Fércmunka

Tim Davys: A lefejezett keselyű rejtélye

  • Svébis Bence
  • 2012. február 10.

Könyv

 


Képzeljük el, hogy a Futrinka utcában felüti fejét a bűnözés. Cicamica rablógyilkosság áldozata lesz, Böbe Babát gyermekprostitúcióra kényszerítik, Sompolyogi kábítószerrel kereskedik, a kíváncsi Batka Manóra pedig egy éjjel rágyújtják a tökviskót. Tim Davys regénye valami hasonlóval játszik el: a kemény krimi műfaji kódjaival mozgatja jobb sorsra érdemes plüssállatait.

A történet helyszíne A halállistából már ismert Mollisanváros, egy tökéletesen felépített, fiktív, de nagyon is ismerős világ. Olyan, mint a lakói: az antropomorfizált szövetjószágok ugyanis nem sokban különböznek az emberektől. Ugyanolyan aljas, öncélú és kicsinyes vágyak vezérlik apró plüsstestüket, mint minket. Pusztán a miliő tér el. Ez teszi ezt a regényt igazán érdekessé, ez a minden ízében egyedi karaktervilág. Ennyiben azonban ki is merül a bravúr: az összevarrt kis figurák mellett sajnos a cselekmény is fércmunka.

A történet tétjét jelentő központi rejtély ugyanis csak első látásra izgalmas. Davys a legklasszikusabb rejtvénytoposszal, a bezárt szoba rejtélyével kecsegteti olvasóját, melyet Poe-tól kezdve Doyle-on és Agatha Christie-n át egészen Dennis Lehane-ig a legkülönbözőképpen megénekeltek már. A feladvány lényege, hogy a gyilkosság zárt térben történik, melynek ki- és bejáratai állandó megfigyelés alatt állnak. A helyiségbe senki sem ment be, onnan senki sem jött ki, a tettet mégis elkövették. Jelen esetben a híres vállalkozót, Keselyű Oszkárt találják fej nélkül emeleti irodájában, melynek egyetlen bejárata előtt titkárnője ücsörög. Ám se a fej, se a gyilkos nincs sehol. „Egy klasszikus feladvány” – állapítja meg Véreb Lőrinc főfelügyelő, de a megoldás sajnos nagyon is hétköznapi és jelentéktelen.

Kár érte, mert a plüssvilág és annak karakterei igazán szórakoztatóak. Így A lefejezett keselyű… strandolvasmánynak éppen elégséges − az igazi krimi kedvelői azonban messze kerüljék, mint plüsscica a szemétégetőt.

Fordította: Varga Bálint. Agave, 2011, 272 oldal, 2980 Ft

Figyelmébe ajánljuk