Könyv

Rókák forradalma

Békés Márton: Az utolsó felkelés

  • B. Simon Krisztián
  • 2014. december 27.

Könyv

Aki elsőre nem érez szimpátiát Békés Márton civilizációkritikus könyve iránt, annak nincs szíve. Aki végigolvasva is egyet tud vele érteni, annak meg nincs esze – fogalmazhatnánk meg egy híres államférfi állítólagos szavai után szabadon, milyen benyomást tett ránk az ifjúkonzervatív szerző Századvég Kiadónál megjelent friss írása.

Békés Márton ugyanis itt nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy megértesse az olvasókkal: a világ mostani formájában rossz, ezért elkerülhetetlen, hogy hamarosan elsöpörje egy mindent felforgató forradalom. Ennek „titkos jelei” már észrevehetők: a hódok, rókák és toportyánfarkasok sorra hódítják vissza egykori lakóterületeiket, amelyekről még a civilizáció szorította ki őket évtizedekkel vagy évszázadokkal ezelőtt. Egy részük már az embertől sem fél, a városban ólálkodó róka például simán kilopja egy jól megtermett férfi kezéből is a szendvicset – számol be Békés egy „országos napilap online cikke” nyomán. Többük pedig megtanulta azt is, hogy az utcán csak akkor szabad átkelni, ha zöld a lámpa, ezzel növelvén túlélése esélyeit a városban.

A következő nagy forradalmat is ezek a városba szökő négylá­búak fogják kirobbantani, és feltehetőleg az ennek hatására létrejövő új világrendet is ők alakítják ki, hiszen szerzőnk itt és most megelégszik azzal, hogy teleírja könyvét civilizációkritikus szólamokkal, alternatívát viszont nem kínál a modern társadalomra. De még csak arra se fecsérel sok szót, hogy esetenként a technológiai fejlődésnek is vannak pozitív hozadékai. Végül is jócskán megnőtt a születéskor várható élettartamunk, és a szülésbe is jóval kevesebb nő hal bele, mint még száz éve, hogy csak két triviális apróságot említsünk.

Pedig a könyv kezdete nagyon felcsigázza az érdeklődésünket, hiszen nem elég, hogy rögtön az elején kapunk egy idézetet a most harminc körül járó bölcsészek kedvenc filmjéből, a Harcosok klubjából („Elutasítom az anyagi javak fontosságát hangsúlyozó értékrendet”), szerzőnk maga is egy rendkívül kedves kiáltványban utasít el mindent és mindenkit, leg­inkább a hipsztereket, a hagyományrombolókat, az állatkínzókat, a pacifistákat, na meg persze a technológiát. Ezt követi egy újabb Harcosok klubja-idézet a Rockefeller Center romjai között játszódó apokalip­tikus vízióval, ami után Carl Schmitt német jogfilozófussal mondatja el egyik legfontosabb üzenetét: „Ha volna ideálunk, akkor az inkább egy villamosítás nélküli, mint egy villamosított Föld volna. Mert szeretjük Földünket.”

A rövid felvezetés után szerzőnk egy eminens szakkollégista stílusában kezd bele az idézetekkel, filozófus-szakzsargonnal, filmismertetőkkel (David Cronenberg Videodrome-ja elemzésének például közel tíz oldalt szentel), valamint hardcore és punk dalszövegekkel sűrűn átszőtt mondandójába, amellyel lényegében azt üzeni: a mostani civilizáció keretein belül az ember nem tud magasabb szellemi síkra lépni, de az ösztönösségre is teljességgel képtelen. Ráadásul ez a világ a természet módszeres tönkretételével jött létre, az iPhone-unk, autónk és dobozos üdítőnk valódi árába ugyanis bele kellene még kalkulálnunk olyan externáliákat, mint az erdők eltűnése és sok ezer állat­faj kihalás felé sodródása. És ha ez mind nem elég, mi magunk sem vagyunk boldogak mai létformánkban. A konzervatív gondolkodóból lett poszt-68-as neoluddita Békés legfőbb problémája, hogy ma már nem mi használjuk a gépet, hanem a gép használ minket, mi pedig csak unjuk magunkat a technokultúrában. A tévé mossa az agyunk, mi meg csak egyre erősebb stimulációkra vágyunk, faljuk a képernyőkből áradó vizuális ingereket, miközben az igazi értéket, az írott szót hagyjuk eltűnni életünkből.

Békés megfogalmazásában persze mindez kicsit nyakatekertebben hangzik. Mondhatni, nagyon is túlírta a könyvet. Erre jó példa A képernyők zsarnoksága című fejezetben leírt tévédefiníció: „A televízió a központi idegrendszer kiterjesztéseként viselkedő elektronikus kommunikációs eszközök leglátványosabb és legtöbb fejlődést ígérő formája, amely mozaikszerű, pulzáló-villódzó képeivel a fetisisztikus érzékeléshez hasonló illuzórikus és felfokozott látványt nyújt.”

A képernyőkritikával persze együtt jár egy másik, szerinte eltűnőfélben lévő médiumért érzett rajongása. Békés egyetemi évei alatt rendszeresen felkereste szülővárosa, Szombathely használtkönyv-vásárát, majd a délelőttöt az antikváriumokban töltötte. Ezért fájó szívvel jegyzi meg a könyvében, hogy ezek mindegyike bezárt már. Nem csoda hát, hogy míg a könyv első fele a természetbe vezetne vissza, addig a végére eljutunk a könyv haláláról szóló záró siránkozáshoz, ami nem tesz mást, mint piedesztálra emeli Johannes Gutenberget és a nyomtatott könyv fénykorát.

A könyvek fénykorába való visszatérés viszont se nekünk, se a hódoknak, se a rókáknak nem lenne jobb. Az erdők továbbra is pusztulnának, a tudáshoz való hozzáférés pedig továbbra is csak a tehetősek privilégiuma lenne. Akkor már jobb megoldás visszamenni az alapokhoz, és egy egalitárius társadalomban vadászni mamutokra. Könyvek nem lennének, de legalább edzhetnénk a memóriánkat a rókákkal teli édenkertben. Vagy adhatunk egy lehetőséget a technológiának, hátha mégis képes lesz valahogy megmenteni mostani, feslett világunkat.

Századvég Kiadó, 2014, 280 oldal, 2500 Ft

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.