JÁTSZÓTÉR - Könyv

Stacia Deutsch: A barátságkód

Könyv

A Kód, csajok, satöbbi című sorozat az Amerikából induló Girls Who Code program kísérője, amelynek célja – tanfolyamokat, karrierlehetőséget kínálva – megnyitni az utat fiatal lányoknak, hogy részt vehessenek az IT világában. Ezt az utat kövezné ki ez a 10–14 éves korosztályt célzó sorozat első kötete, amelyben négy barátnő és a programozás egymásra találását követhetjük végig. A történet kedves, mozgatórugója az empátia: a programozó anyukával és művész apukával megáldott Lucy már alig várja, hogy elkezdhesse a kódolószakkört az iskolában, mivel egy segítő appot szeretne írni beteg nagybátyjának. De nem alakul minden az elvárásai szerint, így aztán barátnőivel karöltve igyekszik a programozás alapjait elsajátítani, amihez rejtélyes segítséget kap névtelen, kódolt levélkék formájában. A lényeg persze nem is ez, hanem az, hogy a négy különböző típust képviselő és úgy-ahogy szerethető, azonosulásra alkalmas karakter megtanítsa az olvasónak a programozói gondolkodás és kódolás alapjait. Mindezt teszi egy ötletes, rejtélymegoldós, játékos sztoriba ágyazva, így aki figyel, netán maga is együtt gondolkodik, az könnyedén feldolgozhatja az input/output, a feltételes utasítások, a ciklusok és a változók alapjait. Komolyabb elmélyülésre – akár a programozásban, akár a történetben – persze mindez már nem ad lehetőséget, de kedves és érdeklődést felkeltő próbálkozás arra, hogy a lányok számára már gyerekkorban utat nyisson az informatika világa felé.

Fordította: Neset Adrienn. Kolibri Kiadó, 2018, 164 oldal, 2999 Ft

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?