Könyv

Antti Leikas: EvickÉlj

  • Pap Vera-Ágnes
  • 2013. március 28.

Könyv

Az Atyaúristen kockásfüzetbe jegyzetelt a teremtéskor, a hollók trükkösebb fejszámolók, mint a hattyúk, és a szovjet birodalom bukása egyértelműen annak köszönhető, hogy Gorbacsov megduplázta a vodka árát. Ezeken és számos hasonló jelentőségű létkérdésen mereng Arto Jaakkola ügyfélmenedzser, az első könyves finn író művének fő- és antihőse, aki egyetlen dolgot szeretne szívből és igazán: egyszer kialudni magát.

Tíz percekre felosztott, végtelenített körforgású nap a történet, ez Jaakkola élete. Az ügyfélmenedzser nem kifejezetten karrierista típus: jövőképe annyi, hogy talán a következő negyedórában bóbiskolhat egyet a laptopja előtt. A rengeteg saját és átörökölt gyerekkel megáldott családfő a szétesés folyton fenyegető rémével szembeszállva igyekszik helytállni, miközben alvásról ábrándozik az értekezlet alatt, a vécén, a parkolóban, sorban állás közben a postán. A mindennapok monotóniájába még egy "derekas függőség" is változatosságot hozna, de hiába az erőfeszítés, a cigire sincs ideje rászokni. Az "éberszenderület", a félálom állapota azonban a menekülési útvonalat is megszabja: a valóságtól eszement gondolatmenetekbe szédülve szakad el. Szürreális agyfutamaiból megtudunk a világról mindent, amire nem lehet szükségünk - többek között azt is, hogy a magyarok vidám népség, mert a gulyás után addig járják a csűrdöngölőt a pusztán, amíg el nem ájulnak.

Az EvickÉlj egy tervezett trilógia első regénye (a második nemrég jelent meg finnül). S bár Jaakkola intertextuális utalásokkal bőségesen megszórt gondolatáradatai néhol már-már fullasztóan özönlenek, az események leírásának tárgyszerűsége, fekete humora és finom iróniája helyrebillenti az egyensúlyt. A talán nem örökéletű, ám mulatságos történetben Jankó Szép Yvette szórakoztató és szellemes fordítása segítségével evickélhetünk, sodródhatunk együtt a kétbalkezes Jaakkolával.

Fordította: Jankó Szép Yvette. Polar Könyvek, 2012, 184 oldal, 3200 Ft

Figyelmébe ajánljuk