Növünk, növögetünk

  • Orosz Ildikó
  • 2013. június 30.

Könyv

A válogatás egész pontosan a tavalyi könyvhéttől az idei könyvfesztiválig megjelent könyvekre terjedt ki, ezek közül mazsolázhattak szavazóink. A régebben megjelentek előnye, hogy biztosan átfutottak már a recenzensek kezén, az újaké viszont az élmény frissessége. Találunk ilyet is, olyat is a legjobbak közt.

Maximum tizenegyes!

A Magyar Narancs gyerekirodalmi sikerlistája - magyar mezőny

1. Szécsi Noémi: Mandragóra utca 7. (Illusztráció: P. Szathmáry István. Európa, 2012) 70 pont

2. Máté Angi: Az emlékfoltozók (Illusztráció: Rofusz Kinga. Magvető, 2012) 39 pont

3. Kertész Erzsi: Labirintó (Illusztráció: Kasza Julianna. Cerkabella, 2012) 36 pont

4. Szegedi Katalin: Palkó (A szerző illusztrációival. Csimota, 2013) 27 pont

5-6. Tamás Zsuzsa: Macskakirálylány (Illusztráció: Radnóti Blanka. Naphegy, 2013) 21 pont

Lackfi János: Kapjátok el Tüdő Gyuszit! (Illusztráció: Molnár Jacqueline. Móra, 2013) 21 pont

7. Kemese Fanni: A napszemű Pippa Kenn (Könyvmolyképző, 2012) 20 pont

8. Nógrádi Gábor: A gonosz hét napja (Móra, 2012) 19 pont

9. Jeney Zoltán: Rév Fülöp; Rév Fülöp Fajszföldön

(Illusztráció: Haránt Artúr. Kolibri, 2012; 2013) 18 pont

Szavazóink: Both Gabi, Gombos Péter, Komáromi Gabriella, Kucska Zsuzsa, Lovász Andrea, Nagy Boldizsár, Németh Eszter, Pompor Zoltán, Rácz I. Péter, Szekeres Nikoletta, Varga Betti

A szavazóknak 4, az elmúlt egy évben megjelent, magyar gyermek- vagy ifjúsági könyvet kellett megnevezniük. Az első 15, a második 10, a harmadik 6, a negyedik 3 pontot kapott. A listára szabályaink szerint legfeljebb 11 cím kerülhet.

A listás könyvek megvásárolhatók az Írók boltjában (1061 Budapest, Andrássy út 45., www.irokboltja.hu).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Abszolút győztesként emelkedik ki Szécsi Noémi tavaly novemberben megjelent regénye, melyet recenzensük találóan urban fantasyként definiált (lásd a Magyar Narancs 2012. november 29-i számát). A címadó Mandragóra utca 7. látszólag bérház, ahol különös dolgok történnek, ezeknek igyekszik a végére járni a két barátnő, Ida és Tamara. A 10-12 éves célközönséget borzongató, rengeteg felnőtthumorral is megpakolt kalandokból kiderül, hogy a házmester boszorkány, Ida anyjának új barátja vámpír, a bébiszitter beépített jószolgálati tündér, és lelepleződik egy kettős ügynök kutya is. Remekül megírt dialógusok festik a gyerekek mikrokörnyezetét, a poroszos, sótlan tanerőket, az osztálybeli típuskaraktereket és a tökéletlen családi hátteret, amelyben a gyerekek túl sokat kódorognak egyedül, a szülők útjai pedig olykor szétválnak. P. Szathmáry István humoros, groteszk rajzai akár egy későbbi animációs film alapját is jelenthetnék.

Egy széthulló család áll Nógrádi Gábor A gonosz hét napja című regényének középpontjában is, ez azonban szigorúan 13 éven felülieknek szóló ifjúsági regény. A 14 éves Alex meséli el az apja elköltözését követő egy hét történetét. A fiú hétfőn úgy dönt, nem megy iskolába - és elindul a lejtőn. Egyik hazugság és szemétkedés követi a másikat, a helyzet napról napra durvul, és vasárnap már a számára legfontosabb családtag, az ötéves kishúg élete a tét. Megható regény bűnről és bűnhődésről, a felnőttek képmutatásáról és a kamaszlélekben forrongó érzelmekről. Érdemes mindjárt hozzáolvasni Lackfi János legújabb verseskötetét: a Kapjátok el Tüdő Gyuszit! beszélője szintén egy kamasz fiú. A "felnőttes gyerekeknek és gyerekes felnőtteknek" szóló provokatív versekben bőven folyik vér és nyál, van itt lövöldözés, darabolás és mutogatás, de szégyellnivalója itt sem a gyereknek, hanem nekünk, felnőtteknek van. Molnár Jacqueline erőteljes képekkel kíséri a verseket, találunk halálfejet csikkekből kirakva, de matyó mintával díszítve is.

Szintén ifjúsági regény, ám a posztapokaliptikus fajtából Kemese Fanni A napszemű Pippa Kenn című regénye, a hírek szerint egy trilógia első darabja. Egy ismeretlen vírus okozta pusztítás után járunk a jövőben, ahol különféle mutánsok, elállatiasodott emberek és génkezelt egyének rohangálnak. Hősnőnk, a 17 éves Pippa, a vadonbeli túlélés és a harcművészetek mestere apja elvesztése után öt évig egyedül él. Az igényes lektűr szabályainak megfelelően a kegyetlen világ és a hullahegyek egy csíkos könyvbe illő románc kibontakozásához nyújtanak hátteret.

