Könyv

Sherlock Holmes lehetetlen kalandjai

  • - svébis -
  • 2016. május 28.

Könyv

Egy anglikán tiszteletes, Ronald A. Knox 1928-ban A detektívtörténet tízes szabálya címmel összefoglalta, mi megengedett és mi nem egy krimiben. Ennek második pontja így hangzik: „Természetfölötti erők természetesen ki vannak zárva.” A sátán kutyája vagy A sussexi vámpír esete csak látszólag irracionális történet, a racionális magyarázat végül leránt minket a földre. Másfelől viszont a legnépszerűbb és legjobban sikerült detektívtörténetek azok, amik legalább egy szabályt felrúgnak, és kibillentik az olvasót a jól megszokott kényelemből. Ez a sztárszerzőket felvonultató antológia is ezt teszi, amikor szembemegy a második paragrafussal.

Talán a két legnépszerűbb horrorszerzővel érdemes példálózni. Neil Gaiman – akinek nem ez az egyetlen Holmes-története – novellája nem csak egy alternatív, love­crafti Londont lak be, miközben rekonstruálja Holmes és krónikása – aki ezúttal nem Watson – megismerkedését, de még morbid humorral is fűszerezi. Ste­phen King azonban hatalmasat hasal, minden tekintetben túlspilázza a feladatot: a történet túlbonyolított, a nyelvezet pedig olyan modoros, hogy még egy prűd angol is elfintorodna.

Mindezek mellett még 26 novellát olvashatunk változó színvonalon, egy dolog azonban közös bennük: bár nem egy szerző kiválóan ötvözi a doyle-i hangulatot saját írástechnikájával, azonban egyikük sem képes csavaros, meglepő történettel előállni. Szegény Holmes futkoshat összeesküvők, kalózok, vagy épp saját gonosz hasonmása után.

A legendárium alapos ismerete elengedhetetlen a történetek élvezetéhez, ezért nem hagyják nyomok nélkül az olvasót a kötet összeállítói. A terjedelemhez képest kimerítő előszó vázolja Holmes világát, a novellák bevezetői pedig szerencsére nem csak a szerzőkről informálnak, de azokról a motívumokról is, melyeket továbbgondoltak.

Ad Astra, 2015, 684 oldal, 5490 Ft


Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.

Családi ezüst

Elkótyavetyéli a családi ezüstöt, eladja az önkormányzat földjét egy olyan embernek, aki vele egy csapatban indul képviselő­jelöltként a választáson – ezzel támadta a helyi kormánypárti hírportál az apátfalvi polgármestert a választási kampányban. Ez a fegyver fordítva sült el.

„Csak Magyarország alkalmazza”

A parlament az Alaptörvény – lapzártánkkor még ki nem hirdetett – módosításával korlátozta az államfő kegyelmi jogkörét, viszont kiiktatta a miniszteri ellenjegyzés intézményét. Milyen következményekkel járhat ez? A PTE Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi Tanszékének tanárával beszélgettünk.