Murakami elajándékozta kéziratait és hatalmas lemezgyűjteményét
11891249_1164006566960065_3665590758590033371_n.jpg

Murakami elajándékozta kéziratait és hatalmas lemezgyűjteményét

  • narancs.hu
  • 2018. november 6.

Könyv

Tízezer vinyl, eredeti kéziratok és személyes levelezés kerül a tokiói Waseda Egyetemhez.

A 69 éves világhírű japán író, Murakami Haruki a tokiói Waseda Egyetemnek ajándékozza regényei kéziratait, személyes levelezését és mintegy tízezer darabból áló, főleg jazz albumokat tartalmazó lemezgyűjteményét, írja a Japan Times.

A Kafka a tengerparton szerzője 37 éve nem tartott sajtótájékoztatót, ez alkalommal azonban kivételt tett, annyira fontos események tartotta az adományozást. „Nincsenek gyerekeim, és nagyon rossz lett volna, ha ezek az anyagok szétszóródnak vagy elvesznek“. Ezért adományozta a gyűjteményt annak az egyetemnek, ahol 1975-ben lediplomázott. Az egyetem terve, hogy a campusukon felépítik Murakami dolgozószobájának mását könyveivel és lemezgyűjteményével együtt. Tervezik egy központ létrehozását is, ahol Murakami munkásságát lehet majd kutatni.

A híres lemezgyűjteményből maga az író kiválogatta kedvenc dalait, amit itt tud meghallgatni.

Hallgassa meg Murakami kedvenc zenéit!

Lehet, hogy ez az első lépés a sikeres íróvá váláshoz.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.