Tartalom

MaNcs 31. évf. 19. sz. (2019-05-09)

Publicisztika

Jávor Benedek

Publicisztika

Szamárvezető Milošnak

A Paks II. szerződés leckéi

Miloš Zeman cseh köztársasági elnök, az orosz érdekek közismert szekértolója és veterán alkoholista május közepén Magyarországra látogat.

Egotrip

Egotrip

Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

Nyelvi deficit

Majdnem öt éve, 2014. december 18. óta ismert az a kormányzati elgondolás, hogy 2020-tól a felsőoktatásba való felvétel alapfeltétele a B2 szintű komplex nyelvvizsga legyen (vö. „középfok”). Azt hiszem, hogy már akkor is helyesen reagáltam a dologra: egy nagyot és mélyet sóhajtottam.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Íróban az erő

Legyen a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) egy erőközpont, ahol verssel lehet kifizetni a kávét – határozta el a terület gazdája, a Kásler Miklós vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Belpol

Aki a legtöbbet kapta „olajozásért”

Belpol

A kishal nagy bukása

A kilencvenes évekbeli gazdasági bűncselekmény-sorozat, az ún. olajozás irányítói és hivatali tettestársaik megúszták a felelősségre vonást. Jellemző, hogy olajozás miatt egy, a láncolat vége felé álló végrehajtót ítéltek a leghosszabb szabadságvesztésre.

Interjú

Belpol

"Hosszú évek óta tudjuk: az oltásellenesség alapját képező tanulmány csalás volt"

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke a bárányhimlő elleni védőoltás szabályozásáról

Szeptembertől kötelezővé és ingyenessé válik a bárányhimlő elleni védőoltás, aminek a szakma kifejezetten örül – annak viszont kevésbé, hogy a beadási időpontokról a kormány egyoldalúan, az érintett orvosok megkérdezése nélkül döntött. Jelen állás szerint a rendelkezés nem egyezik sem a nemzetközi, sem pedig a hazai szakmai ajánlásokkal.

Könyv

Könyv

Könyv

Pacák

Damion Searls: Rorschach. A tintafoltteszt és az észlelés rejtélyei

A Rorschach-tesztről valószínűleg mindenki hallott, azt viszont kevesen tudják, ki áll a híressé vált pacák mögött. Tulajdonképpen különös, hogy miközben a tesztet az egész világon a mai napig széles körben alkalmazzák – és ugyanilyen széles körben vitatják –, az 1884-ben született Hermann Rorschachról csaknem száz évvel a halála után adták ki az első monográfiát.

Interjú

Könyv

„Halló, itt Stan Lee beszél”

Stan Sakai képregényalkotó

Egy nyúl szamuráj, aki az egyetemi tananyagba éppúgy bekerült, mint a Tini Nindzsa Teknőcökbe. Stan Sakai képregénysorozata, az Usagi Yojimbo világméretű rajongótáborral büszkélkedhet. A 17. századi Japánban játszódó képregények alkotójával a 21. századi Budapesten beszélgettünk.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Kaktuszkalandok

Igor és Ivan Buharov: Spirituális polgári engedetlenség

A Buharov „testvérek” (Hevesi Nándor és Szilágyi Kornél) kiállítása a tavaly Grazban, a Steirischer Herbst program keretében bemutatott multimédiás installáció (Örök szándékmező hangolás) kisebb, az acb Galéria Attachment terének adottságait kihasználó változata.

Színház

Interjú

Színház

„A legnagyobb bűn a diszkrimináció”

Eugenio Barba színházi rendező

A 83 esztendős Eugenio Barba a 20. századi színházművészet egyik legnagyobb hatású alkotója. Négy kontinens tucatnyi országából toborzott, Odin Teatret nevű nemzetközi csapatával járja a világot. Az idei MITEM-en mutatta be először Az ártatlanok trilógiája (The Trilogy of the Innocents) mindhárom darabját.

