Hírek

publikálva
2003/20. (05. 15.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Új Generáció kontra Szilády

hírekTovább gyűrűzik a botrány a kiskunhalasi Szilády Áron Református Gimnázium körül. Amint arról a Narancs elsőként beszámolt (2003. április 3.), az iskola szúrópróbaszerűen, heti rendszerességgel vizelettesztet végeztet azokkal a diákokkal, akiknek a szülei ehhez hozzájárultak. A Friderikusz-műsor után Takács Flóra, az SZDSZ Új Generációjának ügyvezető elnöke az iskola előtt tartott demonstráción javasolta, hogy jogsértő módszerek helyett képezzék át magukat drogpedagógussá. Csányi Ágnes, az iskola ifjúságvédelmise elismerte, hogy az eljárás "jogilag nem tisztázott", de hozzátette, hogy ez csak egy "mozgalom a diákok érdekében", ho0gyan is érthetné ezt egy olyan szervezet, amely szimpatizál az "Engedd szabadon a kendert" megmozdulással. A vizsgálat a Szilády honlapján látható tájékoztató szerint önkéntes és titkos: volt olyan, "aki megköszönte a tesztelést, mint kiderült, már több diáktársa gyanúsította, most végre igazolhatta magát".

nÚj karok az ELTE-n Szeptemberi hatállyal recsegve-ropogva átalakul a jó öreg Eötvös Loránd Tudományegyetem szerkezete. A kormány február végén rendeletileg módosította az egyetem felépítését: e szerint megszűnik a Tanárképző Főiskolai Kar (TFK), amelynek szakjait, oktatóit, hallgatóit a megfelelő karok veszik át. Létrejön viszont az Informatikai Kar a TTK és a TFK megfelelő szakjaival. Elsősorban a Szociológiai Intézetre épül a Társadalomtudományi Kar (TÁTK), amely a gyógypedről és a bölcsészkarról is vesz át szakokat. A "PePszi" (Pedagógiai és Pszichológiai Kar) pedig a két nagy múltú intézetet fogja majd össze. Jelenleg folyik a dékánok és dékánhelyettesek megválasztása, illetve az alakuló-megszűnő szervezeti egységek koordinációja. Az átszervezés majd´ egy évtizede napirenden van: a Neveléstudományi és a Pszichológiai Intézetet sokáig a TÁTK-ba kívánták besorolni.

nFelsőoktatás, törvény, módosítás A hallgatói létszám növekedése és az EU-csatlakozás miatt elengedhetetlen a felsőoktatási törvény módosítása - győzködte az Országgyűlést még április végén Magyar Bálint oktatási miniszter. A változások következtében növekedni fog az egyetemek közötti átjárhatóság, főleg ami a külföldi hallgatók be- és a mieink kiáramlását illeti. A diákok bírósághoz fordulhatnak, ha valami nem tetszik nekik, megháromszorozódik a lakhatási támogatás, nő a diákhitel, és további jó hír, hogy az abszolutórium után mostantól nem kell meghatározott időn belül záróvizsgázni, amivel a kormány az élethosszig tartó szakdolgozatírás lehetőségét kívánja biztosítani a polgároknak. Pálinkás József a miniszterrel a Közgázon folytatott múlt csütörtöki vitán kifogásolta egyebek közt a kétszintű érettségi bevezetését, és figyelmeztetett a kollégiumfejlesztésből fakadó esélyegyenlőtlenség veszélyeire.

nFelmérés az ifjú mérnökök körében A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a Szonda Ipsosszal karöltve felmérést készített a fiatal műszaki diplomásokat foglalkoztató cégek körében. Mint az Educatio Press hírül adja, a cégvezetők 69 százaléka arról számolt be, hogy náluk az utóbbi három évben végzettek többsége végrehajtási feladatokat lát el. A vezetők fele jól felkészültnek tartja beosztottjait, és 22 százalékuk elégedett is a BME egykori hallgatóinak munkájával, 42 százalékuk mégsem adna igazán nagyszabású, átfogó gondolkodást igénylő feladatokat új dolgozóinak. A kutatás kimutatja, hogy a főnökök szerint leginkább a szakmai munkában, kreativitásban, megbízhatóságban jeleskednek az új munkaerők, míg a nyelvtudás, a szereplési és tárgyalókészség ügyében küzdenek a legnagyobb kihívásokkal.

publikálva
2003/20. (05. 15.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kultúra

még több Kultúra...