Könyv

Xaver Bayer: Átlátszó kezek

  • bánza
  • 2019. június 9.

Könyv

Nem sok jóra számíthat hazánkban az 1977-ben, Bécsben született szerző. Úgy tűnik, honunkban (de persze általában a világban is), csak a minimum 500–800 oldalas regényt publikáló írókat jegyzik, és kissé e körbe tartozik, hogy a tévésorozatok is igyekeznek legalább öt-nyolc évadig eljutni. A terjedelem biztosítja a közönség és a kritika szemében a művészi komolyságot, valamint az epikus gondolkodás monumentalitását.

Nos, Xaver Bayer roppant kurta novellákat közöl e kötetében. Nem mindegyik egyperces, de egyik sem igényel 7 percnél többet, a könyvecske elfér a zakózsebben, és igen épületes időtöltést biztosít a tömegközlekedési eszközökön.

Bayer fantasztikus író: kiindulópontja szinte mindig valami egészen hétköznapi helyzet, s ez aztán lassan és fokozatosan, igen finoman megfestett átmenetekkel fordul át valamiféle képtelenségbe, amely szinte követhetetlen a hősök vagy az elbeszélő számára. Igen fontos eleme művészetének, hogy majdnem mindig amolyan „belső” narrátorral dolgozik; egyes vagy többes szám első személyben álló, kissé szenvtelen hang szólít meg, és vonz be másodpercek alatt az elbeszélés belső tereibe, ahol aztán elvész az olvasó is.

Az élők holtak, a hullák elevenek. A táj idilli fészek és gyilkos csapdák sora egyidejűleg. De a nevetés minden rémálmot megszelídít; az egyik legmorbidabb novella summája: „és én se tudok mást mondani, csak elkezdek, mint egy őrült, röhögni”.

Fordította Lesi Zoltán. Kalligram, 2019, 157 oldal, 2500 Ft


Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.

Családi ezüst

Elkótyavetyéli a családi ezüstöt, eladja az önkormányzat földjét egy olyan embernek, aki vele egy csapatban indul képviselő­jelöltként a választáson – ezzel támadta a helyi kormánypárti hírportál az apátfalvi polgármestert a választási kampányban. Ez a fegyver fordítva sült el.

„Csak Magyarország alkalmazza”

A parlament az Alaptörvény – lapzártánkkor még ki nem hirdetett – módosításával korlátozta az államfő kegyelmi jogkörét, viszont kiiktatta a miniszteri ellenjegyzés intézményét. Milyen következményekkel járhat ez? A PTE Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi Tanszékének tanárával beszélgettünk.