Képregény

Kép-regény-történet

  • Kránicz Bence
  • 2018. december 22.

Könyv

A kilencedik művészet ikonjai Magyarországon alcímmel nyáron bemutatott tárlat legfontosabb erénye az volt, hogy egységben láttatta a magyar képregény múltját, a háború előtti vicclapos időket és a szocialista adaptációs műveket a médium jelenével.

A kiállítás nyomán született könyv nem teljes katalógus, mert nem került bele minden bemutatott rajz, de a lényeg itt van, és a narratíva is világos. A német minták alapján, Jókai Mór bábáskodása alatt megjelent rajzolt novelláktól egyenes út vezet a pedagógiai célzatú irodalmi adaptációkig és a Korcsmáros Pál, Zórád Ernő, Sebők Imre nevével fémjelzett nagy korszakig, amelynek legfontosabb alakja mégiscsak a jellegzetesen „szövegnehéz” képregényeket jegyző író, Cs. Horváth Tibor volt. Jó minőségű oldalakat láthatunk Zórád fantasztikus Winnetoujából, a Sebők- és a Korcsmáros-féle Egri csillagokból, Dargay Attila A nagy­idai cigányokjából, és ennyi elég is az örömünkhöz. A kortárs mezőny remek ízléssel szelektált (szerkesztő: Szép Eszter) terméséből pedig az is egyértelmű, hogy a különféle amerikai, európai és japán minták, valamint a magyar mesterek ihlette alkotók sorra-rendre a nemzetközi színtéren is izgalmasnak számító, minden korábbinál szabadabb munkákkal jelentkeznek. A kiállítás után a katalógus is segíthet, hogy többen megismerjék őket, a következő gyűjtésben pedig talán már nem lesz szükség a kényszeres presztízsharcra, amelyet ezúttal a felületes bevezető szövegekben vívnak a közreműködők.

Országos Széchényi Könyvtár, 2018, 84 oldal, 3200 Ft

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.