Tartalom

(2012-11-29)

Kis-Magyarország

A kajászói földfoglalás háttere

Kis-Magyarország

Ki arat?

A kajászói gazdák november közepén földfoglaló akciót tartottak: traktoraikkal művelésbe vettek egy 70 hektáros táblát a község határában, mivel szerintük ezt a területet törvénytelenül adta bérbe a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) Fidesz-közeli embereknek. Az NFA nem így gondolja, és a "visszafoglalást" követően feljelentést is tett. A rendőrség nyomoz.

Publicisztika

Publicisztika

Be is zárhatták volna

A Műcsarnok elbitorlásáról

A Műcsarnok visszatér majd ahhoz a kiállítási programhoz, amely a legrosszabb képcsarnoki idők emlékét ébreszti fel. Ahelyett, hogy a nemzetközi művészeti kontextusokba igyekezne bekapcsolódni, az önfigyelés és az önmeghatározás 19. századig visszavezethető reflexeit hozza majd elő, egy rég elavult, nosztalgikus struktúra és terminológia (mint például a Nemzeti Szalon) visszaemelésével a jelenbe.

Olvasói levelek
A szerk.

A szerk.

A szerk.

Áll Semjén

Hogy Semjén Zsolt tudományos munkássága vagy legalábbis az annak kőszikla fundamentumát képező ifjúkori dolgozata a "New Age vallásokról" egy nagy nulla, nem szorul különösebb bizonyításra.

Egotrip
Gazdaság

Üzleti etika melléklet

Gazdaság

"A tisztulás elkerülhetetlen"

Küllői Péter exbankár, a Bátor Tábor Alapítvány elnöke

Nem kéne a másik munkatárs fizetésével törődni, hanem saját értékeinket kell a saját keresetünkhöz mérni, de a havi fix bérek világában ez nehéz - véli Küllői Péter, aki a Bátor Tábor Alapítványban és más, hozzá kötődő szervezetben a mozgó juttatást is magába foglaló éves javadalmazást igyekszik megvalósítani. Szerinte ez a modell teszi lehetővé, hogy válság idején a cégvezetők is kivegyék részüket az életszínvonal-csökkenésből. Az üzletember legfontosabbnak az egyéni felelősségvállalást tartja ahhoz, hogy a dolgok változzanak.

Üzleti etika melléklet

Gazdaság

A csábítás trükkjei

Megvesztegető nagyvállalatok

A legjelentősebb korrupcióellenes nemzetközi szervezet, a Transparency International (TI) napokon belül nyilvánosságra hozza legfrissebb korrupcióérzékelési indexét, amely azt mutatja meg, hogy az egyes országokon belül milyen mértékűnek ítélik ezt a jelenséget a megkérdezettek.

Üzleti etika melléklet

Gazdaság

Piacfelügyelet

A piac és barátai: Nozick, Rawls és Dworkin

A globális gazdasági válság negyedik évében a szabadpiaci kapitalizmus szidalmazásától hangos a művelt világ. Támadják jobbról és balról: most bemutatunk három olyan tézist, melyek e rend erkölcsi fensőbbsége mellett teszik le a garast.

Üzleti etika melléklet

Gazdaság

"Bocs, akkor nem ez a játékszabály!"

Szalai Ákos közgazdász a jó kapitalizmusról

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának oktatóját, a II. János Pál Gazdaságetikai Intézet munkatársát, a Közjó és Kapitalizmus Intézet kapitalizmusjelentéseinek szerkesztőjét kérdeztük a kapitalizmus és erkölcs viszonyáról, a magyar kapitalizmus problémáiról.

Belpol

Alvállalkozói tortúra Zuglóban

Belpol

Repedések a Papcsák-bástyán

Zugló fideszes vezetése egyre több kínos ügybe szalad bele: a vagyonkezelő éléről botrányos körülmények között kellett elküldeni a "nekik kedves" embert, érdekes közbeszerzési ügyek kerülnek elő, és a kerületi közétkeztetés is nehezen indokolhatóan drágult 300 millió forinttal.

