Tartalom

MaNcs, XV. évf. 20. szám, (2003.05.15.) (2003-05-15)

Egotrip

Egotrip

Legát Tibor: Pop

Csak Dylant, a Forever Youngot (Planet Waves, 1974) ne! Takarodjatok az öltözőmből, dolgozni megyek, munkahelyre. Fölhizlalom magam, megkopaszodom és hazudni fogok, mint a vízfolyás. Nem akarok negyvenéves koromban is Öcsi, Tibusz, Alex lenni, világos? Ne kínáljatok a vacak piátokkal, ne akarjatok feljönni hozzám, röhögni akarok rajtatok, lenézni titeket, kis görcsök, ahogy a hülye apátok, a buta osztályfőnökötök vagy azok az aljas gecik, akik már a jövő választóit látják bennetek. Nem akarok disznóságokat szórni elétek, gyöngyeim!

Publicisztika

Publicisztika

Lendvai L. Ferenc: Nemzeti középszer (Nemzeti közép vagy republikanizmus?)

Egy kitűnő fiatal kutató nemrégiben, meglehetős nyilvánosság előtt tartott előadásában így fogalmazott: "Svájcban nincs közös nyelv. A kurdoknak nincs államuk. Mégis van kurd vagy svájci nemzet. Ezért ma általánosnak mondható az az álláspont, hogy az egy nemzethez tartozó egyének >>halmazánakCsakhogy: ahhoz, hogy közös identitástudattal rendelkező egyének ilyesfajta tevékenységeket tudjanak folytatni, már előzőleg is valamilyen formában össze kell tartozzanak, hiszen különben nem fogják közösen rendezgetni múltjuk emlékeit, s kidolgozni közös szimbólumaikat és tradícióikat.

Publicisztika

Nagy lábon

Megint beszólt a Nemzetközi Valutaalap. A rohadék IMF. Azért rohadék, mert a hintáslegénynek, aki a vurstliban közli, hogy eljátszottuk a jövő heti bérünket is, és nincs több kör hozomra a ringlispílen, nincs más választása.

Publicisztika

Elég volt a sunnyogásból!

Ami Pakson mostanában történik, arra joggal mondhatnánk: kész röhej - már ha nem tudnánk, hogy efféle bohóctréfákból (-tól) mi minden sülhet ki (mondjuk a szemünk). A sorozatos technikai malőrök, a "mindennap elcseszünk valamit" jellegű szabadkézi gyakorlatok lassan megszokottá válnak, ha egy nap semmiről nem hallanánk, már hiányérzetünk volna. Frissen vásárolt francia-német berendezés kipróbálása élesben, hibás számítások nyomán, bokáig érő radioaktív víz, majd persze leváltás, pénzbüntetés meg az a leküzdhetetlen érzés, hogy országunk egyik technikatörténeti jelképe öles léptekkel halad a teljes szétesés felé. Ezek vannak.

Belpol

Belpol

A hálózatok Achilles-sarkai (Barabási Albert-László fizikus)

Az erdélyi születésű, Budapesten végzett, Amerikában dolgozó tudós Behálózva című, a hálózatelmélet - részben a saját nevéhez fűződő - új eredményeit olvasmányos, ismeretterjesztő formában leíró, az Egyesült Államokban bestseller könyve nemrégiben jelent meg magyarul. Szerzője a weboldalak kapcsoltságát tanulmányozva olyan törvényszerűségeket ismert fel néhány évvel ezelőtt, amelyek az önszerveződő hálózatokban univerzális érvényűek, és a tudomány számos területén paradigmaváltást idéztek elő.

Belpol

A kormányátalakítás és a koalíciós pártok: Szabad kézzel

A múlt heti kormányátalakítás nem hagyott különösebb kétséget afelől, hogy Medgyessy Péter a kormánykoalíciót alkotó pártok legfeljebb utólagos bólintásával rendezte át kabinetjét. A személyi változások és a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) feldarabolása új erőviszonyokat jeleznek a kormányon belül. A következőkben annak próbálunk utánajárni, hogy az elmúlt két évben, Medgyessy Péter miniszterelnök-jelöltté választása óta miként alakult a kormányfő és a két koalíciós párt viszonya.

Belpol

A Malév és a fapadosok: Földközelben

A közelmúltban Magyarországon is megjelentek az Európa-szerte mind népszerűbb, utasaikat a megszokott árak töredékéért szállító "low cost" - magyarul fapadosnak nevezett - légitársaságok. Megjelenésük várhatóan nem könnyíti meg a betegeskedő és emiatt jó néhányszor államilag megtámogatott nemzeti légitársaság dolgát. A fapadosok ráadásul lényegesen kedvezőbb feltételekkel működhetnek majd hazánkban, mint ahogy az a nemzetközi gyakorlatban elfogadott.

