Könyv

Benyovszky Anita: Péterke hallani fog

  • Vári György
  • 2012. december 29.

Könyv

A vadász határozott, de érvelő jellegű fellépését követően a farkas elveszítette addigi intenzív érdeklődését a nagymamák és Piroskák iránt, onnantól fogva növényekkel táplálkozott, és nem mulasztott el csatlakozni az Üdvhadsereghez sem. A gonosz mostoha a mese végén mélyen megbánta Hófehérkével szembeni, minden jóérzést nélkülöző viselkedését, és a felek bizalmas barátnőkké váltak. Családom annak idején ugyanis letagadta előttem, hogy igenis vannak szemétségek, hogy a rossz nem minden körülmények között nyeri el méltó büntetését, és hogy igazi bajba is lehet kerülni, olyanba, amelyet nem feltétlenül old fel a végén Csilicsala bácsi varázslata. Ez talán nem volt helyes, a vitathatatlan jó szándék ellenére sem. Mert például simán elképzelhető, hogy az emberrel már rögtön születésekor történik valami olyan igazságtalanság, amit értelemszerűen nem tudott "kiérdemelni". Ez a falatnyi képeskönyv, a gyerekekhez szóló beszéd természetes tónusában mesél egy súlyosan hallássérült kisbabáról, mintha a világ legtermészetesebb dolga volna, ami - sajnos - a világ legtermészetesebb dolga. Mindez magától értetődővé és így elfogadhatóvá válik, mire átérünk azon a pár lapon, amely Péterkének a csöndbe zártság birodalmából a hangok világába tartó útjáról számol be. Az érzéki-esztétikai befogadás lehetőségét a világos és egyszerű mondatokat kísérő kedves és kifejező rajzok - szintén a szerző munkái - nyitják meg. A képeskönyvhöz még informatív utószó is járul, praktikus tanácsokkal, hogy mire figyeljünk, és kihez forduljunk, ha szükséges.

Palimpszeszt-Prae.hu, 2012, o. n., 1500 Ft

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.