Folyóirat

2000

  • - urfi -
  • 2009. július 2.

Könyv

Születésnapi összeállítást készíteni egy folyóirat számára is hálás, de nem veszélytelen feladat. Nehéz úgy ünnepelni nyilvánosan, hogy az ne csapjon át öncélú kellemkedésbe és/vagy önfényezésbe.

A húszéves lap évfordulós duplaszáma jól kerül ki a kényes helyzetből, annál is inkább, mert Dumpf Endre - Parti Nagy Lajos által postázott - kedves levelét leszámítva csupán két köszöntő írás van (talán ezekhez sem kellett volna ragaszkodni). Bazsányi Sándor szerint a tematikus és műfaji sokszínűség által válik a 2000 "fogyasztóbarát folyóirattá" - ennek persze az ellenkezője is ugyanúgy állítható. Bán Zsófia stílusgyakorlata a szerkesztőség által jegyzett többkezes kritikák, a Margináliák gyakoribb megjelenését szorgalmazza, amelyeket méltán nevez a lap legizgalmasabb részének. Ilyen sajátos rovat még a 2000 leütés, amelyben most rendhagyó módon nem szerkesztői publicisztika, hanem a legjobb formáját hozó Kukorelly verse olvasható. A legtöbbször jó kézzel kiválasztott újraközléseket, dokumentumokat hozó Öv alattot nagyon lehet szeretni, most éppen Bojtár Endre szép, személyes írását 68-ból, vagy Barabás András iskolásoknak készült "szövegértési feladatát". Az általában karcsúra rostált szépirodalmi rész most gazdag és impozáns, valamint több jó hírrel is szolgál: Bodor Ádám új cikluson dolgozik, Esterházynak feltámadt a kísérletező kedve, Kertésznek pedig hamarosan jön egy német levelezéskötete. A szociológiai tanulmánytól az unalmasan sziporkázó aforizmagyűjteményen át a pszichoanalízisről szóló okos esszéig juthat az olvasó, közben végig jó képek a szerzőkről és szerkesztőkről - lelkesebb sznoboknak már csak a Margócsy és Szilágyi szerkesztő urak közös fejenállását megörökítő fotó miatt is érdemes beszerezniük a kiadványt. Bölcs férfiakat látunk, ülnek különféle asztalok körül, beszélgetnek, tán iszogatnak is, és ebből aztán valahogy lesz egy jó lap. Ilyen egyszerű.

Május-június, 144 oldal, 800 Ft


 

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.