Belpol

Léteznek-e a népegészségügyi programok?: A pénz beszél

Nagy csinnadrattával harangozták be 2001 júliusában az Orbán-kormány Népegészségügyi Programját, amihez aztán a "hasznos elemek" hangsúlyozott átvételével csatlakozott a Medgyessy-kabinet Nemzeti Programja is. A probléma csak az, hogy az előbbi elképzelés egyszerű választási kampányfogásnak bizonyult - soha nem volt rá egyetlen fillér sem -, míg a közel egy éve beharangozott utóbbi koncepció megvalósítása máig sem kezdődött meg.

Külpol

Külpol

Cyber hírek

´ssejtből petesejt Először sikerült egerek embrionális őssejtjeiből petesejteket létrehozni. A kutatók kémcsőben tudták reprodukálni a petesejt kialakulásának folyamatát és a peteérést, így előfordulhat, hogy a termékenységi klinikák a jövőben donorok helyett sejtgyárakból szerzik majd be a szükséges petesejteket.n Botrányos frekvenciarendelet Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) új rendelete nyomán nem építhető ki az országban 2,4 GHz-es frekvencián működő új, rádióhullámúinternetszolgáltatás, a technológia csupán beltéri hálózatokhoz használható fel.A márműködőrendszerek tovább üzemelhetnek, ugyanakkor kapacitásuk nem bővíthető - adta hírül az [origo].

Külpol

Kulturális hírek

BRIT DIVATMÚZEUM Zandra Rhodes, a punk divattervezők immár 63 éves nagyasszonya Londonban megnyitotta divatmúzeumát: a Fashion and Textile Museum hetven tervező, többek között Giorgio Armani (akinek a napokban nyílt életmű-kiállítása Berlinben), Dolce & Gabbana, Galliano, Christian Lacroix, Ralph Lauren, Stella McCartney, Valentino, Versace és Vivienne Westwood munkáit mutatja be, de a gyűjtemény magvát természetesen Rhodes háromezer kreációja képezi. A múzeumot a mexikói Ricardo Legorreta tervei szerint alakították ki egy egykori raktárépületben, a Temze déli partján található új kulturális negyedben.

Külpol

Argentin elnökválasztás: Menem kell?

Hiába végzett az élen az áprilisi első választási fordulóban Carlos Menem, már akkor kétséges volt, hogy vannak-e még népszerűségi tartalékai a győzelemhez. Ahogy közeledik a vasárnapi második forduló, a közvélemény-kutatások egyre határozottabban sejtetik, hogy Argentína következő, május 25-én már hivatalba is lépő elnöke Nestor Kirchner lesz.

Külpol

Szlovák EU-népszavazás: Csikorog a kiskapu

Pénteken és szombaton ajánló jellegű népszavazást tartanak Szlovákiában az ország európai uniós csatlakozásáról, a csatlakozni vágyó országok közül ötödikként. Ötvenszázalékos részvétel szükséges a szavazás érvényességéhez, ha csak akkora lenne a választók érdeklődése, mint nálunk volt, a parlamenti kiskapun oson be az ország az Európai Unióba.

Könyv

Könyv

Cigányok a felsőoktatásban: Első generáció

A közoktatásban részt vevő cigányok helyzetéről készült számos felmérés egybehangzó tanulsága szerint könnyebb a tevének átjutni a tű fokán, mint egy roma diáknak leérettségizni. "A cigány tanulók érettségit adó középfokú intézményből ugyanakkora eséllyel jutnak tovább a felsőoktatásba, mint nem cigány társaik. Mivel azonban a középfokra való bejutásnál már hatalmas esélykülönbség van, a cigány hallgatók azonos mértékben alulreprezentáltak a főiskolákon és egyetemeken" - írja egy 1997-es tanulmány. Ennek az állításnak némileg ellentmondani látszik, hogy bár 1971 és 1993 között háromszorosára nőtt az érettségiző cigány fiatalok száma, a felsőoktatásban részt vevők aránya egészen a legutóbbi évekig 0,2-0,3 százalék körül mozgott.

Könyv

Munkalehetőségek Amerikában: "A harmadáért is csináltam volna"

Magyarországon sok szervezet foglalkozik egyetemisták nyári kiutaztatásával, a legnagyobbak a Council Exchange, az Interexchange, az AWE-Usa, a CampUSA hálózatához tartoznak. Nem önmagukban szerveznek nyári programokat, hanem nagy cégek helyi képviselőjeként működnek. A jelentkezési díjak - attól függően, hogy első utazásról van-e szó, illetve milyen programra jelentkeznek a diákok - 600 és 1100 USD között ingadoznak. Ebben az ideiglenes munkavállalási vízum megszerzéséhez szükséges költségek szerepelnek, a repülőjegy ára nem. Tehát ahhoz, hogy egy átlagos magyar hallgató a New York-i JFK reptéren kiléphessen az érkezési oldalon kezében a J-1-es vízummal, 250-350 ezer forintos indulótőke kell.

