Médiamártás (Giannival a konyhában - Ha igazi olaszra vágysz...)

  • - kyt -
  • 2004. november 25.

Könyv

Gianni - most már én is tudom - médiatényezõ (mt), aki ezenfelül Annoni, és most kihozták a szép, nagy fényképes szakácskönyvét (szk). Az mt és a szép, nagy fényképes szk egyformán eleme a plázafílingtõl a borhoz értésig ívelõ, örvendetesen izmosodó hazai élvvilágnak, a kettõ bagzatása így hát rendjén lévõ dolog. Mit lehet jól eladni ilyentájt, ünnepek közeledtén? Szk-t mt-vel, na, ugye!

Gianni - most már én is tudom - médiatényezõ (mt), aki ezenfelül Annoni, és most kihozták a szép, nagy fényképes szakácskönyvét (szk). Az mt és a szép, nagy fényképes szk egyformán eleme a plázafílingtõl a borhoz értésig ívelõ, örvendetesen izmosodó hazai élvvilágnak, a kettõ bagzatása így hát rendjén lévõ dolog. Mit lehet jól eladni ilyentájt, ünnepek közeledtén? Szk-t mt-vel, na, ugye!

Az mt, ez a kedves, közvetlen talján aztán az szk elsõ lapjain elénk is tárulkozik a maga laza, kellõképpen szeleverdi stílusában. Minthogy a címlapot is õ díszíti, nem pedig besameles kelkáposzta, de még csak nem is reggiói göngyölt borjúhús a poétikusan kacskaringózó szaftpatak partján, ezt megértõen tudomásul vesszük. Ha egyszer a vásárló mt-t akar a pénzéért, kapjon mt-t, ez így helyes. Gyermekkori fotói (édi mind!) még személyiségének gyökereire is reflektorfénycsóvát vetnek, miközben lám, vidám kis hölgyek bukkannak föl váratlanul: bájos konyhai sürgölõdés során kapta lencsevégre õket a szemfüles fényképész.

A könyv alapgondolata - végigjárni Olaszországot, évszakra évszak, tartományra tartomány - kifejezetten ígéretes: legfõbb ideje leszámolni a népszerûsítés nagy nyilvánosságú szintjén is az "olasz konyha" kifejezésbe burkolt félreértéssel. Az viszont elég nagy kár, hogy aztán a tartományokat csak a legkegyetlenebbül közhelyes idegenforgalmi prospektusstílben sikerül bemutatni. Csipcsirip, dalol a csõr, verdes a szárny, jaj, istenkém, mennyi minden. "A páratlan szépségû táj, valamint a természet és ember közötti összhang örök és felejthetetlen nyomot hagynak az idelátogatók emlékezetében." Vagy: "Róma fénye mindent elhomályosít, ma is jelentõs helység, nem csak Olaszországban, a világban is fontos szerepet tölt be." "A római zöldségek ízletesek-illatosak..." - adja hírül A római konyha címû kis fejezet, ám lapozunk tovább konokul, és csakazértse gondolunk Lénárd Sándorra.

Maguk a receptek viszont autentikusnak tûnnek. Kellemesen egyszerûek és megvalósíthatóak, takarékos a megfogalmazásuk, semmi ködösítés, fontoskodás. Egy tartomány - egy ételsor. Összesen száz receptet kínál Gianni, az mt, már amennyiben õ gereblyézte össze az anyagot. Kár, hogy nincsenek mondjuk fogásonként névmutatóba szedve. Viszont kapunk némi kiegészítõ ismeretet sajtok, borok, mindenféle helyi termékek dolgában, a könyvhöz járó praktikus képes falinaptárról nem is szólva.

- kyt -

Sirály! Kiadó, 2004, 191 oldal, 4390 Ft

Figyelmébe ajánljuk