Készségfejlesztő

Sean McManus: Legyél te is programozó!

Könyv

A játékos foglalkoztató füzet ügyesen szólítja meg azt a korosztályt, amelynek már elemi ismeretként lehet szüksége és igénye arra, hogy ne csak használja, hanem alakítsa is informatikai környezetét. Programozni nem is olyan nagy ördöngösség, ezt bizonyítja a könyvecske, amely érthető nyelven, célravezető magyarázatokkal és rengeteg segítő illusztrációval (Rosan Magar) mutatja be a programírást, egy honlap létrehozását, vagy éppen a magunk rajzolta figura animálását. Megtanítja, hogyan kell gépeknek szóló parancsokban gondolkodni, megtervezni a lépéseket, majd mindezt kódként megírni. A könyv kifejezetten a programozást tanuló gyerekeknek kifejlesztett, ingyenes Scratch programozási nyelv és a HTML kódok használatának elsajátításában segít, ehhez kínál interaktív feladatokat, mindehhez persze egy számítógép is szükséges. Emellett maga a könyv is interaktív: mindenféle kiemelhető részlet, társasjáték, matrica igyekszik könnyíteni az egyébként feladatízű megtanulandók begyakorlását. Pár fejezet után a lelkes használó sikeresen megírhatja az első saját játékát Scratchben, de kell ehhez türelem, sok ismétlés és bőséges koncentráció, mert még a nem programozáshoz szokott felnőtt agynak is szükséges némi idő, míg rááll a gyakorlatok megértésének logikájára. Épp ezért a könyv használata szuper felnőtt-gyerek közös program is lehet: feltehetően mindkét fél izgalmas újdonságokkal fog találkozni.

Fordította: Babits Péter. Kolibri Kiadó, 2018, 64 oldal, 2499 Ft

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.