L. Ritók Nóra: Budapestről nem látni, mi történik egy kis falu zsákutcájában

  • Gera Márton
  • 2017. november 28.

Könyv

Évtizedek óta segít a nélkülözőknek, most pedig könyvet írt a láthatatlan Magyarországról. Nem hiszi, hogy a döntéshozók a kezükbe fogják venni.

„Ma is vannak olyan történetek, amelyek megborzongatnak. Volt, hogy együtt sírtam egy szegény családdal, amikor a sorsuk jobbra fordult” – mesélte L. Ritók Nóra ma délelőtt, a Láthatatlan Magyarország című könyve bemutatóján a Katona József Színház előterében. Az eredetileg grafikusművész és pedagógus végzettségű L. Ritók Nóra már 1999 óta segít a szegénységben élő családokon, gyerekeken: vezeti az Igazgyöngy Alapítványt, művészeti iskolát igazgat, és teszi mindezt az ország egyik leghátrányosabb helyzetű kistérségében, Berettyóújfaluban. Naponta találkozik lehangoló és felemelő történetekkel, ezekről pedig leginkább a blogján, a Facebookon vagy publicisztikákban szokott beszámolni, és az itt megjelenő történetek gyakran be is járják az internetet. Most jutott el oda, hogy a Tea Kiadóval közösen kötetbe rendezte az írásait, és egy vaskos könyv formájában megírta a láthatatlan Magyarországot.

false

 

Fotó: Tea Kiadó

Ne szegénységpornó legyen

Annak ellenére, hogy L. Ritók tisztában van vele, hogy konkrét, olykor igen szomorú esetek bemutatása jobban megfogja az embereket, arra azért vigyáztak, hogy a most megjelenő kötet ne „szegénységpornó” legyen. Szerinte ugyanis ha túlságosan sokkolni akarnák az olvasót, egy idő után megcsömörlene az ember. Azon ugyanakkor maga is megdöbbent az írásokat olvasgatva, hogy mennyi munkát végeztek a munkatársaival együtt. A segítségnyújtás elsősorban még mindig Berettyóújfalu környékén történik, de sokszor előfordul, hogy

az ország más területén élők helyzetén is próbálnak javítani.

Volt olyan időszak, amikor 500 darab visszahívós telefont kapott, ami azt jelentette, hogy akkor éppen ennyien reméltek valamilyen segítséget.

L. Ritók Nóra arról is beszélt, hogy egy ideig abban a hitben volt, az Igazgyöngy Alapítvány akkor tud hosszú távon működőképes lenni, ha saját magát fokozatosan kivonja belőle. Mára persze rájött, hogy ennek nincs értelme, de az Igazgyöngyön belül továbbra sincs hierarchia, van olyan diák, akinek például nagy meglepetést okozott, amikor kiderült, hogy L. Ritók az igazgató.

false

 

Fotó: Tea Kiadó

Amikor a könyvbemutatón a beszélgetést vezető Gyárfás Dorka feltette a kérdést L. Ritók Nórának, hogy bízik-e abban, hogy a kötet eljut majd a döntéshozókhoz, akik leginkább csak a BMW-ből kiszállva, előre leszervezett program keretében találkoznak a szegénységgel, az Igazgyöngy Alapítvány igazgatója nagyon is realista választ adott. Van ugyan benne valamiféle „naiv remény” ezzel kapcsolatban, de szerinte nem a döntéshozók lesznek, akik kapkodni fognak a könyv után. Ezt azért is mondja, mert úgy látja, eddig egyetlen kormány sem foglalkozott igazán a problémával.

„Regnáló politikus egyszer sem jött el a szegregátumba,

nem emlékszem ilyesmire” – mesélte L. Ritók, aki szerint nem lehet látni Budapestről, mi történik egy kis falu zsákutcájában.

A magyarországi szegénységgel néhány hónapja megjelent, nagy összeállításunkban foglalkoztunk, melyben L. Ritók Nóra is megszólalt:

Úgy maradsz - Szegénység Magyarországon

A kormány szerint folyamatosan csökken a szegénység, de azok, akik naponta szembesülnek e társadalmi problémával, nem így látják. Az utóbbi évek intézkedései ráadásul tovább súlyosbították az amúgy is rossz helyzetet.

Leadkép: YouTube/HírTv


Neked ajánljuk

Kesergő a két öszvérhez

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

Elveszetten

  • SzSz

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

Minden bizonytalan

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

Kibontakozik lassan

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.

Így is szép

A 18. század végén, a polgári hangverseny­élet hajnalán gyakran szerepelt ugyanazon a műsoron intim kamaramű, dal és nagyzenekari szimfónia, utóbbi gyakran több részletre bontva. Ezt a jótékony változatosságot idézte fel Keller András, aki nincs híján a kitűnő ötleteknek.

Elszáradt arcok

Felhajtás, a kínált holmi értékéhez képest túl nagy reklám: ezt jelenti a szerző negyedik regényének címe. A neonzöld szmájli és a betűk neonzöldje a borítón a könyvben felbukkanó árura, egy drogra utal. Az egyenmosoly a grafikai megoldásnak köszönhetően vibrál. Ez a látvány meg is alapozza az olvasmány­élményt, amelynek meghatározó vonulata a bizonytalanság.

Valóra vált álom

Az utókor korántsem elfogulatlan emlékezetében Horthy Miklós zömmel Magyarország kormányzójaként él, aki többnyire fess altengernagyi egyenruhában feszít, esetleg fehér lován léptet. Tette is mindezt 24 és fél éven keresztül, egy tengerrel nem bíró ország („király nélküli királyság”) államfőjeként.

Papás-mamás

Egy játszóházban, pontosabban egy játszóház előterében vagyunk, ahol egy egyedülálló apa és egy válófélben lévő anya várakozik a foglalkozáson lévő gyerekére. Bár kapcsolatuk kissé viharosan indul (gyermekeik összevesznek bent, és természetesen felelőst kell találni egy ilyen komoly helyzetben), de a hosszú közös várakozások alkalmával – mi sem természetesebb – összemelegednek. Eddig ideálisnak tűnik a helyzet, ugye?

Megalázva

Kedden ért véget a PDSZ meghirdette egyhetes országos, ún. gördülő pedagógussztrájk. A záróaktus a Szolidaritás Napja volt, amelyen a közoktatás szereplői mellett a szakképzési centrumok néhány intézményéből, valamint egyházi iskolákból is demonstráltak tanárok. 

Kezek az asztal felett

Jednou budem dál, jednou budem dál, jednou budem dál, já vím… – énekelte szombaton este kicsivel nyolc előtt a Vencel téren a spontán módon, mindenféle közösségi meghirdetés nélkül összeverődött sok száz fős tömeg. A megválasztott elnökként első televíziós interjújára a nemzeti múzeumba siető Petr Pavelt üdvözölték így.

Szégyen nélkül

Miközben a hajléktalan nők körében kifejezetten gyakoriak a nőgyógyászati problémák, az állami ellátáshoz való hozzáférésük finoman szólva is nehezített. A tavaly október óta működő traumatudatos nőgyógyászati rendelőben az egyszeri ellátásokon túl tartós segítséget és sokszor lelki támaszt is nyújtanak a nehéz helyzetű nőknek.