Demeter Szilárd: az erőszak nem megoldás, de ez nem jelenti azt, hogy ne élnék vele
Demeter_Szilard_top_story_lead.jpg

Demeter Szilárd: az erőszak nem megoldás, de ez nem jelenti azt, hogy ne élnék vele

  • narancs.hu
  • 2019. február 18.

Könyv

A PIM igazgatója azt is elmondta, sokat lopott a Magyar Narancsból régebben, de már nem teszi.

Hosszú interjút közölt a 24.hu Demeter Szilárddal a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) igazgatójával. A beszélgetés első bő egyharmada az erőszakról és a verekedésről szól, mert mint maga Demeter is elismeri, ő ebben nőtt fel. Verekedett az utcán, a kocsmában és bálon, verték meg azért, mert magyarul beszélt Kolozsváron, verték az idősebbek az iskolában, de verekedett azért, mert valaki a falu másik felében lakott, vagy épp a szomszéd faluban. De megúszta mert, mint állítja „Nem olyan könnyű halálra verni egy embert. Ahhoz nagyon sokat vagy nagyon olyan helyen kell ütni, vagy éles tárgy kell hozzá“. Maga is sokszor fenyegetőzött még pár évvel ezelőtt is írásaiban.

„Az imént azt mondta, a verbális erőszak könnyen átcsap fizikai erőszakba. Az ön verbális erőszakja konkrét ujjtöréssel fenyegetett egy konkrét embert, aki semmivel nem fenyegette önt, pusztán ironizált.

Mi a kérdés?

Például az, hogy mára túllépett-e ezen a mentalitáson.

Az, hogy tudom, hogy az erőszak nem vezet sehova, és nem megoldás, nem jelenti azt, hogy ne élnék vele, ha a szeretteimet bántják. Amúgy nem fenyegetőztem konkrét ujjtöréssel. Nem azt írtam, hogy eltöröm.

Hanem?

Hanem azt, hogy kalapáccsal eljátszom az ujjadon az Örömódát.

Ez más?

Lehet akkorát ütni, hogy ne törjön el. Én erre gondoltam.“

Demeter a magyar sajtóról is lesújtó véleménnyel van, és nem ért egyet azzal a sok fideszessel sem, akik mind Magyar Narancsot olvasnak. Szerinte ugyanis a Magyar Narancs már nem az, ami régen volt.

Szerette a Narancsot?

Onnan loptam csomó mindent még a kilencvenes években.

Egyet mondjon.

Kapásból nem tudok. Nyelvi megoldások, a gonzó beleállás, ilyenek.“

Ezúton is üdvözöljük a Magyar Narancs fideszes rajongóit!

Sorra bizonyosodik be a kormánypárti politikusokról, hogy előszeretettel olvasgatják lapunkat. Ma éppen a fideszes médiagólem egyik vezetőjéről, a hazai sajtó több mint felét magába olvasztó Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány kuratóriumi elnökéről, Varga Istvánról, egykori fideszes (és még korábbi MDF-es) parlamenti képviselőről derült ki, hogy minket olvas.

Emlékezetes, hogy Prőhle Gergelyt az után váltották le a PIM éléről miután a Magyar Idők cikksorozatában Szakács Árpád nekiment, mondván olyanokat is beenged az intézménybe, akik kritizálják Orbán Viktor kormányát. Ezzel kapcsolatban Demeter azt mondta, „ha valaki nem imádja Orbán Viktort, nem jelenti azt, hogy nem jó író. Ha a művei bizonyos szintet megütnek, bármit gondoljon a Fideszről, helye van a PIM-ben“. Ő beengedi az intézménybe akár Krasznahorkai Lászlót, Dragomán György,öt Závada Pált, Spiró Györgyöt, Konrád Györgyöt, Cserna-Szabó Andrást Háy Jánost, Grecsó Krisztiánt vagy akár Kukorelly Endrét is. Ugyanakkor csak annyit fog kérni a vendégektől, a múzeumban ne politizáljanak. Aki pedig mégis politizálna, az magára vessen"

„Lehet politizálni is itt, de aki politizál, az politikai választ kap. Ilyen egyszerű a történet.

Honnan kap politikai választ? És milyet? Karaktergyilkosat a kormánysajtótól?

Például.“

Demeter azt szeretné elérni, hogy a kortárs írók és az olvasók egymásra találjanak, és ehhez egy irodalmi ügynökséget szeretne felállítani, de úgy tűnik, ezt nehéz feladatnak tartja:

„A kortárs magyar irodalom valóban izgalmas. A kortárs magyar írók az unalmasak. Rémesek ezek a befeszülős szerepek és szerepjátékok, az érdekkörök, a szekértáborosdi, az árokásás Kukorelly Bandi folyton azon eszi az eszemet, hogy tömjem be az árkokat, én meg szoktam felelni, hogy: Bandi, azokat az árkokat nem én ástam ki, miért nekem kellene betömni. Amúgy ezeken a gyűlölségeken két normális ember megfelelő empátiával felvértezve fél óra alatt túljut. Fél óra! Le kell ülni és beszélni és meginni egy sört és úgy állunk föl, hogy ugyan csomó mindenben nem értek egyet veled, de már nem mondom rád, hogy hülye, nem akarom, hogy eltűnj az országból, nem akarlak kinyírni.“

Rossz dolga van önnek PIM-igazgatóként?

Olyasmikkel kell foglalkoznom, amikkel nem szívesen foglalkozom.

Úgymint?

Élő kortárs írókkal. Az ő lelkükkel. Írószervezetekkel. Írószervezetek vezetőivel.“

A Fidesz részéről sokat kritizált Kassák Múzeumot izgalmasabbá szeretné tenni Demeter, azt szeretné, „ha fényképezkedő japán turisták hada sorakozna jobbnál jobb kiállításokon. Ha a vagyonkezelővel és az óbudai önkormányzattal sikerül rendezni a Zichy-kastély tulajdonjogát, inkubátorház is lesz az épületben, segítve az irodalom és a társművészetek, a zene, a színjátszás, a képzőművészet kapcsolatát.“ A kormányzati állásponttal szemben ő igenis szereti Kassák munkásságát.

„Kassáktól megtanulható: abból születnek az új dolgok, ha nem a fősodorban gondolkodsz. Amúgy meg Kassák lehet a legjobb kulturális exportcikkeink egyike, hiszen nevét, műveit ismerik szerte a világban.“

Demeter szerint a PIM vezetése nem politikai állás, noha ő a Századvégnél dolgozott korábban évekig, és őt kérte fel Orbán Viktor, hogy dolgozza ki, milyen koncepció mentén lehetne átalakítani a múzeumot Prőhle kirúgása után. Sőt, Demeter azt állítja, ha a „túloldalról“ valaki jobb pályázatot adott volna be mint ő, akkor inkább azt támogatta volna.

„Mikor lesz önből politikus?

Soha. Mindig komolyan veszem, amit a másik mond, mert azt hiszem, komolyan is gondolja. Politikusnál ez végzetes hiba.

Ön mindig komolyan gondolja, amit mond?

Határozottan."

Neked ajánljuk