. Néha azonban az az X kromoszómák együttállásából fakadó különös, elképesztő ötlete támad, hogy kiad valakinek, akivel udvariasan kell legalább öt percet beszélnem teljesen érdektelen dolgokról, ha közeli ismerős, néha tízet is. Életművem hiányosságait majd lesznek szívesek ennek az idő- és energiakiesésnek betudni.

3. Melyik napot törölné ki a múltjából, ha ez lehetséges volna?

false

Bármelyiket is törölném ki, egészen más ember lennék, és félek, hogy ennek nem örülnék. Jó és rossz napok együttesen konstruálják az embert  olyannak, amilyen. A csacska kérdés olyan, mintha a Notre Dame építőjét megkérdeznék, melyik követ dobná ki az építményből. Maguk melyiket?

4. Melyik könyvet dobta a sarokba legutóbb, mert annyira rossznak találta?

Egy kitűnő könyv kéziratát dobtam éppen a sarokba, Géczi János barátomnak a Jeruzsálem-esszéit, amelynek darabjai már mind megjelentek jeles irodalmi lapokban, de egyetlen idióta kiadó sem óhajtja kiadni. Ilyen a világ, ki olvas ma esszéket?

5. Mi a legjobb drog a világon?

A munka természetesen. A monoton, fárasztó, kitartó munka az egekbe hajtja az ember endorfintermelését, ami nagyon élvezetes, és még nincsen betiltva, bár a lehetőségeit erősen korlátozzák.

6. Ki a legnagyobb magyar?

Számomra szinte megoldhatatlan a kérdés, a legkisebb magyart jól ismerjük, ő most a miniszterelnök, számos nagyobb van és volt, hogy melyik a legnagyobb, azt nehéz lenne eldönteni. Én is folyton ezen rágódom.

7. Királyság vagy köztársaság?

Királyság természetesen. Persze afféle reprezentáló, modern királyság. A király személye az állandóság és a stabilitás látszatát kölcsönzi az államnak, és ez nyugtatóan hat a lakosságra, nem kell újraválasztani, tehát néha az ország érdekei szerint is szólhat, valamint a médiatartalmak is előnyösen változnának, a királyi család magánélete, a királyfi szexuális tevékenységei stb. stb. A lakájok emlékiratai pedig pezsdítően hatnának az irodalmi életre is, ami ugyancsak ránk férne. Szóval királyság mielőbb. Ilyen szerencsés esetben azt viszont törvénybe foglaltatnám, hogy a királynak szigorúan, alkotmányosan tilos labdajátékokon részt venni, azokkal foglalkozó szervezeteket támogatni, vagy negyedosztályú csapatok NB1-be jutásáról nyilatkozni.

8. Mennyibe kerül egy gumicsont?

Pontos összeget hirtelenjében, tőzsdei hírek ismerete nélkül nem tudok mondani, de becslésem szerint körülbelül annyiba, amennyi egy olyan képzett, elmés szerkesztő egyheti fizetése, aki ezeket a kérdéseket kitalálta.

Figyelmébe ajánljuk