JÁTSZÓTÉR - Könyv

Stacia Deutsch: A barátságkód

Könyv

A Kód, csajok, satöbbi című sorozat az Amerikából induló Girls Who Code program kísérője, amelynek célja – tanfolyamokat, karrierlehetőséget kínálva – megnyitni az utat fiatal lányoknak, hogy részt vehessenek az IT világában. Ezt az utat kövezné ki ez a 10–14 éves korosztályt célzó sorozat első kötete, amelyben négy barátnő és a programozás egymásra találását követhetjük végig. A történet kedves, mozgatórugója az empátia: a programozó anyukával és művész apukával megáldott Lucy már alig várja, hogy elkezdhesse a kódolószakkört az iskolában, mivel egy segítő appot szeretne írni beteg nagybátyjának. De nem alakul minden az elvárásai szerint, így aztán barátnőivel karöltve igyekszik a programozás alapjait elsajátítani, amihez rejtélyes segítséget kap névtelen, kódolt levélkék formájában. A lényeg persze nem is ez, hanem az, hogy a négy különböző típust képviselő és úgy-ahogy szerethető, azonosulásra alkalmas karakter megtanítsa az olvasónak a programozói gondolkodás és kódolás alapjait. Mindezt teszi egy ötletes, rejtélymegoldós, játékos sztoriba ágyazva, így aki figyel, netán maga is együtt gondolkodik, az könnyedén feldolgozhatja az input/output, a feltételes utasítások, a ciklusok és a változók alapjait. Komolyabb elmélyülésre – akár a programozásban, akár a történetben – persze mindez már nem ad lehetőséget, de kedves és érdeklődést felkeltő próbálkozás arra, hogy a lányok számára már gyerekkorban utat nyisson az informatika világa felé.

Fordította: Neset Adrienn. Kolibri Kiadó, 2018, 164 oldal, 2999 Ft

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.