Az egyik legrangosabb irodalmi díjat nyerte el idén Závada Péter

  • narancs.hu
  • 2017.12.01 10:12

Könyv

A pénzjutalom mellé külföldi ösztöndíj is jár.

Závada Péter költő kapta meg idén az immár ötödik alkalommal átadott Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat.
A nettó hatezer eurós (1,9 millió forint) ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, a tárgyévben új kötettel jelentkező, 35 évesnél nem idősebb szerzők támogatása, számukra egyévnyi nyugodt munkakörülmények biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, valamint a kiadott mű németországi megjelentetésének elősegítése.
A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egy hónapos stuttgarti alkotói tartózkodásra, és az elismerés kiegészül a Literarisches Colloquium Berlin által felajánlott egy hónapos berlini ösztöndíjjal is. 
A fiatal magyar szerzők legjelentősebb elismerésének számító ösztöndíjat Horváth Péter professzor, a stuttgarti székhelyű Horváth & Partners csoport alapítója, a magyar kultúra németországi közvetítésének, megismertetésének Pro Cultura Hungarica díjjal és a Magyar Érdemrend középkeresztjével kitüntetett mecénása hozta létre. Az ösztöndíj kuratóriumának tagjai: Keresztury Tibor író, kritikus, szerkesztő, Parti Nagy Lajos költő, író és Szilasi László író, irodalomtörténész, tanszékvezető egyetemi tanár.
Az idén Závada Péter mellett Bognár Pétert, Bódi Pétert, Czinki Ferencet, Ferencz Mónikát, Hevesi Juditot, Potozky Lászlót, Szerényi Szabolcsot, Tóth Kingát és Turi Tímeát jelölték a díjra.

A szerzővel készült korábbi interjúnkat itt olvashatják:

„Beléjük szúrtam azt a szót, hogy anya” – Závada Péter költő

Nem csak a gyászról szól az új kötete, mondja az Akkezdet Phiaiból vagy éppen a Krétakör és Mohácsi János színpadáról ismerős szerző, akivel családról és politikáról is beszélgettünk. Magyar Narancs: Ha jól sejtem, most az a rész jön, amikor a kritikusok szépen sorban megírják, hogy a Mész mennyivel jobb, mint az Ahol megszakad (Libri, 2012).

Neked ajánljuk

Komáromi Zoltán: Ezzel a vírussal nem lehet együtt élni

  • Bányai György
A DK egészségpolitikusa, gyakorló háziorvos szerint kormányváltás esetén a karanténszabályok szigorú betartásával, nagy számú teszteléssel és a harmadik, negyedik oltás beadásával jövő tavasszal megállítható lenne a járvány.