Könyv

Tompa Andrea: Fejtől s lábtól

  • Pogrányi Péter
  • 2013. július 6.

Könyv

Egyedülállóan szép könyv, az utóbbi évek kiemelkedő prózai munkája. A szó minden elcsépelt jelentésében testes mű: két erdélyi orvos történetét meséli el az 1910-es évek elejétől a világháború és Trianon traumáin keresztül egészen boldog egymásra találásukig.

Panoptikumszerűen, de légies könnyedséggel jeleníti meg a mai szempontból kifejezetten érdekfeszítő, de ilyen részletesen sehol nem tárgyalt társadalmi és szociális kérdések tömkelegét (feminizmus, kisebbségi sors, provincializmus stb.), érzékeny figurái a gyorsan változó viszonyok között maguk is dinamikus változásokra, gyors kiábrándulásokra és nagy újrakezdésekre vannak kényszerítve, ahogy a régió egész társadalma ekkoriban. Telitalálat a fiatal orvosjelöltek pályájának bemutatása: a Bildungsroman műfaji kódjának megfelelően a felnőtté válás útját követi végig. Ez lehetőséget ad a kolozsvári egyetemi élet aprólékos megrajzolására, a tudománytörténeti betétek kibontására: a testi tapasztalat fő szövegszervező erővé válik. A főszereplők párhuzamos, váltott szólamai a regény stilizált, könnyfakasztóan szép zárlatában találkoznak és forrnak eggyé, felszámolva ezzel önmagukat.

A mű óriási anyagot mozgat: az olvasó szinte kitanulja nemcsak Erdély történelmét és lélektanát, de a korabeli egyetemista konfliktusait, a korabeli orvostudomány etikai-politikai dilemmáit, a balneológia és a sebészet csínját-bínját, az erdélyi értelmiség és Budapest ellentmondásos viszonyát is, és még mi mindent! De ez a rendkívüli alapossággal felhalmozott tudás - noha természetes módon illeszkedik a történetekbe - valójában csak háttér: a férfi és a női főszereplő naplószerűen megírt, tüneményes és dallamos nyelvén elbeszélt, merész kanyarokkal teli története mégiscsak az én folyamatos és kérlelhetetlen elemzésén alapszik. Impozáns lélektani realizmus, kötelező olvasmány.

Kalligram, 2013, 484 oldal, 3200 Ft

Figyelmébe ajánljuk