Könyv

Szorongás az egyetemen: Neurositas

Az idegenkedés az antidepresszánsoktól azért nem teljesen indokolt, mert kémiailag szinte ugyanazt a hatást fejtik ki az agyban, mint a pszichoterápia. Ezzel az erővel lehetne az egészséges étkezéstől és a rendszeres sportolástól is idegenkedni, hiszen ezek is "manipulálják" agyi folyamatainkat.

Könyv

Hírek

Új Generáció kontra Szilády

Képzőművészet

Képzőművészet

Könyvhét előtt: A standon azért jó

Az Ünnepi Könyvhét tavaly megváltozott szabályzata szerint ezentúl csak a szakma érdekvédelmi egyesületének tagjai állíthatnak ki a Vörösmarty téren. A független kiadók számára maradt a belépés vagy a kétes kimenetelű háború.

Képzőművészet

Garázs

Az a zenekedvelő, aki nem vette észre, hogy az elmúlt két évben kisebb revolúció zajlott le a transzatlanti gitárzenében, az vagy süket, vagy egyszerűen fölébe emelkedik a folyvást változó zenei színtérnek, és legyint egy jóízűt. Ez utóbbi nem helyes hozzáállás. Hiszen az említett időszakban a "primitív" gitárrockban utazó vagy a new wave világát idéző zenekarok tucatjai emelkedtek a felszínre.

Zene

Zene

Kiállítás: Utazás egy végtelen labirintusban (Szíj Kamilla tárlata)

"...A Könyvtár határtalan és periodikus. Ha egy örökké élő utazó bármely irányban átutazna rajta, évszázadok múltán meggyőződhetne róla, hogy egyazon kötetek ismétlődnek egyazon rendetlenségben, amely, így ismétlődve, renddé, a Renddé válik." A Jorge Luis Borges Bábeli könyvtár című elbeszéléséből idézett rész azért került írásom elé, hogy - vállalva az elfogultság súlyos terhét is - nyomatékosítsam: Szíj Kamilla művészete nemcsak a hazai művészeti szcénából emelkedik ki, hanem az egyetemes kortárs művészet produktumaival is állja a versenyt. Persze nem az aktuális trendlovagok, galériaszajhák, műtárgykalmárok felturbózott világában: erre sem az érzékeny technika, sem a művek intim világa nem alkalmas. Szíj Kamilla ugyanis olyan grafikus, aki csupán hideg tűvel és rézkarcnyomó géppel, illetve szabadkézi karcolással készíti többségükben monokróm, minimális motívumsorból építkező, egyedi műveit.

Zene

Koncert: Negyven mignon (René Aubry)

René Aubry a FranciArt - s egyszersmind a Világsztárok a Millenárison sorozat - keretében járt a minap hazánkban. Hogy a franciák büszkén mutogatják, az érthető teljesen, de a világsztárság azért túlzás, bár az utóbbi két-három évben felszökkent az ismertsége az "perencián is túl. Valójában csak akkor kezdett koncertezni, jó tíz éven át inkább csak színházi, táncos és filmes produkciók zeneszerzőjeként tartották számon; és tizenkét lemezéből az első kilenc is úgymond alkalmazott muzsikának tekinthető.

Tudomány

Tudomány

A hulladék étolaj begyűjtése és feldolgozása: Serpenyős rumli

A konyhában ügyködők jelentős részét zavarba ejtenénk, ha az általuk elhasznált sütőolaj további sorsáról érdeklődnénk náluk. A városlakók többsége laza csuklómozdulattal önti a viszonylag híg trutyit a lefolyóba, esetleg a mindent elnyelő szemetesbe, de az sem a legtisztább megoldás, ha a sűrű lé a vályúba kerül. Persze ezeknél jóval hajmeresztőbb megoldások is akadnak.

Tudomány

Pécsi állatkert: Tigris, tigris, sárga fény

Kezdetben vala az ún. természeti állapot, amikor az emberek és az állatok még egymás mellett éltek a vadonban, s kapcsolatukat kizárólag a fajtaspecifikus étlapon betöltött hely határozta meg. Azóta, mint az köztudott, erőnek erejével a tápláléklánc tetejére küzdöttük magunkat, egykori sorstársainkat pedig hitszegő módon rácsok mögé zártuk.

Lokál

Lokál

Krav Maga: Mortal Szombat

Immár hazánkban is elérhető az érdeklődő és megfelelően strapabíró közönség számára a Krav Maga (KM), az izraeli hadsereg önvédelmi rendszere. Sportnak nevezni erős túlzás, hiszen hogy mást ne mondjunk: nincsenek szabályai.