Evezzünk most már nyugodalmasabb vizekre! Máté Anginak, úgy tűnik, bérelt helye van a legjobbak közt, tavaly két könyve is felkerült listánkra, most pedig az előkelő második helyen végzett Az emlékfoltozók. A mesekönyv hősnője két tündérrigólány: a limonádéhajú és a faodúbarna, az ő különös, természetközeli életük boldog-szomorú történéseit meséli el a szerző a tőle megszokott lírai prózanyelven. Lassan indázó mondatok, poétikus szóköltemények bűvölik el az olvasót - néhány kivételtől eltekintve leginkább a felnőtteket, hisz a kicsik számára ezek a szövegek vélhetően túl elvontak, a nagyobbaknak pedig eseménytelenek. Ezzel együtt a könyv lenyűgöző, már csak a méreteit tekintve is: a hatalmas oldalakon teljes valójukban érvényesülhetnek Rofusz Kinga ikonszerű festményei a holdbökdöső, lepkelábnyommintás szoknyát viselő lánykáról.

Cselekménydúsabb és izgalmakat is tartogat Kertész Erzsi tavalyi könyvhétre megjelent allegorikus meséje, a dobogós helyen végzett Labirintó, amely óriási kultúrtörténeti anyagot mozgat - felötlik az Odüsszeia, A kis herceg, az Alice Csodaországban, Poe, de még a Kocka című thriller is. Mindezek beható ismerete persze nem szükséges az élményhez, hisz a szöveg és Kasza Julianna képi világa enélkül is beszippant (8 év felett ajánlott). Labirintó egy vízi útvesztő, szigetekkel és csatornákkal, ahonnan még nem tért vissza utazó: ki eltévedt, ki letelepedett egy szigeten, és célját örökre elfeledte. Hősünk is itt próbál szerencsét, feladata, hogy gondolásként révbe juttassa utasait: a vezéri ambíciókat dédelgető macskát, a butácska sellőt, a kiöregedett húsvéti nyulat és az idő előtt lebucskázott hullócsillagot.

A kisebbekhez, az 5-8 éves korosztályhoz szól Szegedi Katalin illusztrátor legújabb képeskönyve, mely a Csimota kiadó Tolerancia sorozatában jelent meg. A vékonyka, pápaszemes, matekos fiúcskát számos megaláztatás éri a suliban, utolsónak sem veszik be a fociba, de a dolgozatoknál persze a segítségét kérik. A történet egyszerű, és külön beszélgetés tárgyát képezhetik a rajzok: például az, ahogy a tornasor végén álló Palkónak a mellette álló még egy szamárfület is bemutat, vagy ahogy a fiú mindezek dacára mosolyogva bandukol hazafelé, földön húzva a tornazsákját. Minden jó, ha jó a vége: Palkó egy szellemes fordulattal a szintén magányos, duci Lenkával, Szegedi Katalin korábbi mesekönyvének hősnőjével köt barátságot (kritikánk a VI. oldalon).

Összetett nyelvisége okán a nagyobbakhoz (a hét év felettiekhez) szól a Macskakirálylány. Akasztják a hóhért, hisz szavazónkat, Tamás Zsuzsát eddig kritikusként, szerkesztőként és a hazai gyerekirodalmi élet aktív szereplőjeként ismertük. Most nagyon kedves, Radnóti Blanka által gyönyörűen illusztrált mesét írt egy királyfiról, aki a nagy szerencsepróbálásban nem jut tovább a szomszéd erdőnél, ott beveszi magát egy kunyhóba, és szomorú tétlenségben éli napjait, mígnem betoppan az ajtón egy különös, kacér macska, aki elcsavarja a fejét. Letargikus hőseink (a királyfi, a macska, egy mohos fa és Sári, a rongybaba) azon versengenek, ki tud búbánatosabb mesét mondani, de végül kiderül, hogy ezek is jó véget érhetnek, csak merjünk hozzájuk a vágyainknak megfelelő, szép befejezést álmodni (kritikánk a VII. oldalon).

Listánk 9. helyén egy gyereklovagregény-sorozat áll: tavaly ismertük meg Jeney Zoltán hősét, Rév Fülöpöt, aki szántódpusztai heverésző kisfiúból fegyverhordozóvá és Balatónia királyának, Csobánnak legkedvesebb sakkpartnerévé avanzsált. Az új kötetben folytatódnak kalandjai: Fajszföldre indul Gyenes ikertestvérével, Diás lovaggal, hogy megtalálják a picike fajszok eltűnt királyát. A regény erényei: akció, humor, akció. A nagy csatákat itt kolbásszal vívják, bumszli, szőrös siófok és filozofálgató gyékények közt vezet az út, és végül persze a lovagregény műfajának megfelelően szamárháton közlekedő Fülöp éleslátása menti meg a birodalmat. Haránt Artúr a lovagi kódexek képi világát idéző illusztrációkat készített a sorozathoz, amely bátran felolvasható már hétéves kortól, később pedig önálló olvasmánnyá válhat.

Listánk utolsó két helye azért maradt üresen, mert többszörös holtverseny alakult ki, és a legjobbak közé szabályaink szerint legfeljebb 11 könyv kerülhet. Említsük meg azért, hogy kik csúsztak le, hiszen ezt a három kiadványt egy-egy szavazónk az elmúlt egy év legjobb könyvének ítélte: Pacskovszky Zsolt: Szabadesés, Gimesi Dóra: Csomótündér (recenziónkat lásd a VII. oldalon), Kalas Zsuzsa: A szeretettolvajok.

Figyelmébe ajánljuk