Háy János politikai cenzúrát emlegetve reagált a Magyartanárok Egyesülete elnökének könyvéről szóló kritikájára

  • narancs.hu
  • 2019. július 24.

Könyv

Azt a kort emlegeti, amikor törvényileg megengedhető volt a szellemi termékek irtása.

Hosszú nyílt levélben válaszolt a Magyartanárok Egyesülete elnökének a bíráló szavaira Háy János.

A Magyartanárok Egyesületének elnöke nyíltan kritizálta Háy János Kik vagytok ti? című kötetét

„Nagyon nagy számú tévedés van a műben" – állítja. Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke a Facebookon kezdte ki Háy János Kik vagytok ti? című irodalomtörténeti kötetét.

A szerző a hvg.hu-hoz eljuttatott sorai szerint Arató László észrevételei egy olyan kor emlékét hozzák vissza, amikor törvényileg megengedhető volt a szellemi termékek irtása. Gadamert emlegeti, és hangsúlyozza

"A Kik vagytok ti? nem irodalomtörténet, nem tankönyv, bár mellékes hozadékként mindkét területhez hozzászól. Ha már valami, akkor a művészetről és az irodalomról, az esztétikáról aktívan gondolkodó könyv, méghozzá olyan szellemiségben, ami képes újragondoltatni az alapműveket és alkotókat."

(Háy János levele teljes terjedelmében a hvg.hu-n olvasható.)

A lap lehetőséget biztosított Arató Lászlónak a viszontválasz lehetőségére is. Ám a Magyartanárok Egyesületének elnöke nem kívánt élni a felkínált lehetőséggel. "Nincs kedvem bizonygatni, hogy a szerző fényezve olvassa saját írását, illetve a bírálatokat gyakran félreolvassa. Gadamert sincs kedvem megvédeni. A levél szövegének önellentmondásait, csúsztatásait, a kritikusok véleményét akaratlanul alátámasztó mondatait sincs kedvem széjjelszedni. Izzadságszagú volna.

Azt meg még kevésbé akarom bizonygatni, hogy van némi különbség a politikai cenzúra és egy Facebook-bejegyzés között."

Háy János: az én életembe már kevésbé tud belemaszatolni a politikai hangulat

Magyartanárokat megbotránkoztató erős kijelentésekkel van tele Háy János újrahangolt magyar irodalomtörténete. A szerzővel új könyvéről, az írás céljáról, a branddé válásról, a Szépírók Társaságának legutóbbi botrányáról, a kultúrharc színvonaláról beszélgettünk. S arról is, hogy Orbán Viktor el tudja-e venni a kedvét.

Figyelmébe ajánljuk