A kormány és a nemzetközi nagyvállalatok

Belpol

Szereti, nem szereti

Miközben a kormány teljes szolgáltató szektorokat szívat tudatosan, egyes exportorientált termelő cégekkel látványos stratégiai együttműködésre törekszik. Orbán Viktornak az a jó multi, amelyik elsősorban exportra termel és békén hagyja a magyar piacokat. A német cégek egy része bekeményítene a magyar kormánnyal szemben, de Orbán szerencséjére Merkelnek kisebb gondja is nagyobb ennél.

Orbán birtokpolitikája

Belpol

Mindent ide!

A következő választási kampány egyik slágere ismét a "földkártya" lesz: az, hogy kinek és mekkora része lehet az ország legnagyobb, értékben nehezen kifejezhető természeti kincsének birtoklásában. Az Orbán-kabinet az Alkotmányba kívánja emelni a piaci forgalmazást erősen korlátozó jogszabályok megváltoztathatatlanságát. De ez csak a felszín.

Film

Film

Film

Bűnrész

Ruben Östlund: Play, Gyerekjáték?

Könyv

Könyv

Élet a tomboló szörnyek között - Interjú Patrick Ness íróval

A világ egyik legünnepeltebb ifjúsági szerzőjével törzshelyén, egy sohói hamburgerezőben találkozunk. A heves vitákat kiváltó Chaos Walking trilógiát követő, tavaly írt regénye, a Szólít a szörny küszöbönálló magyar megjelenése kapcsán beszélgettünk erőszakról, halálról, homoszexualitásról - és ezek helyéről a kamaszoknak szóló könyvekben.

Gyerek + könyv

Könyv

"Ne okozzon lelki törést"

Berg Judit író

27 kötetével az egyik legsikeresebb gyerekkönyvszerző, több sorozat írója, József Attila-díjas. A meseíró dilemmáiról, önzetlen mecenatúráról, csalánnal verekedő fiúkról és egy új sakkregényről beszélgettünk.

Zene

Lemez

Zene

World music: ha

Balkán, akkor alterrock Dániából, ha etióp dzsessz, akkor anarchopunk Hollandiából, és bekeményített a Makám is, Robinsonként vetődve partra.

Interjú

Zene

Komor méltóság

Mark Lanegan énekes, dalszerző

A Screaming Trees egykori énekese az utóbbi években sorra gyártotta a figyelemre méltó lemezeket: folkos anyagokat Isobel Campbell-lel, elektronikát, bluest, gospelt egyesítő zenéket a Soulsaversszel és fekete alternatív rockot Greg Dullival The Gutter Twins néven. Hetedik szólólemeze, a Blues Funeral turnéja során nemrég Budapesten lépett fel. Előtte kérdeztük.

Színház

Színház

"Még sok van bennem"

Gálffi László színész

Most lett hatvan, bár ő ezt voltaképp nem is tartja fontosnak. A dolgát, a színészetet helyezi mindenek elé, nem mintha nem tudná, hol és miben él éppen. A színházat védi, amikor önmagát védi.

Színház

"Vissza az undergroundba"

Szabó Réka koreográfus, a Tünet Együttes vezetője

Társulatának születési időpontja vitatott, de idén decemberben háromnapos fesztivállal ünneplik a tizedik évfordulót. Számtalan hazai és nemzetközi elismerés után a jubileum mégsem maradéktalan öröm, hiszen a kiemelt független társulatok támogatásának zárolása miatt jó esély van arra, hogy jövőre megszűnik a Tünet Együttes is.

Képzőművészet
Lokál
Gasztro

Konyhai kémia XXXV.

Gasztro

Az orromat is tisztítja?

Édesgyökér

Az egyik legrégebbi fűszer és gyógynövény, számos közkedvelt (egyben közutálatnak is örvendő) cukorka és csemege alapja. Rajongói táboránál csak azoké népesebb, akik ki nem állhatják az ízét.