Zene

Koncert

Zene

Örökkék ég a felhők fölött (és alatt)

Concerto Budapest, Rácz Zoltán

Milyen szerencsések ezek a franciák, náluk mindig süt a nap és kék az ég, még fedett pályán is, bent a hangversenyteremben, sőt az élményt a felhők sem tudják megzavarni.

Koncert

Zene

Hang(g)erjesztők

Alessio Elia klarinétversenyének ősbemutatója

Itt él köztünk egy nagyszerű olasz zeneszerző, az idén negyvenéves Alessio Elia. Hazai rendezésű nemzetközi zeneszerzőversenyeken szerepelt sikerrel, volt már önálló szerzői estje a Budapesti Olasz Kultúrintézetben, magyar szimfonikus zenekarok mutatták be műveit, számos alkalommal győződhettünk meg kivételes formátumáról.

Opera

Zene

Szól a kakas már

Kenessey Jenő: Az arany meg az asszony; Tóth Péter: Tóték

Egy kapitányt kerékbe törnek, egy őrnagyot felnégyelnek: brutális rövidséggel ennyi az egyesített sommája az Opera új játszóhelyén, a félig kész Eiffel Műhelyházban Jankó Zsolt által több mint jól elvezényelt két egyfelvonásos sztorijának.

Interjú

Zene

„Rosszalkodtunk egy kicsit”

Jason Bowld és Michael Paget – Bullet For My Valentine

Többmilliós lemezeladások, nagykiadós szerződések: a Bullet For My Valentine-é volt a 2000-es évek talán legnagyobb metálos sikertörténete a briteknél. Ahogy a szigetországi heavy metalt elkeverték a dallamos metalcore-ral, az egy egész generációnak jelentett belépőt a keményebb zenék világába. A zenekar gitárosával és dobosával budapesti koncertjük előtt beszélgettünk.

Interaktív
Lélek

Családi konfliktusok a gyógyíthatatlan beteg körül

Lélek

„Háborús övezetben”

Mi történik, ha hirtelen egy közeli hozzátartozó ápolása válik a család legfontosabb feladatává? A családtagok ilyenkor nemcsak az állandó segítségre szoruló beteggel kerülnek szorosabb kapcsolatba, hanem egymással is. Kommunikációs problémáik miatt a betegágy környéke állandó harctérré válhat, de a szakember és a terápia segíthet.

Gasztro
Tudomány

Interjú

Tudomány

„Kiszolgáltatottak vagyunk másoknak”

Zemplén Gábor tudománytörténész az áltudományok térhódításáról

A modern tudomány eredményeit nem könnyű megértetni a laikus közönséggel, amely sokszor makacsul összetartó véleményközösségben utasítja el a történetírás, a nyelvészet, az evolúcióbiológia, a járványtan eredményeit. De van-e esélye ilyen esetekben a diskurzusnak, érdemes-e érvelni a tudományos igazság nevében?

Mikrofilm

Film

Mikrofilm

Mellékesen néhány haláleset

Jeff Tremaine: The Dirt

Sokak szerint az egyik legjobb rock and roll memoár Neil Strauss Mötley Crüe – The Dirt című könyve; a mű 2009-ben nálunk is megjelent (kritikánkat lásd: Szigorúan piszkos ügyek, Magyar Narancs, 2010. január 7.).

Interjú

Mikrofilm

„Harctéri tudósítás”

Bogdán Árpád rendező

A cigányok beilleszkedési nehézségeiről könyvtárnyi irodalom született, mégsem tanított meg minket egy új szemléletre – vallja. Ezért is forgatott bokszdokumentumfilmet a VIII. kerületben. A Gettó Balboa eddig nem került ugyan a mainstream forgalmazásba, mégis díjakat nyert, s alkalmi vetítéseken elérhető.

Interjú

Mikrofilm

„Mint egy szellem, aki átsuhan”

Kim Bodnia színész

A híd című széria koppenhágai zsaruját újabb sorozatszerepben láthatjuk: az HBO GO-n futó Megszállottak viadalában ő Konstantin Vasiliev, az orosz bérgyilkosnő, Villanelle megbízója. A nagyszerű dán színésszel telefonon beszélgettünk.